Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć voćarima
  • 25.07.2022. 09:00

Podsticanje podizanja novih zasada - umjesto breskve dunja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ponovo podstiče podizanje novih zasada. Na pomoć mogu da računaju oni koji će podići minimalno hektar jabuka, krušaka, šljiva ili dunja.

Foto: Depositphotos/valery161-135.yandex.ru
  • 229
  • 39
  • 0

Voćari Republike Srpske da bi ostvarili pomoć, moraju da imaju upisane voćne zasade u Registru poljoprivrednih gazdinstava. Ministarstvo će u potpunosti da finansira, kao i prošle godine, nabavku sadnica jabuka, krušaka, šljiva i dunja. 

Točnije, riječ je o 3.000 sadnica jabuka po jednom hektaru, 2.000krušaka i po 1.200 šljiva i dunja. Za razliku od prošle godine, nova kultura je dunja, koja je zamijenila breskvu.

Dobra saradnja Udruženja voćara i Ministarstva

Sadnja bi trebalo da bude izvršena u jesen 2022. godine, a korisnici će pravo na ostvarivanje podsticaja moći ostvariti do 31.07. 2022. godine, do kada bi Agenciji za agrarna plaćanja RS, trebalo da dostave predračune ili račune za nabavku sadnica i plan podizanja voćnjaka.

Podsticajna sredstva iznose do 3.5 KM za sadnice jabuka, šljiva i dunja i do 4.7 KM, za kruške. U Udruženju voćara RS koje je pokrenulo ovu inicijativu, kao i prošle godine, zadovoljni su saradnjom sa Ministarstvom.

"Ova pomoć Ministarstva mnogo će nam koristiti jer je stanje u voćarstvu teška, ne samo zbog čestih mrazeva i suša, već i zbog toga što je potrebno obnoviti zasade i uvesti nove sorte voća", kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik ovog udruženja.

Sadnja bi trebalo da bude izvršena u jesen 2022.  (Foto: B.Kecman)

Po sopstvenom izboru

Prema njegovim riječima, u zasadima jabuka u Srpskoj najviše ja zastupljena sorta Ajdared, a kod krušaka Viljamovka i Santa Marija. Sve više voćara odlučuje se na sorte Karmen, Konferans i Abate Fetel koje postižu dobru cijenu na tržištu.

Sadnice će se nabavljati od domaćih rasadničara, odnosno, svaki voćar će ih moći da uzme po svom izboru, a Agenciji za agrarna plaćanja, biće u obavezi da dostave račune o nabavci, kao i uvjerenje o zdravstvenom stanju, deklaraciju o kvalitetu i sortnoj čistoći sadnog materijala. Voćari će imati obavezu da o sopstvenom trošku pripreme zemljište za sadnju voća.

U ovoj godini kasni proljećni mrazevi uzrokovali su slabiji rod jabuka i krušaka, a najbolje su rodile šljiva, malina, trešnja, višnja, borovnica i dunja koja se sve više sadi. Izbjegava proljećne mrazeve i na cijeni je rakija koja se pravi od nje.


Tagovi

Udruženje voćara Republike Srpske Sadnja voća Agencija za agrarna plaćanja Viljamovka Ajdared Dragoja Dojčinović Podsticaji Zadad dunje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas