Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogromna šteta
  • 03.08.2022. 14:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Neum

Pogledajte katastrofu nakon požara u neumskim maslinicima

"Loše je, a moglo je i gore", kaže poznati maslinar Josip Matić Lolo, u čijim je maslinicima oko 400 stabala, a neka su stara i više od jednog stoljeća

Foto: Josip Matić
  • 344
  • 131
  • 1

Na području Neuma i dalje je aktivan požar te ga vatrogasci bez djelovanja iz zraka ne mogu staviti pod kontrolu, a postoji bojazan i da bi mogao zahvatiti naseljena mjesta. Jak vjetar brzo pomjera požarnu liniju od sela Papratnica ka Zelenikovcu i Hutovu.

Još je teško procijeniti kolika je površina zahvaćena, a najviše štete trenutno je na maslinicima. Stradalo je više od 60 posto maslina u neumskom zaleđu.

Moglo je i gore

"Loše je, a moglo je i gore", kaže poznati maslinar Josip Matić Lolo, u čijim je maslinicima oko 400 stabala, a neka su stara i više od jednog stoljeća.

Uzrele su, dodaje, dvije trećine maslinika kroz koje je prošla vatrena stihija, a koja je zahvatila pokošenu travu te "ošurila plodove".

"Imat ćemo štete na plodovima, ali srećom, neće biti trajne. Propast će samo ove stare masline koje su se u panju zapalile. Sve u svemu, dobro je, do kasno smo sinoć gasili. Jutros je vatra malo stala u poljima, otišla je u brda", pojašnjava Matić.

Na opožarenom području su četiri maslinika s po nekoliko desetina stabala. Svi plodovi su uglavnom stradali, moguće je da tek neki pri vrhu nisu zahvaćeni.

"Ovi koji su bliže zemlji, to smo vidjeli, već su promijenili boju i oni su nastradali", dodaje ovaj maslinar.

Zatraženo djelovanje helikoptera i kanadera

Zatraženo djelovanje iz zraka

Oružanim snagama BiH sinoć je upućen zahtjev za pomoć u gašenju požara iz zraka helikopterom te se čeka odluka Predsjedništva BiH. Neum je za pomoć već kontaktirao i Republiku Hrvatsku.

"Mi smo pitali što nema kanadera iz Hrvatske, a navodno su svi bili angažirani na velikom požaru kod Šibenika, ja sad ne znam razlog zašto nije djelovao, dobro bi došao. Mi smo svi na svoj način, koliko smo mogli pomagali", zaključuje naš sagovornik na kraju razgovora.


Fotoprilog


Tagovi

Požar Neum Masline Maslinici Šteta Josip Matić Lolo Vatrogasci


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.