Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezona za zaborav
  • 17.10.2018. 13:30

Poljoprivrednici očajni: Nema zarade ni od grožđa ni od mandarina

I dok očajni vinogradari zbrajaju svoje gubitke, niti malo razloga za veselje nemaju niti proizvođači mandarina u dolini Neretve. Puno se pričalo o nedostatku radne snage uoči sezone branja mandarina, međutim, ponovno je najveći problem cijena.

Foto: Mate Ivić
  • 1.482
  • 107
  • 0

Poljoprivreda u dolini Neretve i u Pojezerju još se jednom pokazala kao grana gospodarstva koja nema perspektivu. Vinogradari iz Pojezerja očajni su jer su im propale ogromne količine grožđa. Zbog uvoznog grožđa i vina vinogradari s područja Staševice, Otrić Seoca, Kobiljače i Vrgorca, nisu uspjeli niti obrati svoje grožđe, a kamoli još nešto zaraditi od ovogodišnje berbe. Umjesto zarade, zbrajaju se minusi i sve se više razmišlja o krčenju loze, jer se još jednom pokazalo da su dobra vremena za vinogradare iz Pojezerja davno prošla.

I dok očajni vinogradari zbrajaju svoje gubitke, niti malo razloga za veselje nemaju niti proizvođači mandarina u dolini Neretve. Puno se pričalo o nedostatku radne snage uoči sezone branja mandarina, međutim, ponovno je najveći problem cijena. Trenutna situacija je i više nego alarmantna pa se tako mandarine prodaju od 1,20 kn pa do 2 kune po kilogramu. Ovdje treba naglasiti da je cijena od 2 kune rijetkost i da se najviše mandarine trenutno prodaje po cijeni od oko 1,40 – 1,60 kn po kilogramu.

Poljoprivrednici očajni i ogorčeni

Spomenuta cijena je i više nego niska i proizvođači mandarina očajni su i ogorčeni, jer se još jednom pokazalo da poljoprivreda u Hrvatskoj nema jasan plan razvoja niti se vodi računa o poljoprivrednicima, bez obzira iz kojeg sektora dolaze. Krajem prošlog tjedna otkupni centri u dolini Neretve zatvorili su otkupe pravdajući se da su skladišta puna. Budući da mandarina ne može ostati na stablu dugo i mora se obrati, pojavile su se velike količine mandarine i na tržnicama gdje poljoprivrednici pokušavaju prodati svoje mandarine.

Također treba naglasiti da mandarina nije rodila u ogromnim količinama i da u ovom trenutku mandarina ima samo u dolini Neretve pa se postavlja pitanje zbog čega je tako niska cijena ovog ukusnog i zdravog voća? Poljoprivrednici iz Neretve ističu da je to dogovor otkupnih centara kako bi se spustila cijena, a poljoprivrednici, nemajući alternativu, prisiljeni su voziti mandarine u otkupne centre i prihvatiti pravila igre koja nameću otkupni centri.

Jedan dio OPG-ova okrenuo se vlastitoj prodaji pa tako s kamionima voze svoje mandarine po cijeloj Hrvatskoj ili po Sloveniji i Austriji. Međutim, komplicirana papirologija i ostala administracija veliki su problem u ovom načinu prodaje. Osim toga, takva prodaja je sporija pa oni veći proizvođači ne mogu se uputiti s 4-5 tona mandarine na put po Hrvatskoj jer dok oni to prodaju (2-3 dana) istodobno im je više mandarine"„propalo“ na zemlji nego su uspjeli prodati.

Vrlo teška godina za poljoprivrednike

Sezona branja mandarina trajat će do sredine prosinca, zavisi kako će kasnije sorte dozrijevati, međutim, teško je očekivati da će cijena kasnije biti nešto bolja i da će proizvođači uspjeti nešto zaraditi od ove sezone mandarina. Prije 15-20 godina mandarina se u Neretvi iščekivala jer su poljoprivrednici znali da će moći zaraditi "koju kunu“, a danas, danas je situacija toliko loša da je poljoprivrednicima sve veća muka ići u branje jer je svakim danom cijena sve manja.

Što će donijeti budućnost za neretvansku poljoprivredu teško je reći, međutim, nekog velikog optimizma nema na vidiku. Bez obzira o kojoj se kulturi radi, kupus, lubenice, rajčice, paprika, mandarine, breskve, šljive itd, ove godine ništa se nije uspjelo prodati po normalnim cijenama i ovo je zaista jedna od vrlo teških godina za poljoprivrednike. Bez zarade nema niti ulaganja u poljoprivredu, niti u novu mehanizaciju niti u nove ideje i projekte. Trenutno je situacija vrlo teška i oni poljoprivrednici koji egzistiraju samo od poljoprivrede zaista su na rubu egzistencije.


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Tagovi

Mandarina Dolina Neretve Grožđe Cijena OPG Prodaja


Autor

Mate Ivić

Više [+]

Mate se duži niz godina bavi novinarstvom, a kako je i sam proizvođač, itekako se razumije u problematiku hrvatske poljoprivrede.