Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hiperprodukcija jabuka
  • 06.08.2016. 17:00

Poljske jabuke ne misle nestati samo tako

Problem sa prevelikom proizvodnjom jabuka i krušaka u Poljskoj nastavlja se u predstojećoj sezoni unatoč vremenskim uvjetima koji su prije samo nekoliko tjedana uzrokovali ogromne štete za proizvođače.

  • 172
  • 7
  • 0

Hiperprodukcija poljskih jabuka neće nestati samo tako. Problem sa prevelikom proizvodnjom jabuka i krušaka u Poljskoj nastavlja se u predstojećoj sezoni unatoč vremenskim uvjetima koji su prije samo nekoliko tjedana uzrokovali ogromne štete za proizvođače, prenosi freshplaza.

Problem hiperprodukcije jabuka i krušaka u Poljskoj nastavlja se unatoč štetama. Oluje s tučom uzrokovale su ozbiljne štete u velikim voćnjacima. Neki su se proizvođači suočili sa gubicima od 30 do 40%. Proizvodnja jabuka u nadolazećoj sezoni bila je procijenjena na 3.74 miliona tona zbog suše tijekom ljeta, ali prema podacima poljskog instituta, proizvodnja je jabuka porasla na 4.15 miliona tona i 65 miliona kg za kruške.

Noviji voćnjaci počinju davati rod

To je sveukupno veća količina od one u 2015., kada je iznosila 4 miliona tona. To je zbog toga jer su noviji voćnjaci posađeni prije tri do četiri godine i sada počinju davati rod.

Problem hiperproizvodnje će se tako vjerojatno nastaviti i idućih godina. To je i zbog potpora proizvodnji koje su isplaćene prije tri do četiri godine kako bi se podigli novi nasadi. Jasan je to trend koji nema namjeru prestati u skoroj budućnosti, a mnogima zadaje velike glavobolje, kažu proizvođači. Drugi problem je taj da su neke jabuke prevelike zbog povoljnih vremenskih uvjeta i novih sustava gnojidbe i navodnjavanja.

Pad kvalitete, cijena, ali i hiperprodukcija

Pad kvalitete industrijskih jabuka u kombinaciji sa hiperprodukcijom utjecat će na cijene voća. Očekuje se da će s obzirom na količinu jabuke na tržištu, cijene ove sezone biti niže od troškova proizvodnje. Pozitivna stvar je to da su otkrivene neke nove tehnike prerade jabuka, a 1/8 jabuka se koristi u konditorskoj industriji i posebno se za tu namjenu traži u Njemačkoj. Neka tržišta u Europi, ali i prekooceanske zemlje imaju potrebe za kupnjom sušenih jabuka za izvoz. Zasad je Kina tržište koje najviše obećava.


Tagovi

Jabuke Poljska Hiperprodukcija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."