Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje voćara
  • 24.01.2023. 12:00

Ponovo se okupljaju voćari RS - savjetovanje u februaru

Nakon dvije godine pauze, u organizaciji Udruženja voćara Republike Srpske, u Gradišci će 11. feburara biti održano savjetovanje voćara RS

Foto: Depositphotos/fotomy
  • 160
  • 11
  • 0

Savjetovanje voćara Republike Srpske predstavljalo je tradicionalnu manifestaciju koja je prekinuta pandemijom korona virusa. Ove godine održaće se u sjeni teškog položaja voćara RS do kojeg je došlo zbog sušne godine, nekontrolisanog uvoza voća i porasta cijena repromaterijala za voćarsku proizvodnju, a sve zbog korona virusa i rata u Ukrajini.

Problem predstavlja i sve više iskrčenih voćnjaka, naročito u opštini Gradiška koja je najviše poznata po uzgoju jabuka i krušaka. Upravo se ove voćne vrste najviše krče, ne samo zbog otežane prodaje već i zbog sve većeg nedostatka adekvatnih preprata za zaštitu voćaka i, kako voćari tvrde, nedovoljnih subvencija od strane nadležnih institucija.

Zato će jedna od tema da bude "Primjena savremenih tehnologija u voćarskoj proizvodnji" o čemu će govoriti Miljan Cvetković sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, dok će Dalibor Dončić prezentovati temu o proizvodnji jabuka, odnosno, kako doći do profita u ovoj proizvodnji?

Današnje voćarstvo, najviše zbog klimatskih promjena, nije lako, pa će o ekonomskim aspektima bavljenja voćarstvom pričati Željko Vaško, sa Instituta za agroekonomiku na banjalučkom poljoprivrednom fakultetu, dok će Mihailo Milovojac predstaviti hodogram mjera i aktivnosti potencijalnih voćara/vinogradara prije podizanja višegodišnjih zasada.

Upravo zbog sve većeg interesovanja za podizanje zasada vinove loze, Tatjana Cvetković-Jovanović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, informisaće voćare o prednostima i nedostacima uzgoja vinove loze u banjalučkoj regiji.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da se očekuje dolazak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Save Minića, sa saradnicima. Savjetovanje će se održati 11. februara u Domu kulture u Gradišci, sa početkom u 10 sati.


Tagovi

Savjetovanje voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović Miljan Cvetković Tatjana Cvetković-Jovanović Mihailo Milivojac Željko Vaško Savo Minić


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]