Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RaspberryLand
  • 23.07.2022. 09:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ilidža

Porodica Iković spremna za nadolazeću sezonu malina - zadovoljni su i otkupnom cijenom

Ismir Iković je prije sedam godina, zajedno sa ocem i sestrom zasadio prvi dunum maline sorte Polka. Danas ima plantažu od tri dunuma u Blažuju i veoma je zadovoljan što se odlučio za malinarstvo

Foto: Arhiva porodice Iković
  • 195
  • 24
  • 0

Porodica Iković iz Sarajeva prije sedam godina  je počela sa proizvodnjom maline sorte Polka, a danas imaju plantažu koja se prostire na tri dunuma površine u naselju Blažuj, na području općine Ilidža. Iako do tada nisu imali doticaja sa poljoprivredom, niti su znali šta je sve potrebno za proizvodnju maline, privučeni novim izazovom i dodatnom zaradom, odlučuju se podići malinjak.

"Kupili smo sadnice od jednog poznanika, koji je godinu prije dovezao sadnice maline sorte Polka iz Poljske i podigao zasad. Nagovara i nas 2015-e da krenemo u proizvodnju. Odlučimo se i mi da na površini od jednog dunuma posadimo 12.500 sadnica, tačnije 10 redova u dužini od 50 metara", prisjeća se Ismir Iković.

Porodični posao

Odmah te godine su i registrovali porodično poljoprivredno gazdinstvo RaspberryLand Sarajevo, koje pored Ismira vode i njegov otac Abid, te sestra Aldijana.

Sama priprema zemljišta za Isoviće je bila veliki izazov, s obzirom da je bilo veoma zapušteno i zahtijevalo puno truda i vremena. Neophodna su bila i početna ulaganja, jer su morali kupiti sve što je potrebno za osnivanje malinjaka, a osim sadnica to je sistem navodnjavanja, rezervoare za vodu, stubove, mreže za sjenu, žicu, vodenu pumpu, frezu, trimer, kosačicu i drugu sitnu opremu, kako bi ubrzali i olakšali radove.

Trebalo je puno uložiti 

Poznanik im je ponudio i stručnu pomoć, koja im je puno pomogla. On im je dao osnovne upute, a oni su dalje učili iz stručne literature, društvenih medija i ličnog iskustva. Ubrzo im je postalo zanimljivo, zavoljeli su poslove u malinjaku te godinu kasnije proširili plantažu za još 1.250 sadnica.

Međusobno podijelili poslove

"Za poslove prodaje, marketinga i finansija zadužen sam ja, dok je za organizaciju radnika i poslova u malinjaku tu naš otac, kao najiskusniji član gazdinstva. Tu je i moja sestra, koja je ispomoć u prezentaciji i marketingu, kao i u samim radovima u sezoni", opisuje. 

Godine 2018-e uspostavljaju kontakt i saradnju sa Semagri d.o.o. i njihovim agronomom. "Uz njihovu pomoć smo podigli naše znanje i kvalitet maline na viši nivo, te počeli uzgoj po GlobalGap programu“, dodaje naš sagovornik.

Berba ove sorte počinje krajem jula i traje do kasno u jesen, to jest do pojave prvih mrazeva. Veoma su zadovoljni količinama koje preizvedu, iako se razlikuje od sezone do sezone. U radovima prije i nakon berbe sudjeluju svi članovi porodice, uz aganžman radnika. Berbu obavljaju berači koji su sezonski zaposleni i sa kojima na obostrano zadovoljstvo imaju jako dobar i korektan odnos.

Ima posla oko malina

2019-e imali najbolji urod

"Izdvojili bi naš vrhunac u proizvodnji 2019. godine, kada smo na vagu stavili 4.250 kilograma maline ekstra klase sa površine od dva dunuma. Zadovoljni smo ovogodišnjom cijenom i u našu sedmu sezonu smo ušli spremno, a prema prvim naznakama, bit će ovo izrazito rodna godina", ističe Ismir.

Saradnju sa otkupljivačem su uspostavili tek 2020-e godine, do tada su svoju malinu uspješno plasirali na tržiste, prema lokalnim kupcima, trgovinama, slastičarnicama i pijaci. Jednu sezonu su čak prerađivali manje količine, te od njih pravili sirupe i slatko. Zbog loše cijene im se jednostavno nije isplatilo raditi sa otkupljivačima, no u zadnje dvije godine cijena je veoma dobra.

Trenutno se kreće od 8 KM do 9 KM što je odlično za sve malinare.


Fotoprilog


Tagovi

Ismir Iković RaspberryLand Sarajevo Proizvodnja maline Polka Cijena maline Otkup


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁