Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja borovnica
  • 19.11.2022. 09:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Laktaši

Povratak selu - Đukići se odlučili za borovnicu iz više razloga

Mladi bračni par Simo i Anđela Đukić odlučili su da se bave poljoprivredom. Za početak, podigli su zasad borovnice u Jaružanima, nedaleko od Laktaša.

Foto: Bojan Kecman
  • 207
  • 42
  • 1

Da ima nade za opstanak sela u Bosni i Hercegovine pokazuje i primjer mladog bračnog para koji, za razliku od mnogih, svoju budućnost ne vide u gradu, već u selu. Simo i Anđela Đukić odlučili su da se bave poljoprivredom. Za početak, podigli su zasad borovnice u Jaružanima, nedaleko od Laktaša.

U planu uzgoj borovnica i povrća

Nakon mnogo razmišljanja, kako kažu, odlučili su da se bave proizvodnjom borovnica. Zasađeno je 300 borovnica na površini od jednog duluma. No, ovo je samo početak. 

Prilikom sadnje pomagali su i roditelji

"Vidjet ćemo kako će se odvijati proizvodnja. Nismo htjeli da idemo sa većom površinom. Ako bude roda posadit ćemo još 500 do 600 sadnica. Na ovo smo se odlučili jer volimo poljoprivredu i smatram da bi više mlađih ljudi trebalo da ostanu na selu. Podigli smo bankove, nabavili dobar sadni materijal iz Bihaća, treset i đubrivo", ističe Simo.

I njegova supruga Anđela, inače diplomirani inženjer poljoprivrede, zaslužna je za ovaj poduhvat. U narednom periodu posvetit će se, zajedno sa suprugom, i plasteničkoj proizvodnji. Prilikom sadnje pomagali su i roditelji.

Je li borovnica najisplativija voćna kultura u BiH - saditi ili ne?

U planu je nabavka plastenika, a za to mogu očekivati i pomoć nadležnih institucija, prvenstveno Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, posredstvom podsticaja za nezaposlene inženjere poljoprivrede. Ova mjera, u početku, nije davala dobre rezultate, ali se posljednjih godina povećao broj inženjera koji ih koriste.

Sve više zasada pod borovnicom

Inače, u Bosni i Hercegovini sve je više poljoprivrednika koji se odlučuju za uzgoj borovnica. Više je razloga za to. Osim dugovječnosti zasada, važan faktor predstavlja stabilnost otkupa, odnosno, velik zainteresovanost otkupljivača i potrošača za ovu kulturu. Uz to, visoka otkupna cijena, garantuje isplativost. U ovoj godini cijena je dostizala i 14 maraka po kilogramu, ali je i koja marka niže itekak isplativa za proizvođača.

Sad predstoji postavljanje sistema za navodnjavanje

"Upravo je visoka otkupna cijena jedan od razloga zašto smo se odlučili, za početak, za borovnicu. Osim toga riječ je o zdravom voću koje je popularno među potrošačima. Sad nam predstoji postavljanje sistema za navodnjavanje, a iskopali smo i bazen za navodnjavanje kapaciteta 225 metara kubnih", kaže Simo.

Navodnjavanje: Šta je potrebno za izgradnju akumulacije?

Upravo će sistemi za navodnjavanje i dostupnost vode biti jedan od glavnih uslova za proizvodnju ne samo borovnice već i ostalih voćnih vrsta koje, zbog sve češćih sušnih perioda, ne mogu da daju dobre prinose. Borovnica je naročito osjetljiva na sušu jer joj korijenov sistem prodire do 40 centimetara dubine i svaki nedostatak vode dovodi do propadanja sadnica.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Simo Đukić Anđela Đukić Jaružani Borovnica Sistem za navodnjavanje Plastenička proizvodnja


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.