Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BIOinput
  • 13.02.2017. 09:00

Prava rješenja u eko uzgoju lješnjaka i oraha

Tvrtka BIOinput objedinila je znanje i iskustvo svojih agronoma te na tržište plasirala nove i učinkovite proizvode za ekološku proizvodnju svih kultura, pa tako i za proizvodnju oraha i lješnjaka.

Foto: radlak/pixabay.com
  • 10.628
  • 388
  • 0

U svakoj proizvodnji, pa tako i u proizvodnji lješnjaka i oraha postoje etape proizvodnje koje je nužno poštivati. Kako od samog početka izborom i pripremom zemljišta, izborom zdravih sadnica te pravilnom sadnjom osiguravamo dobar start za rast i razvoj, tako svake naredne godine gnojidbom i zaštitom osiguravamo dobivanje visokih i kvalitetnih prinosa.

Doista je puno članaka o gnojidbi i zaštiti lješnjaka i oraha, no njihov ekološki uzgoj nije bio jednostavan jer u paleti proizvoda za zaštitu i ishranu nije bilo proizvoda koji bi u potpunosti zadovoljavali visoke kriterije po pitanju zaštite i ishrane.

Tvrtka BIOinput objedinila je znanje i iskustvo svojih agronoma te na tržište plasirala nove i učinkovite proizvode za ekološku proizvodnju svih kultura, pa tako i za proizvodnju oraha i lješnjaka. Za gnojidbu, kao prvu radnju početkom vegetacije u paleti proizvoda donose peletirana GRENA gnojiva koja posjeduju ekološki certifikat, sredstva za zaštitu bilja, tekuća gnojiva za folijarnu primjenu i primjenu navodnjavanjem te razne biostimulatore i ojačivače bilja.

Zašto su Grena gnojiva najbolji izbor za vaše biljke?

Idrogrena energy

Zato što se, zahvaljujući značajnom udjelu aminokiselina, peptida, huminskih i fulvo kiselina, kao i karboksilnih kiselina, u različitim formulacijama, GRENA proizvodi lako vežu za elemente prisutne u zemljištu. Mikro elementi prisutni u GRENA gnojivu čine kompletnu biljnu ishranu i osiguravaju snažan i uravnotežen rast i razvoj. Osim toga, GRENA proizvode karakterizira i sadržaj makroelemenata organskog porijekla, kao što su: fosfor, kalij, kalcij,magnezij i sumpor.

Svi proteini su sastavljeni od aminokiselina, koje su najbolji izvor organskog dušika. Slobodne aminokiseline omogućavaju trenutno oslobađanje organskog dušika, a peptidi i denaturirani proteini omogućavaju dugotrajno, sporo oslobađanje (2-6 mjeseci). Zahvaljujući huminskim i fulvičnim kiselinama koji se nalaze unutar Grena gnojiva, poljoprivredno zemljište pokazuje stabilnost u procesima mineralizacije. Kada ovih kiselina ne bi bilo, u tlu proces mineralizacije odvijao bi se vrlo brzo i doveo do ispiranja hranjiva.

Preporuke za jesensku gnojidbu i proljetnu prihranu

Kada pričamo o uzgoju lješnjaka i oraha, potrebno je napraviti osnovnu (jesensku) gnojidbu te proljetnu prihranu. Jesenska gnojidba lješnjaka i oraha može se obaviti formulacijom Grena 3:8:8+10CaO ili Grena life 4:6:10+2MgO.

Asset pripravak protiv štetnika

U proljeće potrebno je obaviti prihranu peletiranim gnojivom Grena biosprint kalcij 9:3:1+6CaO. Nakon toga slijede prihrane Lyso aminom (8% dušik i aminokiseline) u kombinaciji sa Boroxom (11% B) prije cvatnje, te još jednom ili dvaput upotrijebiti Lysoamin (8% dušik+ aminokiseline) + Kappabios NK 3:6.

Osim spomenutih kombinacija, a ovisno o analizi tla može se kombinirati još i Grena Biotech 3.10.5+2MgO, Gran semina 4.10.0+Zn, Grena Olivo special 9:1:1+6Cao.

Točne doze odrediti prema analizi tla

Za list i plod oraha važna je prihrana kalijem, fosforom, dušikom i magnezijem. Stoga je kombinacija Lysoamin + Idro grena energy odličan izbor za upotpunjavanje spomenutih potreba za hranjivima. Točne doze gnojiva, tekućih i peletiranih određuju se prema analizama tla te prema starosti nasada i specifičnostima podneblja. Što se tiče zaštite i ojačavanja bilja, u tablici se nalaze neki ekonomski važni štetnici i bolesti te pripravci koji svaki na svoj način utječe na štetočine.

Tablica 1. Ekonomski važni štetnici i bolesti te preporučeni pripravci

Naziv štetnog organizma

Sredstvo

Uši (npr. Callapbis juglandis)

Ljeskotoč (Curculio nucum)

Orahova muha (Rhagoletis completa),

Stjenice (Pyluscoryli)

Grinje (Phytocoptella avellanae, Aceria tristriata)

ASSET - 4% piretrin, biološki insekticid

DOMINUS - ekstrakt biljnih ulja (neem drvo)

BOUNDARY - ekstrakt biljnih ulja

SBS 200 K PLUS - hidroalkoholna otopina kalijevih soli

Bakterioze

Xanthomonas campestri spv. juglandis

Xanthomonas arboricol apv.corylina

MIKROORGANIZMI - korisne bakterije,

SECUR 30 - gnojivo bakreni-oksiklorid 30%

Pepelica lijeske

Phyllactinia guttata

SULFAR - fungicid na bazi 45% sumpora i proteina

SECUR ZOLFO - gnojivo na bazi 40% sumpora

BLOCKS - gnojivo koje djeluje na obrambene mehanizme biljka

Pjegavost lista i sušenje

SECUR 30 - gnojivo na bazi bakar-oksiklorida

Siva pjegavost orahova lista

Gnomonia leptostyla

SECUR 30 - gnojivo na bazi bakar-oksiklorida

BLOCKS - biljni ekstrakt koji budi obrambene reakcije biljke

MIKROORANIZMI - korisne bakterije koje stvaraju fizičku barijeru

Za sve detalje, koncentracije i konkretna pitanja obratite se tvrtki BIOinput na broj telefona: 091/602-4930. Više informacija možete naći na web stranici.

Autori: Borić Martina, Foto: radlak/pixabay.com


Povezane biljne vrste

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Orah Lješnjak Lijeska Eko proizvodnja Zaštita Bolesti Pripravak Gnojivo


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]