Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višegodišnji zasadi
  • 08.10.2018. 11:00

Pravilno pripremite zemljište za podizanje višegodišnjih zasada

Višegodišnji zasadi zahtijevaju da razmišljate unaprijed i da na sve mislite, poručuje Munib Prošić, dipl. ing. agr.

Foto: Bigstockphoto/SCALATORE59
  • 703
  • 34
  • 0

Ako razmišljate o podizanju višegodišnjih nasada, koji traže velika financijska ulaganja, onda radite tako da od svog rada dobijete najveće moguće prihode. Posavjetujte se sa agronomima i koristite sve moguće izvore informacija, literaturu i internet. Nastojte da saznate koje su to novine i poboljšanja do kojih su drugi proizvođači došli, učite na njihovim greškama, jer je uvijek bolje spriječiti nego liječiti. Višegodišnji zasadi zahtijevaju da razmišljate unaprijed i da na sve mislite, poručuje Munib Prošić, dipl. ing. agr.

Koji su prvi koraci?

Prvo treba da naučite na koji način da uzmete uzorak zemlje za pedološku analizu i da ga pošaljete u najbliži poljoprivredni zavod ili neku drugu ovlaštenu institituciju na ispitivanje. Napominje da ovaj uzorak vadite po upustvu kako biste dobili tačne i korisne informacije o kvaliteti i sastavu zemljišta, da biste znali šta treba dodati, na koji način raditi prihranjivanje i slično. 

Nikad ne radite uzimanje uzoraka zemljišta reda radi ili zbog toga što vam to traže u dokumentaciji za poljoprivredne poticaje. Kad dobijete rezultate analize zemljišta, imat ćete detaljnije informacije o sastavu zemljišta i upute o tome da li je zemljište pogodno za podizanje tog zasada, upustva o obradi, prihrani i slično. Kako je većina zemljišta na području Bosne i Hercegovine kisele reakcije, često u našim rezultatima analize zemljišta, pored ostalog, traže da uradimo kalcifikaciju zemljišta.

Kalcifikaciju uradite postepeno

Kalcifikacija zemljišta podrazumijeva unošenje materijala u zemljište koji u svom sastavu imaju kalcij, koji se koristi za regulaciju pH zemljišta. Najčešće su to gašeni kreč, živi kreč, kalcij karbonat ili dolomit.

Prošić napominje da se sa zemljom ne treba igrati i ništa pokušavati promijeniti naglo, zbog ugrožavanja sastava tla i svih živih organizama. Tako i kalcifikaciju uradite postepeno, u etapama, sa postepenom promjenom pH zemlje, i to u periodu mirovanja vegetacije. Preporučenu količinu ne dajte odjednom već u dvije ili tri etape kroz određeni vremenski period koji će biti naveden u rezultatima analize zemlišta.

Čišćenje i priprema zemljišta

Kvalitetna priprema zemljišta za sadnju višegodišnjih zasada je jedna od važnijih radnji o kojoj ovisi kvaliteta i kvantiteta prinosa, pa se tako prema njoj treba i odnositi. Sve radnje potrebno je provesti kvalitetno i na vrijeme. One radnje koje se u ovoj fazi podizanja višegodišnjih nasada propuste ili krivo odrade teško se mogu ispraviti i nadoknaditi, nerijetko nikada. Uklonite sve što se nalazi na parceli, kao što je drveće, grmlje, ostaci vegetacije, korijenje, kamenje i sve ono što bi moglo smetati prilikom oranja i pripreme zemljišta.

Oranje bi bilo najbolje obaviti godinu dana prije početka sadnje zasada, ali ako niste u mogućnosti onda se vodite time da što prije uradite oranje to je bolje za postizanje boljih rezultata na površini koja se priprema, poručuje Prošić. 

Obavezno napravite drenažne kanale

Zavisno od nagiba parcele, ako je ravna površina, napravite obavezno drenažne kanale koji će odvoditi višak vode i spriječiti štete koje mogu nastati kao posljedica zadržavanja vode na parceli. "Pouku smo mogli izvući iz masovnog sušenja malina na prostoru Bosne i Hercegovine proteklih godina, što je velikim dijelom bila posljedica viška vode u zemlji, te je to doveo do masovnog oboljenja korijena malina", komentira Prošić. 

Ako je na parceli blagi nagib, voda se neće zadržavati i već ste u prednosti sa pripremom. Ali ako je veći  nagib, postoji mogućnost pojave erozije tla i dobro je napraviti neki od sistema za sprečavanja erozije. Na taj način ćemo smanjiti potencijalne štete.

Sistemi navodnjavanja za najbolje rezultate

Tokom planiranja podizanja višegodišnjih zasada obavezno planirajte postavljanje višegodišnjih sistema za navodnjavanje bez kojeg nema najboljih rezultata. "Koliko nam je poznato na nivou BiH će se raditi projekti sufinansiranja podizanja sistema za navodnjavanje koji će umanjiti posljedice suše. Ove godine šuša nam je smanjila prinose i nanijela velike štete na svim poljoprivrednim površinama", prisjeća se Prošić. 

Oranje obaviti zavisno od mogućnosti i sastava zemljišta, sve od izbačenog korijenja i ostataka obavezno izbaciti sa parcele i zapaliti, da spriječimo širenje potencijalnih izvora bolesti i zaraze, ali i širenje prijašnje vegetacije koja bi nam smetala i povećavala kasnije troškove obrade i održavanje.

Korištenje đubriva

Ako ste na područjima koja su na udaru vjetra i mraza, razmislite i o podizanju vjetrozaštitnih brana u vidu drvoreda, koji bi smanjili udare vjetra, isušivanje zemlje i djelovanje mraza na vaš zasad. Ako ste u mogućnosti da u pripremi zemljišta koristite organska đubriva ili stajnjak, dobro ga iskoristite jer to je izvor hranjiva kroz duži vremenski period. Unešeni stajnjak ako je kvalitetan i zgorio, povećava količinu humusa u zemljištu i na taj način poboljšava strukturu zemljišta i njegovu mikrobiološku aktivnost.

Korištenjem organskih đubriva dobijamo zdravo, kvalitetno i očuvano zemljište, koje se iz godine u godinu održava i ostaje kvalitetno zemljište našoj djeci, koja i dalje treba da ga koriste.

Moderni čovjek više cijeni organske proizvode

"Nismo protivnici korištenja hemije u normalnoj količini i mineralnih đubriva, ali trebamo se okretati organskoj proizvodnji jer je u tome budućnost. Moderni čovjek više cijeni organske proizvode i takva proizvodnja je mnogo isplativija, jer manje proizvoda možete više naplatiti", poručuje Prošić. 

Uradite kvalitetnu pripremu i obradu zemljišta, poslušajte upute iz pedološke analize zemlje i pratite upute naših agronoma, tad možete očekivati maksimalne prinose.

Rigolanje kao nezaobilazna intervencija

Što se tiče pripreme, spomenut ćemo i standardno rigolanje kao nezaobilaznu intervenciju, kod lakših zemljišta radi se plitko na dubini 50 – 60 cm, a kod težeg zemljišta dublje preko 60 cm da probijemo tvrdi nepropusni sloj zemlišta.

Nakon toga, obavezno se potrudite da se površina maksimalno poravna, da ne pravimo udubljenja i nepravilnosti na površini parcele koje će nam kasnije praviti otežavajuće okolnosti na parceli.

Po mogućnosti uraditi dubinsko i površinsko rahljenje zemljišta pomoću mašina za tu svrhu, čime se dodatno poboljšava struktura zemljišta, bolji prolaz vode i zraka u dublje slojeve zemljišta i poboljšava se bilološka aktivnost zemljišta.


Tagovi

Višegodišnji zasadi Analiza tla Drenažni kanali Navodnjavane Organska proizvodnja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.