Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje voća
  • 23.09.2019. 09:30

Pravilno zaštitite uskladišteno voće

Klimatski činioci u velikoj mjeri pospješuju ili ograničavaju infekciju plodova patogenim mikroorganizmima. Zato je neophodno i, u zavisnosti od vrijednosti uticaja spoljne sredine, vršiti kvalitetnu zaštitu voćaka u toku vegetacije.

Foto: Ivana Nađ
  • 342
  • 15
  • 0

Bolesti plodova voćaka mogu, poslije berbe, da pričine manje ili veće štete posebno u neadekvatnim uslovima skladištenja. Na stepen pojave oboljenja uskladištenih plodova, utiče veći broj faktora.

Klimatski činioci u velikoj mjeri pospješuju ili ograničavaju infekciju plodova patogenim mikroorganizmima. Zato je neophodno i, u zavisnosti od vrijednosti uticaja spoljne sredine, vršiti kvalitetnu zaštitu voćaka u toku vegetacije. Plodovi oštećeni od grada takođe moraju neposredno poslije nepogode, biti hemijski zaštićeni, kako bi se spriječila infekcija prouzrokovačima truleži plodova (Monilinia fructigena), savjetuje Ivana Obradović iz PSSS Prokuplja. 

Nizak nivo kisika pospješuje čuvanje voća

Optimalno vrijeme branja plodova omogućava njihov transport i skladištenje bez pojave bolesti. S obzirom da se plodovi, što se približava vrijeme zrenja, omekšavaju - potrebno je odrediti optimalno vrijeme branja kako bi se izbjegli gubici pojavom bolesti. Prilikom transporta plodovima treba pažljivo rukovati kako bi se izbjegle povrede pokožice ploda, a preko njih infekcija i pojava bolesti.

Tokom životnog ciklusa ploda, nastaje i oslobađa se ugljični dioksid, voda i toplina. Čuvanje plodova u savremenim hladnjačama sa niskim sadržajem kisika pospješuje kvalitetno čuvanje bez pojave bolesti.

Najznačajnije bolesti na uskladištenom voću su: meka trulež plodova jabuke, smeđa trulež, fuzariozna trulež, siva buđ plodova, gorka trulež plodova.

Regulišite režim čuvanja plodova u skladištu

Da bi smo zaštitili plodove voćaka u toku skladištenja potrebno je primjeniti niz mjera, a posebno su značajne mjere zaštite u toku vegetacije, potom načinom postupanja sa plodovima u toku berbe i transporta do skladišta kao i stvaranje optimalnih uslova za čuvanje voćaka i nepovoljnih uslova za infekciju i pojavu bolesti u skladištu.

Da bi se plodovi voća dobro čuvali, u toku vegetacije treba primjeniti sve mjere kojima se sprječava infekcija i pojava bolesti što može da doprinese nastanku razvoja bolesti u skladištu plodova voćaka. Posebno je neizostavna zaštita plodova koja se ostvaruje u fazi početka zrenja suzbijanjem truleži plodova.

Znate li kako najbolje čuvati jabuke?

Treba brati optimalno zrele (ne prezrele) plodove, izbjegavati povrjeđivanje plodova tokom branja, transporta i manipulisanja. Prilikom unošenja plodova u skladište, treba izdvojiti i odstraniti one sa simptomima bolesti. Ambalažu i skladišta treba dezinfikovati. Skladišta moraju posjedovati uslove za regulisanje režima čuvanja pojedinih voćnih vrsta.

Izbor sorte ima uticaj na pojavu zaraze

Osnovni cilj čuvanja poljoprivrednih proizvoda jeste da tokom skladištenja očuvamo tržišnu vrijednost proizvoda sa što manje gubitaka u kvalitetu i kvantitetu, odnosno, težini. Važno je znati kakav proizvod se može skladištiti, na koji način, namjenu čuvanja i skladištenja kao i koliko dugo skladištiti određene proizvode.

Bolesti koje se na poljoprivrednim proizvodima razvijaju nakon berbe, mogu nastati tokom vegetacije u polju uslijed neadekvatne zaštite, kao posljedica oštećenja ploda tokom berbe, sortiranja, transport, kao i neadekvatnog čuvanja.

Sortiment biljne vrste veoma često utiče na ponašanje voća prema mnogim fitopatogenim parazitima svojom različitom osjetljivošću prema patogenima, u transportu kao i tokom čuvanja u skladištu.

Pažljivo sa voćem koje ispušta etilen

Optimalno vrijeme berbe sa optimalnom zrelošću plodova, sa što manjim oštećenjem plodova pri berbi, pakovanje u adekvatnoj ambalaži, doprinosi da skladištenje bude što bezbjednije i dugotrajnije. Korištenje optimalnog režima skladištenja sa naglaskom na optimalnu temperature i vlažnost, sadržaj ugljičnog dioksida i etilena, vodeći računa da svaki proizvod određene biljne vrste ima specifične zahtjeve prilikom skladištenja.

Određeno voće ispušta etilen, bezbojni plin koji se proizvodi u biljnim tkivima i koji ubrzava proces sazrijevanja voća. Etilen dovodi do omekšavanja plodova i gubitka hlorofila. Velika količina etilena potiče od oboljelih i oštećenih plodova i on je jedan od značajnih uzroka propadanja i kvarenja plodova. Razne vrste voća ispuštaju velike količine etilena poput jabuke, kruške, breskve, nektarine. 

Da bi se smanjio negativan uticaj ovog plina neophodno je redovno provjetravanje skladišnog prostora.

Dezinfekcija kao obavezna mjera

Za kvalitetno i dugotrajno čuvanje biljnih proizvoda u skladištu, veoma su važne higijenske mjere koje podrazumijevaju dezinfekciju ambalaže i skladišta prije samog unošenja plodova za čuvanje i sprovođenje sanitarnih mjera tokom čuvanja. Čišćenje i pranje komora se obavlja kada je komora prazna pri temperaturi od oko 15 stepeni. U starim hladnjačama, zidovi komora su malterisani i krečeni pa se pri dezinfekciji skida stari i stavlja novi premaz kome se obično doda rastvor hloramina. Pranje zidova kod savremenih hladnjača obavlja se pomoću kompresora, toplom vodom pod pritiskom. Za dezinfekciju se mogu koristiti spojevi na bazi hlora, kvaterna amonijumovi spojevi kao i različite smjese dezinfekcionih sredstava kao formalin, kalij permanganat, soda.

Kako prirodnim putem suzbiti štetočine voća?

Mjere smanjenja rizika pojave bolesti na uskladištenim plodovima mogu biti:

  • korištenje gajbica i ostale ambalaže koja je čista, bez ostataka zemlje ili biljnog materijala
  • prilikom pranja da se ne koristi kontaminirana voda
  • prilikom sortiranja, pakovanja i transporta u skladišta, da se vodi računa da se ne unose plodovi sa simptomima truleži, sa oštećenjima od insekata, sa mehaničkim oštećenjima
  • prilikom rukovanja plodovima voća i povrća voditi računa o higijeni rukovaoca i smanjiti mehanička oštećenja.

Tagovi

Skladištenje voća Dezinfekcija ambalaže Ivana Obradović Vreme berbe Etilen