Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lijeske
  • 14.08.2020. 09:00

Pravovremena obrada voćnjaka: Gruber i freza u nasadu lijeske

Kombinacija koja se vrti u videu je nešto što sam “sanjao” godinama. U jednom tragu napraviti kompletnu obradu tla, ne degradirajući ga pritom.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 2.100
  • 190
  • 1

Biti pravovremen? Uf, jednoga dana, nadam se.

Do sada sam uvijek kasnio s obradom voćnjaka. Tjedan dana, pa ponekad i dva. Na sto sam strana pa mi vrijeme jednostavno stane. Neki govore kako im vrijeme leti, dok meni - nestaje.

Okupiran drugim stvarima, često ne mogu definirati koliko je prošlo od posljednje aktivnosti u voćnjaku. Jel od nečega prošlo tjedan ili mjesec dana, pojma nemam. Nije da ne obilazim voćnjake, nego sam krivo nastupao. Dođem, vidim da nije kritično i kažem si, “Ma još koji dan pa ću ga doć sredit”. I onda se taj, koji dan, pretvori u dva tjedna. Uf.

E kod bratića Ante to nije tako.

Kod njega je uvijek kao u apoteci. I tako i treba biti. Budući da odrađujem puno usluga i često “gasim požare” u tuđim voćnjacima, navikao sam na takve scene, pa su onda i moji voćnjaci često tako izgledali. Dok obiđem sve tuđe, u svoje ne stignem.

Ali mi je Ante postao inspiracija. Zašto i ja ne bih svoj voćnjak tako održavao. Sad napokon imam mehanizaciju koja to omogućava. Kombinacija koja se vrti u videu je nešto što sam “sanjao” godinama. U jednom tragu napravit kompletnu obradu tla, ne degradirajući ga pritom. Au.

Gruber se pokazao kao izvrsna investicija. Freza s ticalom također. Malo sam na knap s konjima, ali fala bogu ide.

Vjerujem da postoji puno takvih kao Ante, ali ne dolaze do izražaja. Njih se ili izruguje, ili ignorira. Umjesto da ih se koristi kao primjer, te ističe uvijek i svugdje. Ne bojmo se pozitivaca. Postanimo njima slični. Isplati se.

Poznaješ li i ti kojeg Antu?


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Voćarstvo Lijeska Uzgoj lijeske Frezanje Gruber Freza s ticalom Obrada zemljišta


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Volio je sve što vole mladi, a sada voli slušati zaljubljenike u poljoprivredu i s njima dijeliti zajedničku strast.