Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maslina
  • 04.05.2021. 15:00

Precjepljivanje odraslih maslina - kada i kako?

Maslina najbolje reagira na navrtanje na proljetnu tjerajuću grančicu, kada su sokovi u punom zamahu, kroz peti, svibanj mjesec, savjetuje agronom Jure Kuvačić.

Foto: Depositphotos/shimonbar.mail.ru
  • 524
  • 47
  • 0

Za razliku od nekih voćnih vrsta koje se cijepe u proljeće prije kretanja vegetacije ili na jesen, na spavajući pup, maslina najbolje reagira na navrtanje na proljetnu tjerajuću grančicu, kada su sokovi u punom zamahu, a to je u mjesecu svibnju. 

Tehnika cijepljenja je, pojašnjava agronom Jure Kuvačić, pod koru-na klin, a mogu se raditi i neki drugi načini. 

Granu masline tako treba prerezati oštrom pilom, a trag pile, osobito spoj kore i drveta, treba zagladiti oštrim nožem, navodi Maslinar.

Kako obaviti precijepljivanje?

"Na nekoliko osnovnih grana, cijepio sam niz sporednih, ali se pokazalo da iz podloge neprestano izbija velik broj spavajućih pupoljaka po cijeloj duljini", kaže Kuvačić dodajući kako boljim, jednostavnijim smatra rezanje cijele osnovne grane na oko metar visine, u koju se ucijepe dvije do tri dvogodišnje grančice.

"Tražim kalem grančicu s više zdravih pupoljaka, ukupne duljine osam do 12 cm s periferije krošnje. Drvo se dugačko zašilji oštrim nožem da duljina reza bude za četiri do šest debljina te grančice, a vrh se minimalno zasiječe i s druge strane, da ne dođe do ljuštenja kore kod uguravanja u procijep“, savjetuje.

Kora podloge na čistom mjestu, zasijeca se okomitim rezom noža do drvenastog dijela grane, i to pet do 10 posto kraće od duljine kosog reza kalem grančice. Nakon toga se grančica ugurava u procijep reza do cijele duljine kosog reza, čime se kora podloge obostrano otvara, pa je posebno gornji dio te kore privremeno u zraku. 

"Gornju polovinu izrezujemo nekoliko milimetara s obje strane, kako bi se bokovi priljubili uz plemku, čime se kalusi bolje sljubljuju i zarastaju“, pojašnjava. 

Nadalje, kako debljina plemke u gornjem dijelu ometa dobro priljubljivanje otvorene kore na svoje staro mjesto, ubacujemo dvije modelirane, tanke drvene longete, dva klina, koji pritegnuti vezivom vraćaju koru podloge na svoje mjesto, pa ta mjesta olakšano srastu.

Jedna od varijanti ove tehnike je da se kora podloge ne otvara nego se na njoj ocrta i zasiječe širina i duljina kosog reza plemke. Taj se dio većinom odvoji i odstrani, a nabijena plemka nasjedne u prorez kao salivena. 

Srastanje i porast u godini cijepljenja

Napominje, spojno mjesto treba dobro pritegnuti, nekom trakom ili vrstom veziva. Rez na podlozi korisno je zaštititi raspoloživim materijalom, neka od ljepljivih ili neljepljivih traka. Voćarski vosak se često rabi, a nekada se koristila svježa goveđa balega kao odlično rješenje. 

"Negdje stavljaju glineno tijesto ili što drugo, a sve s ciljem da se ranjeno mjesto brzo ne sasuši, da ne kisne i da ga ne šiba hladni vjetar. Preko cijepa odmah se navuče plastična vrećica, koju treba ukloniti nakon 25 dana. Platnenom krpom mjesto zaštititi od direktnog sunca, a to se uklanja za 50-ak dana“, navodi.

Iza cijepljenja, 20-30 dana pupoljci se pokreću, a kroz period 60, 100 ili 200 dana napreduju, pa do kraja vegetacije više izboja može narasti i do jedan metar. Na mjestu cijepljenja kalus se sastao i srastao, te kao izolator pokrio gotovo cijelu površinu. Lagani pokušaj odlomljivanja kalem grančice bio je bezuspješan, kao znak odličnog prijema. 

Prije kraja vegetacije korisno je malo popustiti vezivo, da se ublaži eventualno usijecanje u koru podloge i plemke. Koncem vegetacije skidaju se longete, što su se u njegovom slučaju izvjesno usjekle u tkivo i kalus, ali će usjekline olabavljenog  špaga i longeta, posve zarasti i poravnati se kroz iduću godinu. 

Vezivo se, napominje, ne uklanja još godinu dana, pa su stvoreni svi uvjeti da nova sorta stasa u pravu maslinu i u trećoj godini dade prvi urod.

Težiti koraku dalje, posve je normalno

Vremena se mijenjaju, kaže ovaj agronom, brže se živi, uvode se nove sorte, pojačava se agrotehnika, a maslinar traži rezultat rada kroz dobiveno ulje, pri čemu se ne vodi briga o dugom bitnom faktoru, kvaliteti proizvoda. 

Zanimaju ga samo kilogrami, odnosno litre, što se dade iščitati odmah, ali za stvarnu kvalitetu ulja, koja je svojevrsni misterij i priznati treba do nje se malo drži, treba itekako dubinska, laboratorijska analiza. 

Stoga ne gubimo iz vida prirodnu istinu, a ta je da uz veliku količinu, ne ide i visoka kakvoća. I ne čudimo se što su stranci naše ulje, još uvijek spremni platiti puno više nego svoje. Posebno u Dalmaciji, ipak je najzastupljenija sorta oblica, očito s razlogom. 

Sadnja stranih sorti maslina: Na što paziti i koje su najraširenije?

Ima, kaže, oblica određenih ćudljivosti, pa baš ona nerijetko postaje žrtva, i baš nju poneko hoće zamijeniti. "Vrlo trezveno promišljanje je da je grehota iščupati kompletno stablo i posaditi novo, koje nekada godinama treba čekati da stasa u obilan rod. Precijepiti treba odraslo stablo, a iskoristiti veliki potencijal postojećeg korijena i debla da za kratko vrijeme s urodom budu u funkciji nove sorte“, zaključuje Kuvačić. 


Tagovi

Maslinar Precijepljivanje Pod koru-na klin Jure Kuvačić


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/