Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja voća
  • 21.04.2018. 18:30

Prednosti i mane dvogodišnjih KNIP sadnica

Knip sadnice su dvogodišnje sadnice sa već formiranim rasporedom grana za koje je karakterističan veliki rast voćaka već u prvoj godini uzgajanja. Njihovom sadnjom ostvaruje se cilj da prijevremene grane dobijaju na višem, željenom nivou. Međutim, one imaju mnoge prednosti, ali i određene mane.

Foto: Pixabay/MarcoRoosnik
  • 1.422
  • 30
  • 0

Knip sadnice su dvogodišnje sadnice sa već formiranim rasporedom grana. Za njih je karakterističan veliki rast voćaka već u prvoj godini uzgajanja. Sadnjom tih sadnica se ostvaruje cilj da se prijevremene grane dobijaju na višem, željenom nivou. Prema riječima mr Nebojše Mladenovića, ove sadnice se dobijaju od okulanata ili sadnica proizvedenih engleskim spajanjem u sobnim uslovima. On naglašava da razmak sadnje mora biti 90x35 centimetara, uz obavezno postavljanje drvenog štapa ili trske uz svaku sadnicu. Mladenović kaže da u prvoj godini rast sadnica iznosi 120 cm -150 cm, pa se one na početku druge godine skraćuju na visini od 70 cm - 80cm (promjer na mjestu presjeka najmanje 10 milimetara).

Vrijeme proizvodnje sadnica 2-3 godine

Stručnjaci napominju da je pri proizvodnji sadnice potrebno ukloniti sve pupoljke, osim terminalnog iz kojeg se razvijaju jak mladar i na njemu prijevremene grane, sa prvom na visini od 80-90cm, u zavisnosti od sorte i želje voćara. Nebojša Mladenović dodaje da je vrijeme proizvodnje sadnice dvije do tri godine. Pored standardnih sadnica, metoda je veoma pogodna u proizvodnji sadnica sa posrednikom.

Prednosti i mane

Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Srećko Vukašinović, KNIP sadnice imaju sljedeće prednosti: 

  • razvoj mnoštva prijevremenih grančica i to na željenoj visini;
  • veliki uglovi prijevremenih grana, tako da savijanje nije potrebno;
  • dužina prijevremenih grana se postepeno smanjuje od osnove ka vrhu, pa sadnica formira konusnu krunu;
  • visoka početna rodnost.

Vujašinović dodaje da te sadnice imaju i određene nedostatka a oni su:

  • visoka cijena;
  • mali broj sadnica po jedinici površine rasta;
  • obavezna jesenja sadnja ili navodnjavanje.

Jesenja sadnja i navodnjavanje poželjni za intenzivan rast

Jesenja sadnja ili sadnja uz sistem za navodnjavanje je poželjna zbog intenzivnog rasta voća i stvaranja velike lisne mase. To uzrokuje veliku potrebu biljke za vodom da bi se održao turgor (hidrostatički pritisak) i omogućila regeneracija korijenovog sistema, dok on potpuno ne preuzme svoju ulogu. 


Tagovi

Knip sadnice Sadnice Voće Voćarstvo Nebojša Mladenović Srećko Vukašinović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.