Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sadnja
  • 03.01.2023. 07:30

Prednosti i mane proljetne sadnje voćaka

Možda niste stigli sve posaditi tokom jeseni, ali ne propustite proljeće za sadnju.

Foto: Depositphoto/baza178
  • 732
  • 47
  • 2

Ako iz nekog razloga još uvijek niste posadili željene sadnice voća ili ukrasnog drveća, možete to uraditi u proljetnom terminu. Tačno je da je najbolja jesenja sadnja, jer će mlade sadnice imati vremena da se priviknu na novu okolinu, a korijen će se aktivirati i razviti novu mrežu.

To će omogućiti da mlado drvo svu energiju na proljeće usmjeri na rast.

Manja opasnost od izmrzavanja

Sadnja u proljeće ima svoje mane, ali i prednosti. Kada zakasnimo sa sadnjom u jesen sadnice nemaju vremena da se prilagode u slučaju da dođe do naglog zahlađenja i izmrzavaju. U proljetnom terminu je manja opasnost od izmrzavanja. Veća je opasnost da ćemo zakasniti sa sadnjom kada je biljka već razvila listove i nastupaju topli dani koji dovode do njenog isušivanja.

Zalijte s jednom do dvije kante vode

Sam posao sadnje je najbolje obaviti dok su pupoljci na granam još uspavani, a posebnu pažnju je potrebno obratiti na zalijevanje tokom cijele vegetacije kako bi korijenu dali mogućnost da se što bolje razvije.

Prije sadnje podrežite korijen kako bi ste ga osvježili i uklonili sve slomljene i suhe dijelove. Tako ćete aktivirati njegov rast. Također, potopite ga u rastvor ilovače, balege i vode u odnosu 1:1:1.

Sadnja u pripremljene jame

Prilikom sadnje obratite pažnju na razmak između stabala. On se kreće od 1,5 do 6 m i više u zavisnosti od vrste. Najbolje je sadnu jamu iskopati jednu do dvije sedmice ranije. Na dno se postavlja drenažni sloj, a u slučaju da postoji opasnost od napada glodara zemlji se može dodati izdrobljeno staklo i sve izmiješati.

U zavisnosti od vrste dodaje se đubrivo koje će u startu da ishrani posađenu biljku. Korijen ne smije da dođe u kontakt s đubrivom. Između treba da je sloj zemlje.

Projektiranje i podizanje voćnjaka - od prvog do posljednjeg koraka

Dimenzije jame su u prečniku 60 do 100 cm i dubine 50 do 80 cm. Pravilo je da je potrebno iskopati 1,5 veću rupu od veličine korjenove bale. Obavezno uz sadnicu postavite kolac za koji ćete je vezati. Nemojte ga preblizu postavljati kako ne bi oštetili korijen.

Dubina sadnje treba da je približno kao u rasadniku, a korijenov vrat da je oko 3 cm iznad površine zemlje. Utabajte zemlju oko sadnice da se napravi kružno udubljenje koje će zadržavati vodu. Zalijte s jednom do dvije kante vode. Zalijevanje je potrebno nastaviti u vegetacijskom periodu, a biće od velike koristi da se područje oko sadnice malčira.


Tagovi

Sadnja voćaka Sadnja drveća Sadnja sadnica Proljetna sadnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.