Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sadnja
  • 24.09.2018. 09:30

Prednosti jesenje sadnje voćaka i ukrasnog drveća

Jesen je pravo vrijeme za sadnju voćnih sadnica, ali i sadnica grmova i ukrasnog drveća. Posađene sadnice će se bolje ukorijeniti i pripremiti za rast tokom proljeća.

Foto: Bigstockphoto/Photozi
  • 6.415
  • 405
  • 0

Jesen je sezona sadnje sadnica raznih vrsta voćaka, grmova i ukrasnih biljaka. Tokom ovog perioda velika je ponuda kvalitetnih sadnica, a saditi možemo sve dok vremenski uslovi dozvoljavaju. To znači da se sadnja može obavljati sve dok nije pao snijeg i dok zemlja nije zaledila. Sadnju obavite najkasnije mjesec dana prije zimskog zahlađenja.

Prednosti jesenje sadnje

Sadnja tokom jeseni zahtijeva minimalnu njegu posađenih sadnica. Kada je jesen sušna, nakon sadnje je obavezno zalijevanje. Sadnju treba obaviti na vrijeme kako bi sadnica imala vremena da se ukorijeni, prije snijega i zamrzavanja zemljišta.

Zemljište je tokom jeseni dovoljno toplo i vlažno da korijen sadnice nastavi da raste i brzo se obnavlja. Ostvaruje se bolji kontakt korijena i zemljišta jer se zbog padavina zemljište sliježe. Rast korjena će se nastaviti sve do kasne jeseni, odnosno dok temperatura zemljišta ne padne ispod +4°C.

U periodu jesen – zima mlade će sadnice imati dovoljno vremena da se dobro ukorijene i da se korijen razvije u novoj sredini. To će omogućiti mladoj sadnici da na proljeće brzo započne rast nadzemnih organa. Sadnice posađene tokom proljeća trošit će zalihe hraniva na istovremeno ukorjenjavanje, rast korijena i razvoj nadzemnih organa što u zavisnosti od vremenskih uslova može rezultirati propadanjem sadnica ili slabijim porastom.

Zemljište je tokom jeseni dovoljno toplo i vlažno da korijen sadnice nastavi da raste i brzo se obnavlja. Ostvaruje se bolji kontakt korijena i zemljišta jer se zbog padavina zemljište sliježe.

Tokom jeseni možete vidjeti plodove raznih voćnih sorti i odabrati sadnice sa željenim karakteristikama plodova. Sadnice mogu biti golog korijena ili sadnice sa busenom. Možemo saditi skoro sve voćne vrste, grmove, cvijeće, ukrasno drveće.

Najpovoljnije vrijeme sadnje je nakon opadanja lista sa sadnice.

Kako izabrati sadnicu

Prilikom kupovine sadnice obratite pažnju da sadnica na sebi nema znakove oboljenja, napada štetočina, jajna legla. Kupujte kvalitetne i deklarisane sadnice kako bi ste bili sigurni da ste posadili određenu vrstu i sortu. Obratite pažnju da korijen nije oštećen ili suv.

Sadnice mogu biti jednogodišnje ili dvogodišnje, sa ili bez razgranjenja.

Najpovoljnije vrijeme sadnje je nakon opadanja lista sa sadnice.

Ukoliko ste se odlučili za sadnju voćnih sadnica odaberite sadnicu sa podlogom koja odgovara vašim zahtjevima. Sadnice sa kržljavim podlogama zahtjevat će i oslonac.  Ovakve sadnice su pogodnija za mala dvorišta, prostore ili posude. Za amaterske uzgajivače bolje je da odaberu sadnice sa bujnom podlogom ili podlogom iz sjemena. Ove podloge razvijaju jači korijen, ne treba im oslonac, otpornije su na djelovanje vjetra, ali će stablo koje se razvija na ovakvim podlogama imati veće dimenzije, biti dugovječnije i zdravije.

Postupak sa sadnicom prije sadnje

Prije same sadnje korijen sadnice se malo prikrati kako bi se osvježio i potaknuo na rast i formiranje razgranjenja.

Pripremiti rastvor zemlje, vode i organskog đubriva u odnosu 1:1:1 i u tu mješavinu potopiti korijen neposredno prije sadnje, najmanje 1h.

Kopanje sadne jame i sadnja

Jama koja se kopa je dubine od 60 do 100cm u zavisnosti od vrste koju sadimo i kvaliteta zemljišta. Prečnik sadne jame se kreće od 60 do 80cm. Prilikom kopanja na jednu stranu stavimo površinski sloj zemljišta, a na drugu stranu zemljište iz dubljih slojeva.

Na dno sadne jame možemo staviti drenažni sloj, šljunak ili pijesak, ukoliko je zemljište sa slabom drenažom. Na zemljištima gdje je jak napad glodara na dno sadne jame možemo staviti usitnjeno staklo ili specijalne mreže koje će spriječiti uništavanje korijena.

Na dno stavljamo orgasko đubrivo u količini od 0,5kg ili više što zavisi od kvaliteta zemljišta, veličini jame i vrste koju sadimo, a na njega sloj zemljišta. Korijen sadnice ne treba doći u direktan kontakt sa organskim đubrivom.

Prije same sadnje korijen sadnice se malo prikrati kako bi se osvježio i potaknuo na rast i formiranje razgranjenja.

Dubina sadnje mora biti takva da je mjesto kalemljenja iznad površine zemlje 3 do 15cm u zavisnosti od vrste. Mjesto kalemljenja na sadnici se ne smije zatrpati zemljom. Istovremeno je dobro postaviti kolac za koji ćemo vezati sadnicu, a koji će joj biti oslonac. Zatim preostalom zemljom izvršiti zatrpavanje. Oko sadnice lagano utapkamo zemlju da napravimo plitko udubljenje slično lavoru.

Zalijevanje obaviti sa 2 do 3 kante vode. Posađenu sadnicu zaštiti mrežom protiv glodara (srna, zec).

Ukoliko postoji opasnost da korijen sadnice izmrzne možemo izvršiti malčiranje sijenom, lišćem, piljevinom oko posađene sadnice. Redovno provjeravati malč, jer postoji opasnost od naseljavanja glodara.

U zavisnosti od vrste sadnicu prikratiti na željenu visinu.


Tagovi

Jesenja sadnja Sadnja voćaka Izbor sadnice Sadna jama


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.