Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana mandarina
  • 23.09.2021. 10:30

Preporuke za gnojidbu mandarina - na koje elemente obratiti pažnju?

U jadranskom priobalju su tla često zaslanjena i opterećena viškom pojedinih elemenata. Kako s obzirom na takve uvjete provesti gnojidbu mandarina, savjetuju iz tvrtke Yara.

Foto: Yara
  • 3.079
  • 157
  • 0

Mandarina je mediteranska kultura koja se uzgaja u specifičnim uvjetima jadranskog priobalja. No, ondje su tla često zaslanjena i opterećena viškom pojedinih elemenata, što izaziva jake antagonizme čime hranjiva u višku utječu na usvajanje onih manje zastupljenih.

Kako bi se to usvajanje optimiziralo tvrtka Yara preporučuje jesenju i ranu proljetnu gnojidbu granuliranim premium gnojivom YaraMila™ Complex u količinama od 350 do 600 kilograma po hektaru, ovisno o potrebi nasada i željenom prinosu.

"Njihova je razlika u odnosu na standardna granulirana gnojiva su što su granule ispunjenje spojevima koji su čista hranjiva za biljku i nema nosača-punila", napominju stručnjaci ove tvrtke. Također ističu da sadrže polifosfate koji se ne blokiraju u tlu i posebno su preporučeni za ona tla na kojima se dugo godina intenzivno uzgaja nasad. 

"Omogućuju i optimalnu ishranu u svim fazama, od početka vegetacije pa sve do berbe i nakon nje", dodaju rekavši da je prednost i što dostupnost hranjiva iz ovih gnojiva posebno dolazi do izražaja na tlima s višim pH, što je čest slučaj u Dalmaciji.

Kalcij važan za kvalitetu, a bor oplodnju

Pojedini uzgajivači zanemaruju ishranu plodova kalcijem, a on značajno utječe na njihovu kvalitetu. Stoga iz ove tvrtke preporučuju YaraLiva Nitrabor, proizvod na osnovi kalcijevog nitrata s borom. Njime se prihrana vrši prije cvjetanja u količini 200-400 kg/ha, ovisno o potrebi.

Riječ je o gnojivu koje doprinosi plodonošenju i razvoju plodova. No, iako se mandarina uzgaja na tlima s visokim sadržajem vapnenca, odnosno kalcijevog karbonata ishrana kalcijem je ograničena, a ovaj preparat je rješenje za to, uz napomenu da sadrži nitratni dušik koji trenutno hrani nasade, te bor koji utječe na bolju oplodnju i metabolizam kalcija.

Posebnu važnost u ishrani mandarina ima folijarna gnojidba, odnosno prihrana preko lista. U svijetu su u prošlom desetljeću napravljeni ozbiljni pomaci u formulacijama folijarnih gnojiva, a ova je tvrtka razvila YaraVita program za takvu primjenu s više desetaka raznih proizvoda koji su podijeljeni u tri grupe.

Bitna je i folijarna gnojidba nakon berbe

Tako u ponudi imaju YaraVita složene proizvode, namjenski razvijene za pojedine faze razvoja, koji sadrže više elemenata ishrane, zatim proizvode za otklanjanje nedostatka pojedinog elementa, koji sadrže samo taj element te Biostimulatore.

Biljku treba opskrbiti hranivima i nakon berbe

Iz ove tvrtke su posebno preporučili tri proizvoda. Prvi je YaraVita™ Frutrel koji sadrži Mg, P, Ca, B i Zn i koristi se prije cvatnje. Drugi je Mediterano koji je sa sadržajem magnezija i mikrohranjiva nezaobilazan u svim mediteranskim kulturama, što je sugerirano i njegovim imenom jer je razvijen za specifične uvjete uzgoja u priobalju. Dok je posljednji Caltrac s visokim sadržajem kalcija za primjenu u stadijima od cvjetanja do faze promjene boje.

Važna je praksa mediteranskih uzgajivača citrusa da folijarno hrane biljke i nakon berbe. U tom razdoblju nasadi se tretiraju s manganom, cinkom, fosforom, borom itd. Za te potrebe su pogodni YaraVita proizvodi: Frutrel, Mantrac, Zintrac, Bortrac itd.

"Uzgajivači su prepoznali kvalitetu YaraVita formulacija u miješanju sa sredstvima za zaštitu bilja", kažu dodavši da za postizanje optimalne primjene gnojiva preporučuju aplikaciju Tankmix u kojoj korisnici mogu vidjeti koja se međusobno mogu miješati i na koji način.

Više informacija i detaljnije preporuke pronađite na linku ovdje ili se obratite tvrtki Yara na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Yara Gnojidba Mandarine Ishrana bilja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner