Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisne uši
  • 09.05.2020. 16:30

Primijenite ove prirodne preparate u borbi protiv lisnih uši

Soda, ocat, začini, mlijeko, neka su od sredstava koja se koriste u borbi protiv lisnih uši. U narednim godinama borbu voćara protiv ovog štetnika otežat će zabrana insekticida iz grupe neonikotinoida.

Foto: Bojan Kecman
  • 76.986
  • 1.541
  • 1

Veliki sam zagovornik prskanja voćaka protiv lisnih ušiju (Aphis sp.) bez kemije. Naravno, ovi štetni kukci nikako se ne bi trebali podcijeniti jer mogu uzrokovati ozbiljnu štetu na voćkama ako se na vrijeme ne reagira. Ipak postoje načini da ih se riješite bez kemijskih sredstava, točnije, zelene i pepeljaste lisne uši, kao i brašnaste i tamnosmeđe, koje napadaju kruške, šljive i jabuke. 

Ovo će biti posebice važno u narednom periodu jer će se ubrzo potrošiti zalihe insekticida iz grupe neonikotinoida, npr. Actara, Mospilan, Calypso i dr. koji su zabranjeni u većini europskih zemalja.

Mravi ukazuju da su uši blizu

Mnogi voćari riješe prvu generaciju štetnika upravo upotrebom spomenutih insekticida, ali se na taj način uništavaju i korisni insekti kao što su bubamare, koji su njihovi prirodni neprijatelji. 

S tržišta Hrvatske povlači se 5 sredstava za zaštitu bilja

Lisne uši imaju više generacija godišnje. Na stablima se pojavljuju odmah poslije cvjetanja kada vrlo brzo dolazi do uvrtanja listova ka unutra, prema glavnoj žili. List posvijetli, a plodovi opadaju jer ličinke sišu sokove iz tkiva, zbog čega peteljke ne mogu držati plod. Izlučuju mednu rosu koja privlači mrave i čim ih vidite na stablima znajte da su tu prisutne i lisne uši.

Što duže kopriva stoji, to je efikasnija

Da ne bi koristili kemijske preparate, postoje i drugi načini borbe. Prvi je, naravno, pomoću koprive. Mnogima je poznato da kada je ostavite da odstoji jedan dan, znači 24 sata, u plastičnoj ili drvenoj kanti, nikako metalnoj, može se koristiti kao insekticid u borbi protiv uši. Međutim, prskanja moraju biti češća pa mnogi voćari, čak i "vikendaši" koji imaju manje stabala, nemaju vremena odnosno strpljenja redovno tretirati svoje voćke.

Ova tekućina je pravi eliksir za biljke

Rješenje je u tome da kopriva duže stoji u kanti. Barem 20 dana jer onda je ne samo gnojivo već i odličan insekticid. U mom voćnjaku nemam problema s lisnim ušima od druge godine, a voćke su stare 11 godina. Ona može i duže stajati, ostavim je preko zime u plastičnim kantama, nakon čega je biljka potpuno otopljena u vodi, plivaju crvi. Takva voda pravi je eliksir za stabla. Čisti ih od svih kukaca i hrani jer je puna dušika, željeza, magnezija i drugih korisnih elemenata.

Uši ne vole ljuto

Drugi vid borbe su začini. Da, crni mljeveni biber, čili papričica, ljuta mljevena paprika. Pomažu i ocat, rasol, češnjak, cimet, karanfilčić, sve što je ljuto. Miješanjem, ali uz dobro procjeđivanje (da ne bi došlo do začepljenja dizne na prskalici) ne postoji uš koja može izdržatii prisutnost začina na svom tijelu koje je meko, bez kostura. Doze se mogu slobodno određivati, što ljuće to bolje. Treba samo paziti s octom i rasolom da ne bi došlo do paleži lista. Preporučena količina je dvije litre rasola u prskalicu od 10 litara vode i 1l octa (kupovni, sa 9% alkohola ili jabučni) u 10 litara vode.

Koprivino gnojivo odlično djeluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

Češnjak također uništava uši. Važno je da se češnjevi izrežu (pola kilograma luka) i potope jedan ili više dana u toplu vodu (50 litara) kako bi se otpustio sumpor i alicin. Dvije litre vode s otopljenim lukom dovoljne su za prskalicu od 10 litara vode. Može se dodati i crveni luk. Ovo povrće može se miješati s ljutom paprikom, biberom i čilijem jer je tada efekt intenzivniji.

Najvažnije je da sredstvo dođe i na naličje lista, dakle ispod uvrnutog dijela jer nema učinka ako se primijeni samo na vanjskoj strani, a mlaz iz prskalice treba biti jak. To je često razlog zašto tretiranje mnogim voćarima ne uspije. Slaba pokrivenost odnosno nedostatak sredstva unutar ukovrčanih listova.

Mlijeko, sol i novi insekticidi

Treći vid borbe je mlijeko. Domaće, nekuhano, nikako kupovno, u dozi jedna litra na sedam do 10 l vode. Mlijeko guši ličinke, oslobađa i sumpor koji isparava na višim temperaturama i uništava uši. Dodajte malo jestivog ulja da mlijeko duže ostane na listu.

Četvrti vid borbe su ocat i soda bikarbona. Preporučena doza je pet litara octa i kilogram sode na 500 litara vode, uz što bolje "kupanje" stabla. Ocat i soda, kada se pomiješaju daju upravo sol. Uz veću količinu vode ličinke će biti isprane sa i unutar listova jer će im se osušiti medna rosa.

Ocat je učinkovit u borbi protiv uši

Peti vid borbe je Neem ulje i Ozoneem trishul. Riječ je o novim, ekološkim, insekticidima koji se dobivaju od Neem biljke, svetog drveta u Indiji, a djeluju na sve stadije uši. Nisu opasni po okolinu, ali nisam siguran jesu li štetni za bubamare pa ih preporučujem ako vam se ne da pripremati gore navedena sredstva. U svakom slučaju bolje je i njih primijeniti nego insekticide iz grupe neonikotinoida.

Prepustite sve prirodnim neprijateljima

Prirodna sredstva su vrlo učinovita, samo se treba utrošiti više vremena na pripremu, ali imajte na umu da vrijedi. Zaštitite pčele i korisne kukce. I ako vas mrzi pripremati sredstva i prskati uši, ostavite ih na milost i nemilost bubamarama.

Lisne uši kontrolirajte pomoću biljaka, kukaca i ptica

Možda u prve dvije, tri godine ne bude učinka, ali kasnije će sigurno biti odnosno populacija korisnih insekata vrlo brzo nakon cvjetanja biljaka može uspostaviti kontrolu nad lisnim ušima. Ako se poneki list i osuši, nije strašno, ne težite za perfekcijom jer to znači primjenu kemije i smrt za mnoge korisne organizme.


Tagovi

Štete na voću Lisne uši Suzbijanje uši Zaštita voća Korisni kukci Prskanje voćaka Prirodni insekticid Naličje lista Zaštitite pčele


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]