Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisne vaši
  • 07.05.2020. 11:30

Primjenite ove prirodne preparate u borbi protiv lisnih vaši

Soda, sirće, začini, mlijeko, neka su od sredstava koja se koriste u borbi protiv lisnih vaši. U narednim godinama borbu voćara protiv ove štetočine otežaće zabrana insekticida iz grupe neonikotinoida.

Foto: Bojan Kecman
  • 27.277
  • 2.843
  • 1

Veliki sam zagovornik prskanja voćaka protiv lisnih vaši (Aphis sp.) bez hemije. Naravno, ovi štetni insekti nikako ne bi trebalo da se podcijene jer mogu da uzrokuju ozbiljnu štetu na voćkama, ako se na vrijeme ne reaguje. Ipak postoje načini da se, bez hemijskih sredstava, riješite njih, tačnije, zelene i pepeljaste lisne vaši, kao i brašnaste i tamnosmeđe, koje napadaju kruške, šljive i jabuke. 

Ovo će biti naročito važno u narednom periodu jer će se ubrzo potrošiti zalihe insekticida iz grupe neonikotinoida, npr. Actara, Mospilan, Calypso i dr. koji su zabranjeni u većini evropskih zemalja.

Mravi ukazuju da su vaši blizu

Mnogi voćari riješe prvu generaciju štetočina upravo upotrebom pomenutih insekticida ali se na taj način uništavaju i korisni insekti kao što su bubamare, koji su njihovi prirodni neprijatelji. 

5 vrsta cvijeća koje privlači korisne insekte u vašu baštu

Lisne vaši imaju više generacija godišnje. Na stablima se pojavljuju odmah poslije cvjetanja kada, vrlo brzo, dolazi do uvrtanja listova ka unutra, prema glavnoj žili. List posvijetli, a plodovi opadaju jer larve sišu sokove iz tkiva, zbog čega peteljke ne mogu da drže plod. Izlučuju mednu rosu koja privlači mrave i čim vidite njih na stablima znajte da su tu prisutne i lisne vaši.

Što duže kopriva stoji, to je efikasnija

Da ne bi koristili hemijske preparate, postoje i drugi načini borbe. Prvi je, naravno, pomoću koprive. Mnogima je poznato da kada je ostavite da odstoji jedan dan, znači 24 sata, u plastičnoj ili drvenoj kanti, nikako metalnoj, može da se koristi kao insekticid u borbi protiv vaši. Međutim, prskanja moraju da budu češća pa mnogi voćari, čak i "vikendaši" koji imaju manje stabala, nemaju vremena, odnosno, strpljenja da redovno tretiraju svoje voćke.

Ova tekućina je pravi eliksir

Rješenje je u tome da kopriva duže stoji u kanti. Barem 20 dana jer onda je ne samo đubrivo već i odličan insekticid. U mom voćnjaku nemam problema sa lisnim vašima od druge godine, a voćke su stare 11 godina. Ona može i duže da stoji, ostavim je preko zime u plastičnim kantama, nakon čega je biljka potpuno rastvorena a u vodi, plivaju crvi. Takva voda pravi je eliksir za stabla. Čisti ih od svih insekata i hrani jer je puna azota, željeza, magnezijuma i drugih korisnih elemenata.

Vaši ne vole ljuto

Drugi vid borbe su začini. Da, crni mljeveni biber, čili papričica, ljuta mljevena paprika. Pomažu i sirće, rasol, bijeli luk, cimet, karanfilčić, sve što je ljuto. Miješanjem, ali uz dobro procjeđivanje (da ne bi došlo do začepljenja dizne na prskalici) ne postoji vaš koja može da izdrži prisustvo začina na svom tijelu koje je meko, bez skeleta. Doze mogu slobodno da se određuju, što ljuće to bolje. Treba samo paziti sa sirćetom i rasolom da ne bi došlo do paleži lista. Preporučena količina je dvije litre rasola u prskalicu od 10 litara vode i 1l sirćeta (kupovni, sa 9% alkohola ili jabučni) u 10 litara vode.

Napravite svoje kombinacije povrća koje će otjerati štetočine i pospješiti rast usjeva

Bijeli luk takođe uništava vaši. Važno je da se čenovi izrežu (pola kilograma luka) i potope jedan ili više dana u toplu vodu (50 litara) kako bi se otpustio sumpor i alicin. Dvije litre vode sa rastvorenim lukom dovoljne su za prskalicu od 10 litara vode. Može se dodati i crveni luk. Ovo povrće može se miješati sa ljutom paprikom, biberom i čilijem jer je tada efekat intenzivniji.

Najvažnije je da sredstvo dođe i na naličje lista, dakle ispod uvrnutog dijela jer nema efekta ako se primijeni samo na spoljašnjoj strani, a mlaz iz prskalice treba da bude jak. To je često razlog zašto tretiranje mnogim voćarima ne uspije. Slaba pokrivenost, odnosno, nedostatak sredstva unutar ukovrdžanih listova.

Mlijeko, so i novi insekticidi

Treći vid borbe je mlijeko. Domaće, nekuvano, nikako kupovno, u dozi jedna litra na sedam do 10 l vode. Mlijeko guši larve, oslobađa i sumpor koji isparava na višim temperaturama i uništava vaši. Dodajte malo jestivog ulja da mlijeko duže ostane na listu.

Četvrti vid borbe su sirće i soda bikarbona. Preporučena doza je pet litara sirćeta i kilogram sode na 500 litara vode, uz što bolje "kupanje" stabla. Sirće i soda, kada se pomiješaju daju upravo so. Uz veću količinu vode larve će biti isprane sa i unutar listova jer će im se osušiti medna rosa.

Sirće je efikasno u borbi protiv vaši

Peti vid borbe je Neem ulje i Ozoneem trishul. Riječ je o novim, ekološkim, insekticidima koji se dobijaju od Neem biljke, svetog drveta u Indiji, a djeluju na sve stadijume vaši. Nisu opasni po okolinu ali nisam siguran da li su štetni za bubamare pa ih preporučujem ako vam se ne da pripremati gore navedena sredstva. U svakom slučaju bolje je i njih primijeniti nego insekticide iz grupe neonikotinoida.

Prepustite sve prirodnim neprijateljima

Prirodna sredstva su veoma efikasna, samo se treba utrošiti više vremena na pripremu ali imajte na umu da vrijedi. Zaštitite pčele i korisne insekte. I ako vas mrzi pripremati sredstva i prskati vaši, ostavite ih na milost i nemilost bubamarama.

Lisne vaši kontrolirajte pomoću biljaka, insekata i ptica

Možda u prve dvije, tri godine ne bude efekta ali kasnije će sigurno biti, odnosno, populacija korisnih insekata vrlo brzo nakon cvjetanja biljaka može da uspostavi kontrolu nad lisnim vašima. Ako se poneki list i osuši, nije strašno, ne težite za perfekcijom jer to znači primjenu hemije i smrt za mnoge korisne organizme.


Fotoprilog


Tagovi

Štete na voću Lisne vaši Suzbijanje vaši Zaštita voća Korisni insekti Prskanje voćaka Prirodni insekticid Naličje lista Zaštitite pčele


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić