Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagode
  • 25.02.2021. 14:30

Pripreme za proizvodnju jagode kreću "pobuđivanjem" - šta poslije?

U zasadima jagoda počelo je upravo pobuđivanje i to ove godine nešto ranije nego prethodnih, kako bi se kompletan proizvodni ciklus ranije završio i plodovi što prije stigli za branje.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 7.805
  • 1.294
  • 0

Proizvođači koji imaju zasađenu jagodu ovih dana se pripremaju za početak proizvodnje. U toku je pobuđivanje kako bi se odstranili truli listovi i razrijedila jagoda. Nakon toga slijedi zaštita preparatima na bazi bakra, zatim pokrivanje agrilom i pravljenje plastenika.

U zasadu Branislava Kuzmanovića počelo je upravo pobuđivanje i to ove sezone nešto ranije nego predhodnih, kako bi se kompletan proizvodni ciklus ranije završio i plodovi što prije pristigli za branje.

"Za razliku od prošlih, ove godine smo posao u zasadu počeli 10 dana ranije, što znači da će i rod stići destak dana prije nego u 2020. Sada se radi uklanjanje trulih i suvih listova, kao i razrijeđivanje bokora. To je veoma važno jer ako se to ne obavi nema dobrog ni kvalitetnog roda. Razrijeđivanje se radi samo kod starijeg zasada kao što je moj", kaže Kuzmanović i dodaje da je ovo treća godina dok se kod mladih samo uklanjanju suvi i truli listovi.

Nakon pobuđivanja slijedi zaštita preparatima, zatim pokrivanje agrilom i pravljenje plastenika

"Čišćenjem starih listova i uklanjanjem stolona omogućavamo da se zemlja oko bokora brže zagrije i na taj način obezbjeđujemo raniju aktivnost korjena jagode. To će dovesti do ranijeg kretanja vegetacije, formiranja i dozrijevanja plodova. Čišćenje listova i uklanjanje stolona radimo makazama za ruže, a može i voćarskim."

Prvi plodovi sredinom aprila

Naš sagovornik kaže da nakon ovog posla slijedi zaštita bakarnim preparatima. Naravno moraju se pratiti prognoze vremena pa ako tempertura ne bude ispod sedam stepeni onda ide zalijevanje odnosno prihrana.

"Sve se mora uraditi na vrijeme poslije pobuđivanja. I zaštita i prihrana pa ako ne bude jutarnjih mrazeva i ukoliko sve bude kako treba, prvi rod jagode očekujemo polovinom aprila, najkasnije 20-og. To je ranije nego prošle godine kada su one prve na tržište stigle poslije 01. maja", dodaje ovaj proizvođač.

Ako temperatura ne bude suviše niska, slijedi prihrana zasada

Dugogodišnje iskustvo u proizvodnji, ali i kvalitet obezbijedili su Kuzmanoviću tržište tako da za plasman ne brine. Prošle godine sve je uspio da proda na pijacama u okolnim gradovima, a kupci su dolazili i na kućnu adresu. Upravo zbog toga ove sezone biće jagode i na otvorenom polju kako bi mogao da svojim dugogodišnjim kupcima obezbjedi dovoljne količine, a računa i na nove.

"U 2020., iako je situacija bila teška zbog korone, dobro smo prošli sa ovom voćkom. Imali smo kupaca dovoljno, a kolika je tražnja bila govori i podatak da smo poučeni iskustvom iz prošle godine, ove posadili još jedan zasad na otvorenom. Tu imamo dvije sorte - jedna stiže ranije, a druga kasnije", kaže naš sagovornik i dodaje da će ih tako biti duže pa se nada da će uspjeti da izađe u susret svim zainteresovanima.

Domaća jagoda ne može na strano tržište, a voćari ostali bez podsticaja

"Kakva će cijena biti - vidjet ćemo već sa prvim rodom, ali najvažnije je da jagoda dobro rodi i da rod bude kvalitetan jer samo kvalitet ima dobru prođu na tržištu", zaključuje Kuzmanović koji će pored pomenute voćne vrste ove godine zasaditi i kukuruz šećerac sa kojim je kaže prethodnih godina dobro "prolazio" jer ima obezbjeđeno tržište i za plasman ne mora da brine.


Tagovi

Proizvodnja jagoda Pobuđivanje jagode Cijena jagode Rod jagode Proizvodnja kukuruza šećerca


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]