Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisne ptice
  • 14.03.2014. 12:15

Privucite korisne ptice u voćnjak

Ptice koje se hrane kukcima uspješno smanjuju brojnost prenamnoženih štetnika, a stoga ih je u voćnjak potrebno i privući

  • 1.238
  • 50
  • 0

Većina ptica koje žive u našim krajevima korisne su poljoprivredi i šumarstvu, a samo mali broj vrsta čini povremenu ili stalnu štetu. U vrijeme sjetve i žetve, štetne mogu biti vrste koje se hrane sjemenkama kao što su vrana, svraka i gačac, no većina naših ptica hrani se kukcima i ima važnu ulogu u održavanju ravnoteže. Vrlo su korisne sve vrste malenih sjenica, zatim brgljezi, puzavci, lastavice, ševe, svračci, češljugari, žune, djetlići.

Briga o korisnim pticama u voćnjaku

Zanimljivo je da jedan par sjenica za ishranu svojih ptića skupi oko 8.000 štetnih gusjenica. Zbog toga im je poželjno stvoriti povoljne uvjete za život i zadržati ih u voćnjaku. To ćemo postići ako u voćnjak postavimo veći broj kućica za ptice. Osobito je tijekom zime važna briga o korisnim pticama pa će dobro doći i hranilišta sa sjemenkama i lojem kako bi preživjele period oskudice i zadržale se u voćnjaku.

Osim ptica koje se hrane kukcima, ne treba zaboraviti ni važnu ulogu ptica grabljivica u regulaciji populacije poljskih glodavaca. S obzirom da veće grabljivice nerado slijeću u voćnjake jer ne mogu sjediti na tankim granama, privući ćemo ih postavljanjem visokih motki u obliku slova T odakle će imati dobar pregled nad voćnjakom. Ovakvi će stupovi dobro doći i na ratarskim površinama ako u blizini nema stabala.

Kućice za ptica i visoke motke za privlačenje grabljivica

Voćari u sustavu integrirane proizvodnje svakako bi u sklopu bioloških mjera zaštite trebali stvarati pogodne životne uvjete za razvoj korisnih životinja tako da u voćnjak postavljaju kućice za korisne ptice i visoke motke za privlačenje ptica grabljivica. Cilj integrirane proizvodnje je smanjiti ostatke pesticida u hrani, smanjiti onečišćenje tla, vode i zraka, očuvati okoliš i prirodna staništa, plodnost tla, biološku raznolikost te poticati prirodne mehanizme regulacije, a u dostizanju tog cilja ptice su odlični saveznici.

To dobro zna voćar Alojz Švegović iz Hlebina koji je ove zime u svom nasadu lijeske postavio tridesetak kućica za ptice. Prije same izrade kućica na internetu je potražio podatke o potrebnoj debljini dasaka, dimenzijama kućica i promjeru ulaznih otvora za ptice te s nestrpljenjem očekuje prve stanare. Ovaj zaljubljenik u prirodu jako dobro zna da ptice koje se hrane kukcima uspješno smanjuju brojnost prenamnoženih štetnika, a u kulturi gdje izbor dopuštenih insekticida nije velik to uvijek dobro dođe.

Autor: mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan, viša stručna savjetnica


Tagovi

Korisne ptice Voćnjak Grabljivice Alojz Švegović Vrana Svraka Lastavica Češljugar Žuna Poljski glodavci Visoke motke Štetnici


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!