Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invanzivni kukci
  • 24.02.2018. 16:30

Proglasili rat uvezenim kukcima koji sišu sok iz stabla voća

Državni tajnik za poljoprivredu u Pennsylvaniji, Russell Redding, procijenio je da bi stabla zaražena ovim insektom mogla rezultirati gubitkom od čak 18 milijardi dolara u prihodu poljoprivrednog sektora.

  • 434
  • 30
  • 0

Invazivni kukci u jugoistočnoj Pennsylvaniji (SAD), poznati pod imenom "Spotted lanternfly" (Lycorma delicatula) krajem prošle godine, taman pred Božić, napali su plantaže božićnih drvaca. 

Božićna drvca zaražena invazivnim kukcem

Samo dva mjeseca kasnije, ovi kukci koji su se u SAD prvi puta pojavili 2014. godine, prijete i voćarima. Problem je toliko velik da doseže razine krize, piše Modern Farmer

Prošli je tjedan SAD službeno proglasila rat uočenim kukcima, dajući Pennsylvaniji 17.5 milijuna dolara za borbu protiv invazivnih vrsta. 

Sišu sok iz stabla

Podsjetimo, biljke domaćini ovih kukaca su vinova loza, borovi, koštuničavo voće i jabuke. U njihovom prirodnom staništu (Kina, Indija i Vijetnam), ovi su kukci ujedno i hrana prirodnih grabežljivaca i patogena pa ne mogu napraviti toliko štete. No, u Južnoj Koreji gdje su slučajno uvezeni 2006. godine i u SAD nemaju prirodnih neprijatelja

Oni ne jedu korijenje ili lišće, umjesto toga sišu sok iz samog stabla. Već je to samo po sebi problem, a osim toga, rane koje ostavljaju, privlače plijesan i gljivice, što nakon nekog vremena može ubiti biljku. 

Stablo neba početno stanište? 

Nitko zapravo ne zna kako se taj kukac pojavio u SAD. Prvo je potvrđen u jugoistočnom dijelu države 2014. godine, gdje je prepoznat kao potencijalno katastrofalan problem za voćare i vinogradare. Jedan od mogućih razloga su mnoga stabla naziva stablo neba kojega još zovu kineski ruj ili smrad stablo (Ailanthus altissima). 

Radi se o invazivnom, brzorastućem stablu kineskog podrijetla. Možda su mu upravo ta stabla pružila početna staništa, a od tada su se kukci preselili na grožđe, jabuke, breskve, šljive i marelice.

Gubitak od 18 milijardi dolara

Državni tajnik za poljoprivredu u Pennsylvaniji, Russell Redding, procijenio je da bi stabla zaražena ovim kukcem mogla rezultirati gubitkom od čak 18 milijardi dolara u prihodu poljoprivrednog sektora. Guverner države, Tom Wolf, je pod karantenu stavio 13 okruga. U karanteni je i područje Philadelphije što je potez kojim bi se širenje štetnika moglo zaustaviti. No, možda je već kasno jer su insekti već uočeni u susjednim državama Delaware, New Jersey i New York.

Vlada Pennsylvanije potiče svakoga tko se susretne s ovim štetnikom ili njezinim jajašcima da ju uništi, prijavi te pošalje uzorak ili sliku državnom entomološkom laboratoriju. 

Foto: flickr/U.S. Department of Agriculture
 


Tagovi

Invanzivni insekti Spotted lanternfly Štetnici Kineski ruj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]