Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mandarina
  • 23.05.2019. 11:15

Proizvođačima mandarina programom potpore osigurano 20 milijuna kuna

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je Program potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu.

Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas
  • 376
  • 57
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je Program potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna. Program je usvojen na današnjoj sjednici Vlade, priopćeno je iz Ministarstva.

"Korisnik potpore je proizvođač mandarina i klementina koji je upisan u Upisnik poljoprivrednika za površine na kojima proizvodi mandarine i klementine i koje su upisane u ARKOD sustav Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Iznos potpore utvrđuje se razmjerno površinama pod mandarinama i klementinama upisanima u ARKOD.

Suzbijanje sredozemne voćne muhe 

Na urod mandarina utječu agrotehničke mjere, klimatske prilike i štetni organizmi (nametnici, bolesti). Jedan od najvažnijih faktora o kojima uvelike ovisi urod mandarina je sredozemna voćna muha čije suzbijanje predstavlja sve veći trošak u ukupnim troškovima proizvodnje. Zato je cilj ove potpore poboljšati ukupne rezultate i održivost proizvodnog potencijala oštećenog zbog velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja sredozemne voćne muhe te potaknuti provođenje aktivnosti iz Akcijskog plana, što uzrokuju dodatne troškove u proizvodnji.

Akcijskim planom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe u dolini Neretve za razdoblje od 2018. do 2021. godine određuje se način sustavne provedbe fitosanitarnih mjera za suzbijanje Sredozemne voćne muhe s ciljem iskorjenjivanja ovoga štetnika", navodi se u priopćenju. 

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, pak, naglasio je da sredozemna voćna muha čini velike gospodarske štete proizvođačima mandarina u dolini Neretve, ali i na dubrovačkom obalnom području, na Hvaru, Korčuli, Lastovu i Visu.

"Zbog toga su troškovi proizvodnje visoki što utječe na održivost i poslovanje proizvođača. Korisnici potpore iz ovog Programa su obvezni tijekom njegove provedbe pridržavati se svih mjera propisanih Naredbom i Akcijskim planom za suzbijanje sredozemne voćne muhe. Izuzetno je važno spriječiti daljnje širenje ovog nametnika i očuvati proizvodnju mandarina. Naše stručne službe su na terenu i u svakom trenutku mogu pomoći savjetom proizvođačima mandarina. Besplatnim, naravno“, rekao je Tolušić. 

Prosječna proizvodnja mandarina i klementina iznosi oko 42.220 tona

Proizvodnja agruma u poljoprivrednoj proizvodnji Hrvatske zauzima vrlo važno mjesto, a koncentrirana je u Jadranskoj Hrvatskoj gdje se na površinama od oko 2.000 ha najvećim dijelom proizvode mandarine, a nešto manje klementine, limuni, naranče i ostali agrumi. Na mandarine otpada 95 % od ukupnih površina pod agrumima, a prosječna proizvodnja mandarina i klementina iznosi oko 42.220 tona, zaključuje se u priopćenju. 

Podsjećamo, nedavno je ispred Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež", reagirao predsjednik mr.sc. Željko Bjeliš, dipl.ing.agr., navodeči da se nizom Pravilnika, neretvanskim poljoprivrednicima želi uskratiti značajna financijska sredstva, Kako je naveo, prema Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama ruralnog razvoja za 2019. godinu, koji je ministar donio 27. veljače 2019. godine, proizvođači mandarina, da bi ostvarili potporu za proizvodno vezana plaćanja moraju ispoštovati uvjet od minimalno 1.000 (tisuću) stabala mandarina na površini od jednog hektara.

"Poznato je da je prosječan sklop mandarina oko 800. U Nacionalnoj strategiji za održive operativne programe PO u sektoru voća i povrća se navodi sljedeće: Prema gustoći nasada u 2017. godini 1.713 ha su bili nasadi sa 750 i više stabla/ha, 7 ha su bili nasadi s 500 do 749 stabla/ha, 1 ha su bili nasadi s 250 do 499 stabla/ha i 0,16 ha nasad s manje od 250 stabla/ha. Nadalje, isti Pravilnik kao uvjet za ostvarivanje prava na PVP navodi minimalnu površinu voćnjaka (tako i mandarina) od 2 Ha. Iznos potpore za voće je 230€/Ha.", naveli su između ostalog. 


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Mandarina Potpore Proizvodnja Sredozemna voćna muha


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).