Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivan Čuković
  • 04.07.2018. 07:30

Proizvodnjom bobičastog voća OPG Čuković počeo se baviti još 80-ih godina, od kupina, malina i jagoda - može se živjeti!

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivan Čuković iz Velike Ludine novcem mjere 4.1.1. Programa ruralnog razvoja proširilo je proizvodnju bobičastog voća na 6 hektara i nabavilo dio potrebne mehanizacije. Od proizvodnje voća i desertnih vina koja zahtijeva mnogo rada i truda, kažu, mogu solidno živjeti.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 4.103
  • 332
  • 0

Na području Općine Velika Ludina u Moslavini razvijeno je voćarstvo i vinogradarstvo. Pod nasadima voća je oko 300, a vinogradima oko 250 hektara.  
Među uspješnijim voćarima i vinogradarima je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivana Čukovića koje je, među ostalim, poznato po proizvodnji i preradi bobičastog voća.

"Osamdesetih godina supruga Nada i ja počeli smo među prvima na ovom području saditi i uzgajati bobičasto voće, najprije kupine, a onda maline i proširili na jagode. Supruga je bila nezaposlena i to nam je bio značajan dodatni izvor prihoda“, počinje priču o začecima i razvoju obiteljskog gospodarstva Ivanov otac Zlatko Čuković, koji i sada kao umirovljenik puno pomaže u nasadima i vinariji jer, kako kaže, oko proizvodnje bobičastog voća ima jako puno posla.

Pod bobičastim voćem imaju 6 hektara

S Ivanom i Zlatkom obišao sam njihove nasade. Berba jagoda koje uzgajaju pod plastenicima je ranije završena, a već su naveliko počeli s pripremama površine za sadnju novog nasada jagoda koja će uskoro početi. Na njega će prenijeti plasteničku konstrukciju s obližnjeg nasada koji je, kažu, dao svoje. Nasade jagoda koriste dvije godine, onda mijenjaju lokaciju i sade nove.

Traktor i priključke nabavili su uz pomoć EU sredstava

"Zemlje imamo desetak hektara, a pod nasadima bobičastog voća otprilike 6 hektara. Najviše imamo kupina – oko 3 hektara, jagoda imamo 0,75 ha, borovnica 0,6 ha i malina  0,7 hektara i manje površine vinograda. Planiramo proširiti proizvodne površine pod bobičastim voćem, možda ćemo posaditi još borovnica, ali zanima nas i nešto novo, nešto što bi se dalo plasirati u svježem stanju, ili  nekakvo voće od kojeg bismo proizvodili i sokove, vidjet ćemo što će to biti“, kaže tridesetšestogodišnji Ivan koji je ostao na obiteljskom gospodarstvu koje su godinama razvijali i širili njegovi roditelji.  

Novac Europske unije velik vjetar u leđa

Veliki vjetar u leđa njihovu gospodarstvu je novac koji su ostvarili kroz mjeru 4.1.1. Programa ruralnog razvoja - “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”. Riječ je o 863 tisuće kuna bespovratnog novca, od toga 90 posto iz  Europskog poljoprivrednog fonda i 10 posto iz proračuna Republike Hrvatske. Prema programu koji su već u cijelosti ostvarili Čukovići su nabavili novi voćarski traktor, priključke koji su im nedostajali, te financirali sadnju novih nasada kupina i borovnice…

"Ovaj novac nam je puno pomogao u proširenju i modernizaciji našeg gospodarstva, traktor i priključci omogućit će nam lakšu i bržu obradu i provođenje drugih agrotehničkih mjera, a novi nasadi koje smo financirali dijelom europskog novca, omogućit će veću i raznolikiju proizvodnju“, kaže Ivan dok prolazimo pored nasada malina u plastenicima u kojemu upravo završava berba.

Nad maline su postavili plastenik jer u njemu ranije dozrijevaju čime postižu bolju cijenu, manje ih napadaju bolesti, manji su troškovi zaštite, dobra su obrana od tuče, a i lakše je raditi u takvom natkrivenom nasadu, jer ne ovise o vremenskim prilikama (rezidba, berba i druge agrotehničke mjere).

Sigurnija proizvodnja malina pod plastenicima

Kod svih vrsta bobičastog voća Čukovići idu na više sorti, koje ne dozrijevaju u isto vrijeme kako bi barem koliko-toliko produžili sezonu prodaje plodova u svježem stanju. Ujedno eksperimentiraju, žele pronaći rodne i sorte s najkvalitetnijim plodovima.  

Pod nasadima bobičastog voća je šest hektara

"Tako je i u našem malinjaku. Znači, imamo i ranije i kasnije sorte, probamo koje su bolje za prodaju u svježem stanju, koje za proizvodnju vina, pokušavamo pronaći slađe i kvalitetnije maline“, kaže Ivan.

Najviše voća u svježem stanju prodaju na zagrebačkom tržištu, a dio kupina i malina i jagoda prerađuju u desertna vina u svojoj vinariji koju su s godinama izgradili. Od grožđa iz svog manjeg vinograda proizvode i kvalitetno kraljevsko vino sauvignon-semillon koje se na ocjenjivanju vina okitilo zlatnom medaljom i šampionskom titulom.

Puno posla, ali i dobri prihodi

Ivan kaže da na šest hektara bobičastog voća imaju jako puno posla jer to zahtijeva puno ručnog rada, pa u sezonama ova vrijedna obitelj radi od jutra do mraka.

"Najviše posla obavimo otac Zlatko, mama Nada i ja, a pomognu nam i sestra i zet. U posljednje vrijeme sve je veći problem zbog nedostatka sezonske radne snage, jer mnogi koji žele raditi otišli su u potrazi trbuhom za kruhom, a od onih malobrojnih koji su ostali sve je teže naći ljude koji žele raditi u poljoprivredi.

Ja sam kao mlad čovjek ostao na obiteljskom gospodarstvu koje su upornim radom i ulaganjima godinama stvarali moji roditelji. Unatoč velikom poslu i obvezama, zadovoljan sam jer ova naša proizvodnja dobar je izvor prihoda, obitelj od toga može solidno živjeti“, kaže Ivan koji nije poljoprivredne struke, ali se kroz sudjelovanje u mnogobrojnim radionicama, tečajevima i predavanjima stalno obrazuje i usavršava kao voćar i vinar.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Ivan Čuković Ruralni razvoj Bobičasto voće Mjera 4 Velika Ludina


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce