Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sadnja
  • 03.03.2021. 18:00

Proljetna sadnja voćaka - kakve sadnice odabrati?

Najbolje će se primiti sadnice koje su u mirovanju, a to znači da nisu propupale, nemaju listiće ili cvjetove. A što s onima koje su već "krenule"?

Foto: Depositphotos/baza178
  • 6.012
  • 238
  • 0

Voćke je najbolje saditi u jesen - teorija je koju ste sigurno puno puta čuli i ona je donekle točna. No, ako to niste stigli učiniti jesenas, a vuče vas svoj vrt oplemeniti plodonosnim stablom, nije kasno ni sada. Pa ni u četvrtom, petom mjesecu. Ali, ako želite da se dobro primi i zdravo raste, potrebno je osigurati mu određene uvjete. 

Prvi i najvažniji je, savjetuje dipl.ing. Tomislav Soldo, da su sadnice koje ste kupili u mirovanju, a to znači da nemaju pupove, listiće ili već cvjetove. "Sadnice se trebaju čuvati u hladnjači gdje se održava mirovanje. Rasadničari ga izvade iz zemlje i stave u trap. Takvo mlado stablo možete posaditi kad god hoćete", priča i otkriva kako je i sam jednom tako posadio jabuku krajem svibnja, a ona je plodonosila već te jeseni. 

Što ako se sadnica razlistala?

No, što sa sadnicama koje mnogi neiskusni hobisti kupuju u trgovačkim centrima? Naime, svjedoci smo kako svaki takav lanac trgovina u svojoj ponudi ima mlade voćkice kojima se dogodilo baš to da su se razlistale ili čak procvjetale, istovremeno žedne vode i hranjiva. 

"Takvoj neuvjetnoj sadnici je potrebno pomoći smjesom vode, zemlje i po mogućnosti stajnjaka", daje nam recept za "infuziju" koja će oživjeti mladu biljku. Kaže, ako nemate stajnjaka, bit će dovoljna i zemlja i voda jer je voćka dehidrirala. U toj se žitkoj smjesi drži 48 sati, nakon čega se podreže deblje korijenje, a ostavi ono vlasasto, tanko koje upija vodu i u njoj otopljene mineralne tvari iz tla. "Ako podrežete deblji dio korijena, neće biti potrebno praviti ni veliku rupu za sadnju", komentira ovaj stručnjak.  

Ne sadite preduboko

Kada je o samoj sadnji riječ, savjetuje ne saditi dublje od onoga kako je bilo posađeno u rasadniku. Zato obratite pažnju na korijenov vrat - dio biljke odmah iznad korijena. Dakle, sadnica u zemlji treba biti do tog svjetlijeg dijela tankog stabla. 

Idealno bi bilo u rupu staviti i stajnjaka, ali nikako direktno na korijen. On se prvo zaspe određenom količinom zemlje, na što se raspe stajnjak, najbolje zreli, a nakon toga se zatrpa ostatkom zemlje, nagazi i nagrne. 

U slučaju da nemate stajnjaka, možete koristiti NPK gnojivo u omjeru 10:20:30, dakle s naglaskom na fosfor i kalij. "Kasnije se koristi KAN, kao izvor kalcijeva amonijeva nitrata. Prihrana se vrši u više navrata, prije kiše", savjetuje Soldo. 

Ako nemate sustav navodnjavanja "kap po kap", voćku je u slučaju izostanka kiše, dovljno obilnije zaliti jednom tjedno.


Tagovi

Sadnja Voćke Voće Sadnica Kako Do kada


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]