Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke FAZ
  • 05.04.2022. 10:30

Proljetni poslovi u maslinicima - za bolji i kvalitetniji rod

Folijarna prihrana se u ovom mjesecu obavlja na bazi elemenata bora i cinka sa preporučenim dozama. Također, prihrana maslina sa plitkom obradom tla u ovom periodu se obavlja sa azotnim gnojivima

Foto: Depositphotos/jukai5
  • 224
  • 10
  • 0

April je mjesec u kojem dolazi do resanja maslina i posljednji je rok za rezidbu ukoliko se ona nije obavila u martu. Rezidba koju obavljamo odnosi se na rod, moramo je vršiti od vrha krošnje ka dnu kako bismo smanjili pogrešku kod stvaranja uzgojnoga oblika. Rezidbom se povećava rodnost te obnavljaju se kvalitetni i duži izbojci, navode inženjeri agronomije dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ).

Kada rezidbom prorijedimo krošnju, dolazi do porasta rodnih izbojaka, a time im stoje na raspolaganju i veće pričuve hrane. Ukoliko ih intenzivno odstranimo, gubi se ravnoteža između krošnje i korijena, a time smanjujemo preduvjete za urod. Rezidba mora biti pravilna i umjerena, no kako god bilo masline je bolje orezati nego ih ostaviti sa postojećom vegetacijom da uđu u vegetativnu sezonu.

Neke sorte traže više pristupa pri rezidbi (Foto:Depositphotos/blue_rain)

Kod agrotehničke mjere rezidbe bilo bi dobro savjetovati se kod stručnih osoba o pravilnoj rezidbi. Neke sorte su izrazito bujnije od drugi, pa recimo tako sorta Leccino traži više pristupa pri formiranju krošnje kao i same rezidbe na rod za razliku od drugih sorti poput Istarske bjelice.

Prihrana maslina

Folijarna prihrana se u ovom mjesecu obavlja na bazi elemenata bora i cinka sa preporučenim dozama. Također, prihrana maslina sa plitkom obradom tla u ovom periodu se obavlja sa azotnim gnojivima. Bilo bi dobro provesti prije najave padavina. Prilikom plitke obrade tla odstranjuju se korovi, no ako je njihova prisutnost značajna preporučuje se primjena različiti herbicida sa postojećom preporukom pojedinog proizvođača.

Jako je bitno se držati preporuka. Kako je april, kao i mart, jako vjetrovit na području Hercegovine treba obratiti pažnju na štete koje su možda nastale djelovanjem vjetra. Ono se najprije očituje na kori stabla gdje su vidljive nastale rane, koje su najčešće kod novo posađenih sadnica koje su loše pripojene sa podupornim kolcem.

Preporuke zaštite

Kod ovog pregleda je također preporučljivo da se u prohodu obradi i pažnja na pojavu potkornjaka (Phloeotribus scarabeoides) koji radi štete na mladim izbojima, a obitava u račvama maslina. Njegov let traje od konca februara do konca maja. Zaštita pesticidima se obavlja prije kretanja vegetacije. U ovom periodu se rade i mamci za potkornjake u obliku snopića grana kao i mehaničke prepreke oko debla stabala za zaštitu od pipe.

Pojava svrdlaša može se odraziti na urod (Foto: Blanka Kufner)

Pored nevedenih štetnika u ovom preriodu se radi i nadzor praćenja pojave maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) koji čini štete na plodovima, koji ako poslije uđu u preradu doprinose tome da je ulje niže kvalitete. Sama njegova pojava djeluje na kvantitet uroda koji je umanje opadanjem oštećenih plodova.

Zaštita se obavlja mineralnim uljima u kombinaciji ili odvojeno sa preparatima na bazi dimetoata, diazinona i dr. Organskog gnojiva je dovoljno primijeniti od 2 do 3 kilograma po stablu, dok umjetnog na bazi kalcijevog amonij nitrata, koji zbog udjela dolomita u svom sastavu pozitivno utječe na djelimičnu neutralizaciju kiselosti tla, treba primjeniti količinom od 1 do 1,5 kg po stablu.

Precijepljivanje maslina

Radnja koja obilježava mjesec april je agrotehnička mjera cijepljenja ili precijepljivanja maslina. Njome možemo izmijeniti sorte u masliniku ukoliko one nisu rodne ili oštećene. Često u praksi ovom mjerom se precijepljiva sorta Oblica, koja ostaje podloga novoj sorti. Ovo se provodi zbog alternativne rodnosti sorte Oblica, to jest, njene ne ujednačenosti kod uroda.

Lolo iz maslinarske prijestolnice BiH - Bakini kolači su dobri, ali ulje nije

Radnju cijepljenja bi bilo dobro prepustiti osobama sa iskustvom radi što većeg prijema cijepa u masliniku. Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama kao i preporukama agronoma u agro-centrima.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline može dati... Više [+]

Tagovi

Maslina Rezidba Maslinik Miro Barbarić Marija Prlić Mostar Rhynchites cribripennis Phloeotribus scarabeoides


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.