Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 31.03.2021. 10:00

Protiv šljivine osice prirodnim putem - rastvor treba biti što ljući i dobro procjeđen

Kruške i šljive će i ove godine u većini područja ranije završiti sa cvjetanjem pa treba biti na oprezu i na vrijeme tretirati stabla protiv štetnih insekata.

Foto: Bojan Kecman
  • 8.344
  • 795
  • 0

Iako je do početka proljeća, odnosno do 21. marta bilo hladnije vrijeme, visoke temperature koje su uslijedile poslije uzrokovale su brže cvjetanje šljiva i krušaka u većini područja, naročito na nižim nadmorskim visinama. Kao i prethodnih godina cvjetanje će kraće da traje, ali bez obzira na to, štetni insekti su već spremni da pričine štetu.

Kod šljiva, za nekoliko dana trebalo bi da uslijedi prskanje protiv šljivine osice. Naročito obratite pažnju na sortu Čačanska rodna. Ko želi da upotrijebi insekticide mora da pazi i na pčele. Krenuti sa tretiranjem kada opadne dvije trećine cvijeta, da ne bi došlo do njihovog trovanja jer lete na cvijet šljiva i u precvjetavanju. Ovo posebno dobija na važnosti ako se zna da one u ovom slučaju poboljšavaju oplodnju i do 75 odsto.

Ako se ne žele primjenjivati preparati, mogu da se koriste začini kao što su čili i ljuta mljevena paprika, mljeveni biber, crveni i bijeli luk, rasol, sirće, pelin. Mješavina dva do tri sastojka, recimo sirće (količina od pet litara), rasol (5l) i čili paprika (0,5 kilograma), u 200 litara vode, sigurno će imati efekta u zaštiti od šljivine osice. Doze i nisu toliko važne koliko je bitno da je rastvor što ljući i da se dobro procijedi.

Insekte i grinje riješite bijelim lukom 

Ukoliko propustite prskanje protiv osice u ovoj fazi, odnosno, kada opadnu dvije trećine cvijeta, šteta može da bude i do 90 odsto. Svako tretiranje poslije toga je uzaludno.

Kod krušaka se, u cvjetanju mogu vidjeti i simptomi napada grinja. Listovi koji okružuju pupoljak kad su zatvoreni imaju na sebi crvene izrasline, a kada su otvoreni - crvene tačkice.

Ovakvo ispoljavanje javlja se ako nisu upotrijebljeni insekticidi u prvom proljećnom prskanju, kao dodatak bakarnim preparatima. Kod javljanja na nekoliko listova neće biti velikih šteta. U precvjetavanju se najviše primjenjuju preparati na bazi abamektina i sredstva Envidor ili Nisuron. Voćari koji ne žele da upotrijebe hemijska sredstva za zaštitu, problem mogu da riješe sa isječenim čenovima bijelog luka (0,5kg na 200 litara vode). Dovoljno je da luk ostane dva do tri dana potopljen u vodi, a djeluje zato što u sebi sadrži, između ostalog i sumpor koji uništava grinje.

Ne propustite odraditi prskanje u pravo vrijeme

Na listovima ovog voća mogu da se vide i položena jaja kruškine buve. Dobro bi bilo da se sačeka faza precvjetavanja i da se takođe obrati pažnja na pčele. Nikako ne treba koristiti insekticide tokom njihovog leta. Najbolje je zatvoriti košnice na dva do tri dana i tretirati stabla predveče. Cvijet krušaka posljednji je na koji će da lete jer više vole polen jabuka, šljiva, breskve, trešnje i drugih voćnih vrsta.

Međutim, mnogi proizvođači "trenirali" su pčele na njen cvijet pa zato treba biti oprezan sa upotrebom pesticida u zasadima, kod poljoprivrednika koji imaju sopstvene košnice sa takvim pčelama. Od takozvanih nepesticidnih mjera borbe, rezultat daje alkoholno sirće sa devet ili 11% alkohola, u dozi 50 litara/1.000 litara vode. Može se dodati i soda bikarbona (soda i sirće daju so) da bi se skinula jaja sa naličja lista ili mlade larve, ako se ranije završila faza razvoja jaja.


Fotoprilog


Tagovi

Šljivina osica Kruškina buva Sirće Soda bikarbona Faza precvjetavanja Štetni insekti Faza razvoja jaja Kruškina buva Pčele Košnice


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.