Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 03.04.2021. 15:00

Protiv šljivine osice začinima - otopina treba biti što ljuća i dobro procijeđena

Ako se ne žele primjenjivati kemijski preparati, mogu se koristiti začini kao što su čili i ljuta mljevena paprika, mljeveni papar, crveni luk i češnjak, rasol, ocat, pelin.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.707
  • 495
  • 0

Iako je do početka proljeća, odnosno do 21. ožujka bilo hladnije vrijeme, visoke temperature koje su uslijedile poslije uzrokovale su brže cvjetanje šljiva i krušaka u većini područja, naročito na nižim nadmorskim visinama. Kao i prethodnih godina cvjetanje će kraće trajati, ali bez obzira na to, štetni kukci su već spremni pričiniti štetu.

Kod šljiva bi za nekoliko dana trebalo uslijediti prskanje protiv šljivine osice. Posebno obratite pažnju na sortu Čačanska rodna. Tko želi upotrijebiti insekticide mora paziti i na pčele. Krenuti s tretiranjem kada opadne dvije trećine cvijeta, da ne bi došlo do njihovog trovanja jer lete na cvijet šljiva i u precvjetavanju. Ovo posebno dobiva na važnosti ako se zna da one u ovom slučaju poboljšavaju oplodnju i do 75 posto.

Ako se ne žele primjenjivati preparati, mogu se koristiti začini kao što su čili i ljuta mljevena paprika, mljeveni papar, crveni luk i češnjak, rasol, ocat, pelin. Mješavina dva do tri sastojka, recimo octa (količina od pet litara), rasol (5l) i čili paprika (0,5 kilograma), u 200 litara vode, sigurno će imati efekta u zaštiti od šljivine osice. Doze i nisu toliko važne koliko je bitno da je otopina što ljuća i da se dobro procijedi.

Kukce i grinje riješite češnjakom

Propustite li prskanje protiv osice u ovoj fazi, odnosno kada opadnu dvije trećine cvijeta, šteta može biti i do 90 posto. Svako tretiranje poslije toga je uzaludno.

Kod krušaka se u cvjetanju mogu vidjeti i simptomi napada grinja. Listovi koji okružuju pupoljak kad su zatvoreni imaju na sebi crvene izrasline, a kada su otvoreni - crvene točkice.

Ovakva pojava javlja se ako nisu upotrijebljeni insekticidi u prvom proljetnom prskanju, kao dodatak bakrenim preparatima. Kod javljanja na nekoliko listova neće biti velikih šteta. U precvjetavanju se najviše primjenjuju preparati na bazi abamektina. Voćari koji ne žele upotrijebiti kemijska sredstva za zaštitu, problem mogu riješiti s narezanim češnjevima češnjaka (0,5kg na 200 litara vode). Dovoljno je da luk ostane dva do tri dana potopljen u vodi, a djeluje zato što u sebi sadrži, između ostalog, i sumpor koji uništava grinje.

Ne propustite obaviti prskanje u pravo vrijeme

Na listovima ovog voća mogu se vidjeti i položena jaja kruškine buhe. Dobro bi bilo pričekati fazu precvjetavanja i također obratiti pažnju na pčele. Nikako ne treba koristiti insekticide tijekom njihovog leta. Najbolje je zatvoriti košnice na dva do tri dana i tretirati stabla predvečer. Cvijet krušaka posljednji je na koji će letjeti jer više vole pelud jabuka, šljiva, breskve, trešnje i drugih voćnih vrsta.

Međutim, mnogi proizvođači "trenirali" su pčele na njen cvijet pa zato treba biti oprezan s upotrebom pesticida u nasadima, kod poljoprivrednika koji imaju vlastite košnice s takvim pčelama. Od takozvanih nepesticidnih mjera borbe, rezultat daje alkoholni ocat s devet ili 11% alkohola, u dozi 50 litara/1.000 litara vode. Može se dodati i soda bikarbona (soda i ocat daju sol) da bi se skinula jaja s naličja lista ili mlade ličinke, ako se ranije završila faza razvoja jaja.


Tagovi

Šljivina osica Kruškina buha Ocat Soda bikarbona Faza precvjetavanja Štetni insekti Faza razvoja jaja


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]