Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 24.03.2017. 16:30

Provedite zaštitu protiv štetnika na jabuci!

Na početku vegetacije na jabuci se pojavljuju najznačajniji štetnici - lisne uši, crveni voćni pauk te savijači lista i ploda. Saznajte kako i kada provesti zaštitu!

Foto: Parushin/bigstockphoto.com
  • 6.272
  • 308
  • 0

Na početku vegetacije najznačajnije lisne uši na jabuci su: jabučna zelena uš - Aphis pomi, jabučna pepeljasta uš - Dysaphis plantaginea i jabučna uš šiškarica - Dysaphis devecta.

Lisne uši su sitni (1-3 mm) polifagni štetnici koji osim jabuke napadaju više voćnih vrsta. Naseljavaju mlado lišće, vrhove mladica, a rjeđe i cvjetove.

Sišu biljne sokove i uzrokuju kovrčanje lišća koje se kasnije suši. Jabučna uš šiškarica uzrokuje stvaranje crvenih nabreklina. Jabučna pepeljasta uš pričinjava osim štete na lišću deformacije plodova koji ponekad otpadnu.

Suzbijanje lisnih ušiju

U proljeće treba redovno obavljati pregled grana da se utvrdi brojnost zimskih jaja, a kasnije pratiti pojavu lisnih ušiju. Uz napad lisnih ušiju veže se pojava medne rose (medič), slatkaste ljepljive tekućine koju uši izlučuju, a na koju se rado skupljaju mravi, te su oni dobar indikator za praćenje.

Prskanje se obavlja samo kad uši pređu kritičnu brojnost i za tu namjenu tvrtka Syngenta preporuča insekticid Pirimor u dozi 40-60 g/100 lit. ili Actara 20 g/100 lit. (nakon cvatnje).

Najznačajniji štetnici na jabuci

Crveni voćni pauk na jabukama

Crveni voćni pauk na jabukama - Panonychus ulmi štetnik je veličine svega 0,3-0,8 mm, žućkaste ili crvenkaste boje (za praćenje potrebna lupa). Zimska jaja su crvene boje položena u skupinama oko pupova i u rašljama grana i grančica.

Pojavljuje se dosta rano već od faze bubrenja pupoljaka, a kritičnu brojnost postiže obično do kraja cvatnje. Štetnik ima više generacija, za razvoj mu pogoduje suho i toplo vrijeme. Napadnuti listovi plodovi mijenjaju boju u žuto zelenu, gube funkciju i ponekad opadaju tijekom ljeta.

Crveni pauk se pojavljuje dosta rano već od faze bubrenja pupoljaka, a kritičnu brojnost postiže obično do kraja cvatnje.

Najučinkovitiji pripravak za suzbijanje pauka je Vertimec u dozi 80-100 ml/100 lit uz dodatak okvašivača Etalfix Pro 25 ml/100 lit. Vertimec se može kombinirati u ranijoj fazi i s mineralnim uljima.

Savijači lista i ploda na jabuci

Savijači lista i ploda na jabuci (Archips spp., Adoxophyes spp., Pandemis spp.) - postoji nekoliko vrsta koji u stadiju gusjenice prave štete na pupovima, listovima i plodovima. Pojavljuju se veoma rano u proljeće već od faze bubrenja pupoljaka, a imaju 2-3 generacije.

Suzbijaju se ako pređu kritičnu brojnost, te je stoga potrebno redovno pregledati nasad. Kemijsko suzbijanje na početku vegetacije provodi se primjenom insekticida iz grupe piretroida i regulatora razvoja, a u kasnijoj fazi najbolji izbor je insekticid Affirm u dozi 300 g/100 lit.

Za više informacija o zaštiti jabuke od štetnika, obratite se tvrtki Syngenta na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: Parushin/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Štetnici Zaštita Lisne uši Pauk Savijači Suzbijanje Vegetacija Insekticid


Partner