Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja voća
  • 07.01.2023. 09:00

Prva dama voćara: Silvana Stojanović "majstor" i za kazanom

Duži niz godina predsjednica je i Udruženja proizvođača voća Kotor Varoš. Sa suprugom Milenkom uzgaja kruške i žitarice.

Foto: Bojan Kecman
  • 149
  • 50
  • 1

Kada se u Kotor Varoši pomene ime Silvana Stojanović svi će prvo da pomisle na voćarstvo. Ova dama je poznata po aktivizmu i nastojanju da održi proizvodnju voća u ovoj opštini koja ima idealne uslove za razvoj voća, naročito šljiva.

Mjesnu zajednicu Maslovare, gdje živi, prije rata naseljavalo je više od 4.000 stanovnika, a danas su mnoge kuće prazne. Stanovništvo se odselilo ali i dalje ima entuzijasta koji ne žele da se prekine tradicija. Među njima su Silvana i njen suprug Milenko koji uzgajaju kruške i žitarice.

Aktivna u udruženju voćara

Među više od 300 stabala krušaka preovladava sorta Viljamovka, a oprašivači su Santa Marija, Abate Fetel, Junska ljepotica i Trevuška. Osim rakija, Stojanovići proizvode i med, propolis kapi, likere. Silvana duži niz godina predsjednica je i Udruženja proizvođača voća Kotor Varoš.

U voćnjaku je više od 300 stabala krušaka

Ovo je jedno od rijetkih udruženja u Republici Srpskoj koje ne postoji samo na papiru već i nešto radi. Skoro svake godine organizuju se posjete ili odlasci na sajmove, kao i podjela sadnica članovima. Inače, u ovoj opštini najviše se sade šljive, a ima i krušaka i jabuka.

"Ništa nije lako i za sve što se želi uraditi čovjek mora da se i potrudi. Imam dobru saradnju sa ostalim članovima, uglavnom su to proizvođači šljiva. Nastojim da svake godine vidimo i naučimo nešto novo jer, bez usavršavanja, nema napretka", kaže Silvana.

Mraz šteti voću

Posljednjih godina proizvođačima voća najviše problema pričinjava mraz. "Najgore je što se pojavljuju kasni mrazevi, a pošto su Maslovare na većoj nadmorskoj visini, voće kasnije cvjeta, nekih 10 do 15 dana u odnosu na Banjaluku", navodi ova voćarka i dodaje kako se često dešava da kasni aprilski mrazevi desetkuju rod, naročito šljiva i krušaka.

Bez rakije ne mogu zamisliti godinu

Inače, domaćine smo zatekli u prepjecanju rakije od šljiva. Milenko ističe da bez nje ne može zamisliti nijednu godinu. Kao i u većini krajeva maltene sve što se ispeče se i popije.

"Vadim je na 67 stepeni, sačekam par mjeseci pa je razblažim na 42 stepena. Tako radim i sa rakijom od krušaka. Nije dobro ako je rakija jača. Nosili smo uzorke i na nekoliko sajmova i izložbi i osvajali smo nagrade za kvalitet", pojašnjava Milenko.

Dobra saradnja sa nadležnim 

I ove godine domaćini planiraju da ispeku oko 1.000 litara rakije, što viljamovke, što šljivovice. Silvanin svekar 77-godišnji Miladin, zadužen je za "kvalitet".

Toplo vrijeme stvara probleme - voćke trebaju zimu

Udruženje proizvođača voća Kotor Varoš godinama organizuje i pokazne rezidbe voća, u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske. Što se tiče saradnje sa lokalnom zajednicom, Silvana ističe da bi mogla biti bolja.


Fotoprilog


Tagovi

Silvana Stojanovic Maslovare Kotor Varoš Udruženje proizvođača voća Kotor Varoš Pečenje rakije


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.