Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 16.03.2017. 15:00

Prva zaštita jabuke od važnih uzročnika bolesti

Na početku vegetacije suzbijamo nekoliko uzročnika bolesti jabuke i to krastavost lista jabuke, pepelnicu i bolesti kore. Zaštita u fazi bubrenja pupoljaka treba obaviti preventivno, ali za puni uspjeh i do kraja vegetacije treba slijediti program zaštite i vremenske uvjete.

  • 4.083
  • 91
  • 0

Na početku vegetacije suzbijamo nekoliko uzročnika bolesti jabuke i to krastavost lista jabuke, pepelnicu i bolesti kore (drveta).

Krastavost (mrljavost) lista i plodova jabuke uzrokuje gljivica Venturia inaequalis koja prezimljuje u otpalom lišću ili na kori drveta. Infekcije mogu nastati čim ljuska pupa popuca i pojave se čašični listići. Uvjeti potrebni za infekciju su askospora gljive na listu i kapljica kiše (potreban period vlaženja je 8-48 sati ovisno o temperaturi zraka).

Prvi simptomi zaraze u fazi bubrenja pupoljaka biti će vidljivi tek u fenofazi cvatnje ili na samom kraju cvatnje ovisno o temperaturi. Nakon pojave simptoma zaraza se širi sekundarno konidijama sve do kraja vegetacije.

Treba djelovati na vrijeme

Pepelnica jabuke (Podosphaera leucotricha) prezimi u pupovima koji daju zaražene kržljave mladice ili deformirane cvjetne grančice prekrivene bijelom prevlakom. Iz zaraženih izbojaka šire se infekcije na zdrave izboje a kasnije i na plod.

Najznačajnije bolesti jabuke

Rak kore jabuke (Nectria galligena) napada grane ili deblo, a simptomi se vide u obliku koncentričnih krugova na sasušenoj kori. Neke sorte su osjetljivije kao npr.: Gala, Braeburn, Jonagold, Zlatni delišes, Pinova, Fuji. Ako se bolest ne izolira pravovremeno može dovesti do sušenja cijelog stabla.

Kako zaštititi jabuke od bolesti?

Zaštita jabuke u fazi bubrenja pupoljaka treba obaviti preventivno, ali za puni uspjeh i kasnije do kraja vegetacije treba slijediti program zaštite i vremenske uvjete, te osigurati da fungicid bude na biljci uvijek prije kiše.

Za krastavost i bolesti kore (drveta) u fazi bubrenja pupoljaka tvrtka Syngenta preporuča najbolji izbor - bakreni pripravak Nordox 75 WG u dozi 1,5 kg/ha, dok se za pepelnicu na osjetljivim sortama (Idared, Jonagold sl.) dodaje pripravak Thiovit Jet u minimalnoj dozi 3,5 kg/ha.

Za više informacija o zaštiti jabuka, obratite se tvrtki Syngenta na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Bolest Zaštita Prskanje Syngenta Pepelnica Rak kore Krastavost


Partner