Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jagoda
  • 13.05.2022. 07:30

Ptice i puževi u napadu na jagode - kako sačuvati plodove?

Sočni, slatki i crveni plodovi su prava poslastica za ove štetnike. Oni su brojniji, aktivni i gladni 24 sata. Što možete učiniti?

Foto: Depositphotos/imoniuk
  • 1.396
  • 45
  • 0

Plodovi jagode su ukusni, sočni i slatki. Veliki je broj štetnika s kojima ćete se morati natjecati u berbi. Oni su brojniji, aktivni su 24h i gladni su. Najveće štete čine ptice i puževi. Dok se ptice goste tijekom dana, puževi ih tamane u noćnim satima.

Osim pojedenih plodova, veliki broj postaje oštećen i neupotrebljiv.

Poslastica za ptice

Ptice neće lako odustati od crvenih jagoda posebno ako se gnijezde u blizini i imaju ptiće. Sve vrste nisu zainteresirane na isti način. Krupnije ptice mogu pojesti cijele plodove, dok manje kljucaju pojedinačne i na njima prave rupe. Najopasnija su jata čvoraka, vrana i gačaka koja će pojesti sve što vide.

Veće štete će biti u urbanim vrtovima i malim jagodnjacima na okućnicama. U istraživanjima je dokazano da na velikim plantažama ptice više pojedu kukaca i drugih štetnih organizama, dok su štete na jagodama zanemarive. Što je površina jagodnjaka veća, to su plodovi u centralnom dijelu zaštićeniji.

Treba izbjegavati sadnju ovog voća u blizini mjesta gdje se gnijezde ptice. Postoje i različiti objekti i uređaji za plašenje ptica. Gumene zmije i kipovi grabljivica (sova) imaju kratkotrajnu efikasnost. Ptice će brzo shvatiti da se grabežljivci nikada ne pomiču. Zbog toga ih morate premještati. 

Plodovi u centralnom dijelu su zaštićeniji (Foto: Depositphotos/lzf)

Možete koristiti predmete koji se pokreću i stvaraju buku kada ih vjetar miče. U tu svrhu mogu se koristiti stari CD-ovi, kineska zvona, trake koje svjetlucaju, komadi traka bijele tkanine, vrteške i slični predmeti. Mana im je što ne djeluju kada nema vjetra.

Uređaji koji stvaraju zvuk su dosta popularni. Radi se o plinskim topovima, sirenama, zvečkama, limenkama na užetu, metalnim čepovima povezanim u niz. Pitanje je koliko je jagodnjak blizu kuća i naselja, jer susjedima može biti dosadno slušati ovakve zvukove.

Prije početka zrenja, po površini se položi kamenje koje smo obojili da podsjeća na jagodu. Kljucanje će uvjeriti ptice da se radi o nejestivim predmetima. Ovo može spasiti prvi urod najkrupnijih plodova.

Za manje parcele odlična zaštita će biti prekrivanje mrežama, akrilom ili drugim materijalima koji propuštaju svjetlost, zrak i oborine i kroz koje pčele mogu doći i oprašiti cvjetove, a onemogućavaju pticama pristup. Sličnu funkciju ima i granje koje možemo položiti preko gredice.

Zaštita od puževa

Bilo da se radi o puževima s kućicom ili golaćima za njih je jagoda desert od kojeg neće lako odustati. Hrane se noću i zbog toga često ujutro zateknemo uništene plodove.

Kako bi smanjili napad u malim vrtovima najbolje ih je uzgajati na povišenim gredicama, ali i to može biti zamka. Ako su ivice gredice od daske ili cigle često se dogodi da je tu dovoljno vlažno i ima prostora za skrivanje puževa. S gredice uklonite nepotrebnu organsku tvar.

Obavezno uklonite sve prezrele i oštećene plodove, jer oni ispuštaju jak miris koji na puževe djeluje kao poziv na gozbu.

Redovito ih berite (Foto:  Depositphoto/york010)

Okolo usjeva možemo posuti sloj pepela, ali ne preblizu biljaka jer mijenja pH reakciju zemljišta što ne odgovara jagodama. Često se pepeo pomiješa s talogom kave. Nedostatak je što poslije kiše moramo ponovo obaviti posipanje.

Usitnjene ljuske jaja su oštre i puževi izbjegavaju kretati se po njima. Jednostavno se pospu okolo biljaka i nije ih potrebno ponovo posipati poslije padalina.

Sumporni prah je efikasan, a osim što će spriječiti puževe djeluje na grinje i leptiraste mušice koje su štetnici jagode. Najefikasniji je čist sumpor koji se posipa po ivici gredica.

Okolo uzdignutih gredica mogu se postaviti bakrene trake koje zahvaljujući elektricitetu koji nastaje u kontaktu s tijelom puža djeluje kao barijera.

Neke biljke i pripravci od njih djeluju kao repelenti. Kopriva se može koristiti na više načina. Osim što će biljke koje rastu biti granica do koje puževi mogu ići, možemo je koristiti kao malč ili za primjenu pripravka kojim se tretira površina. Priprema se kao klasičan insekticid od koprive. Gorušica je još jedna efikasna biljka. Ako je nemamo gdje ubrati, možemo iskoristiti senf u prahu na isti način kao pepeo.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Tagovi

Zaštita jagode Ptice Puževi Zaštita plodova Jagoda Nagrizena jagoda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]