Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 28.11.2021. 15:00

Pucanje kore na voćkama: Zbog čega dolazi i kako spriječiti?

Brojni su uzroci koji mogu dovesti do pucanja kore voćnih stabala. Ova pojava može umanjiti rodnost, kvalitetu plodova i dovesti do propadanja voćaka.

Foto: Ranka Vojnović
  • 4.518
  • 159
  • 2

Pucanje kore na stablu i granama voćaka ima mnogo negativnih posljedica. Ovisno od veličine i dubine pukotine na kori i drvetu dolazi do smanjenja plodnosti, plodovi su sitniji, lošije kvalitete, opada otpornost voćnog stabla. Ono može imati takav obujam da izazove njegovo propadanje.

Mnogobrojni su razlozi zbog kojih može doći do ovoga, a najopasnije je kada se pojavi na deblu mlade sadnice.

Najznačajniji uzroci su izmrzavanje, opekotine od Sunca, djelovanje štetnika, pojava bolesti, neprilagođena opskrbljenost vlagom, neadekvatna ishrana.

Izmrzavanje, Sunce, snijeg

Izmrzavanje se javlja kada poslije toplog razdoblja naglo zahladi. Najčešće se javlja tijekom proljeća. Stablo voćke se tijekom toplog perioda aktivira, usvoji vodu. Uslijed naglog zahlađenja dolazi do stvaranja leda u slojevima kore, čak i drveta. Zbog leda nastaje pucanje i guljenje kore.

Kako bi spriječili izmrzavanje tijekom proljeća, potrebno je kada opadne lišće, a najkasnije do kraja prosinca, obaviti krečenje voćaka. Bijela boja će spriječiti zagrijavanje stabla tijekom toplog perioda. Voćka se neće probuditi iz zimskog sna i usvojiti vodu.

Vrlo često zbog izloženosti prvim, jakim zracima Sunca nastaju smeđe mrlje na deblu i granama voćaka. Dolazi do promjena u strukturi tkiva kore što rezultira pojavom pucanja. Karakteristično je da se smeđe mrlje javljaju na onoj strani koja je izložena Suncu.

I snijeg može izazvati ovu pojavu jer svojom težinom pritišće tkivo kore.

Veće količine snijega mogu negativno utjecati na voćke (Foto: B.Kecman)

Mnogobrojne biljne bolesti također mogu dovesti do ove pojave, čak i do potpunog propadanja voćaka u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Sličan slučaj je sa raznim štetnicima kao što su brojni kukci i glodavci.

Do pucanja kore može doći kada poslije perioda suše naglo dođu velike padaline jer kora ne može pratiti povećanje sadržaja vode. Također, razlog može biti i neadekvatna ishrana.

Uzrok može biti i taj kada su voćna stabla posađena na terenu koji svojim karakteristikama ne odgovara uzgoju voćaka. Često je uzrok visoka razina podzemne vode, neadekvatan odabir sorte ili vrste, nepravilna rezidba ili izostanak rezidbe, pregusto posađene sadnice, preopterećenost rodom.

Preventivne mjere

Najefikasnija metoda borbe protiv pojave pucanja kore je provođenje preventivnih mjera, a one su brojne - već spomenuto krečenje, adekvatno navodnjavanje, odgovarajuća prihrana, izbor lokacije i zemljišta, izbor vrste ili sorte, preventivna zaštita od napada štetnika, sprječavanje pojave biljnih bolesti, adekvatna rezidba, prorjeđivanje plodova, zaštita od niskih temperatura.         

Prof. Stanisavljević: Sadnja voćnjaka na krčevinama starih šuma je najgori mogući izbor       

Saniranje pukotina na kori ovisi od načina nastanka. Najznačajnije je da se ukloni kora koja je pukla, odcjepljena i koja nema više kontakt s deblom. Tada se pristupa tretiranju oštećene površine različitim tvarima i sredstvima ovisno od uzroka.

Kako bi spriječili propadanje stabala, pukotine treba početi liječiti u fazi mirovanja voćke. Kada se stablo aktivira i krene kolanje vode i hraniva do zarastanja rane dolazi sporije, teže zarasta. To je posebno važno kada pucanje kore izazivaju gljivice. Često se zbog njihovog napada treba odrezati dio grane na kojoj je pukotina. Odreže se sve do dijela gdje je zdravo tkivo. Kod gljivičnog oboljenja i pucanja kore mladih sadnica vrlo često dolazi do njihova propadanja.

Tretiranje se obavlja po suhom vremenu.


Tagovi

Zaštita voćaka Pucanje kore Pucanje stabla Izmrzavanje stabla Preventivne mjere Krečenje voćaka Zašto Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.