Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćne rakije
  • 19.09.2022. 09:00
  • Osječko-baranjska, Popovac

Rakija s Goldberga Josipa Konjuha - za onu od breskve postoji i "lista čekanja"

Recepturu mu je prenio bivši vlasnik imanja na koje je preselio prije četiri godine, ostao mu je i mentor, a Josip sam osmišljavao novi dizajn boce i etikete.

Foto: Josip Konjuh
  • 1.575
  • 107
  • 0

Čim je ugledao imanje u Popovcu, Josip Konjuh prije četiri godine na njemu se odmah i zamislio. Od bivšeg vlasnika preuzeo je i recepturu za proizvodnju rakije i likera koju je brendirao u "Rakija s Goldberga". Potrebno voće uzgaja na površini od 2,5 hektara. 

"U voćnjaku imam kajsije, marelice, krušku viljamovku, breskve. S obzirom da je imanje okruženo šumom, u njoj skupljamo plodove potrebne za likere i čajeve. Imamo glog, šipak, orahovac, a pravimo i sokove od bazge, koprive", opisuje Josip koje blagodati okruženja imanja na koje se preselio koristi.

Posla, govori, ima tijekom cijele godine. Od zore do mraka. Teško mu je reći koliko rakije godišnje proizvede jer svaka godina do sada mu je bila različita. "Prva je bila strašno rodna, druge na skoro dva hektara nisam ubrao jednu gajbu kajsije, treća godina je bila tako-tako, a ove je bilo nekih deset tona", kazuje nam ovaj voćar i proizvođač rakije i likera iz Baranje.

"Lista čekanja" za rakiju od breskve 

Proširivao je nasade kruške viljamovke koje je uspio spasiti zahvaljujući zalijevanju dok mu se dosta marelice osušilo. "Naravno, smanjio mi se i urod po obujmu za nekih 30 do 40 posto. Godina je bila rodna, ali suša je napravila svoje. Kajsije su mi prijašnjih godina znale biti u promjeru sedam centimetara, a ove su ostale na četiri", opisuje.

Godišnja proizvodnja rakije 'vrti' se do 1.500 litara jer, govori nam, za nju koristi jako puno voća. Otkriva nam kako se najbolje prodaje ona od kajsije dok je njemu najdraža od breskve. "No, nje imam toliko malo, da se ljudi godinu dana unaprijed bilježe. Rekli bi da postoji lista čekanja za breskvu", kroz šalu će Josip koji je sam osmišljavao novi dizajn boce i etikete koju krasi crtež ovoga baranjskog imanja. Ime 'Rakija s Goldberga' nametnulo mu se samo.

"Goldberg je ekstremno dobar položaj za uzgoj voća na Banovom brdu u Baranji, prostire se na nekih 100-ak hektara. Kako već postoji Vino Goldberg, a rakija pripada u istu kategoriju, onda smo ju registrirali kao takvu", otkriva odakle ime. 

Što se tiče receptura proizvodnje samih rakija, ništa se nije promijenilo. To je sve ostalo isto jer ih je preuzeo od čovjeka koji se s time bavio 30 godina. "A za svoje proizvode 'pokupio' je sve žive nagrade koje je mogao", ističe Josip.

Goldberg je, otkriva, ekstremno dobar položaj za uzgoj voća na Banovom brdu u Baranji

Kaže kako on toliko ne posjećuje natjecanja koliko je to radio prijašnji vlasnik. No, među njima postoji dogovor.

Znao tek - stavi kom u kazan

"Ostao mi je mentor. To je čovjek koji je prve dvije godine bio sa mnom od uzgoja i održavanja voćnjaka do same proizvodnje rakije kako bih sve naučio. Tako da je kompletna receptura njegova. On je od posla napravio čitavu malu filozofiju, znanost dok sam ja o tome znao onoliko koliko sam nekada gledao što radi otac, stavi kom u kazan", kaže nam. 

Koliko je pažnje i brige za to poklonio bivši vlasnik, govori Josip, pokazuju i nagrade s brojnih natjecanja, a i on sada ima povratnu informaciju od zadovoljnih kupaca. Dok dio proizvoda prodaje putem web shopa kojega je pokrenuo tijekom pandemije, veliki dio 'plane' nakon sajmova koje redovito posjećuje. 

"Na početku, kada sam ušao na imanje, bilo je teško, neću reći da nije. Ali sada polako skupljam znanje i iskustvo. Posla je puno, ali je to to", zadovoljan je Josip Konjuh koji se inače bavi proizvodnjom namještaja, ali od imanja planira živjeti. 


Tagovi

Josip Konjuh Rakija Rakija s Goldberga Voćnjak Šumski plodovi


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]