Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest malinara
  • 03.07.2018. 14:00

Razdor među malinarima? U ZDK jedni istresaju malinu na cestu, a drugi brane Vladu ZDK

Malinari u Zenici jučer su održali protestnu vožnju ulicama grada. S druge strane, Udruženje poljoprivrednika ZDK daje podršku Vladi ZDK.

Foto: Pixabay/Free-Photos
  • 763
  • 45
  • 0

Otkupna cijena od 1,50 KM po kilogramu razlog je zbog kojega su malinari sa područja općine Zenica jučer mirnom vožnjom ulicama grada ukazali na probleme s kojima se susreću. Nekoliko desetina malinara je protestnom vožnjom iskazalo nezadovoljstvo jer su njihovi troškovi mnogo veći u odnosu na otkupnu cijenu koja im se nudi kao moguća garantna.

Predstavnik malinara Zeničko-dobojskog kantona Admir Durmo je izjavio da je otkupna cijena od 1 KM uvredljiva i smiješna, a da cijena od 1,50 KM nije dovoljna ni za pokrivanje troškova, navodi Klix

Mahir Oparić: Malinari moraju biti složni i popraviti cijenu

"Ovo je mjera upozorenja kojom pokazujemo naše nezadovoljstvo. Pokušat ćemo u Travniku pronaći rješenje, a ako ne nađemo rješenje krenut ćemo prema vladama, a vjerovatno će nakon toga biti bojkot hladnjača i obustava izvoza", izjavio je Durmo dodavši da otkupljivači zbog prošlogodišnje više cijene maline, ovogodišnjom nižom cijenom žele napraviti kompromis. Cijena maline na parceli uz sve troškove, prema riječima proizvođača malina Mahira Oparića, iznosi oko 2,05 KM te je mišljenja da je cijena od 1,50 KM uvredljiva.

"Prošle godine je cijena bila od 3 do 3,60 KM zavisno od sorte maline, i to je samo pokazatelj da malinari u BiH mogu biti složni i popraviti ovu cijenu. Ovo je mirna vožnja gdje ćemo vlastima i otkupljivačima dati do znanja da ne mogu raditi što žele", kazao je Oparić.

Čamdžić: Neka članovi Predsjedništva BiH dođu pobrati maline za 2 KM

Jedan od prvih proizvođača malina na području Zenice je Nisvet Čamdžić iz Obrenovaca koji ima četiri dunuma malina. Nezadovoljan cijenom, jučer je istresao maline na cestu te pozvao članove Predsjedništva BiH da dođu pobrati maline za 2 KM.

U malinjacima fali radnika koji su skupi pa pola zarade ode na nadnice berača

"Neka dođu pobrati moje maline ja ću im dati 2 KM po kilogramu. Država nas je navela da zasadimo maline, a sada nam treba deset godina nakon malina da bismo koristili ponovo zemlju i to je naša prva šteta. Zbog svega ovog što nam rade, pozivam sve malinare da uništimo naše malinjake i onda korist nećemo imati ni mi, ni otkupljivači ni država", poručio je Čamdžić.

Malinari su dio malina jučer uništili, a dio su podijelili građanima koji su im dali podršku tokom protestne vožnje.

Udruženje poljoprivrednika ZDK podržava rad Vlade ZDK 

Nekoliko dana prije ove protestne vožnje, u Zenici je održan i skup proizvođača maline od kojega se ogradilo Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona. U svom su saopćenju tada izjavili: "Treba naglasiti da je težište proizvodnje maline područje Željeznog Polja koje je pionir i začetnik ove vrste proizvodnje u BiH. Ti vrijedni ljudi, poljoprivrednici, težaci, malinu su proizvodili i onda kada je njena cijena bila 1,05 KM a i onda kada je ona išla i do iznosa 3,8 KM po kilogramu, a proizvodnju kontinuirano nastavljaju i sada, kada je situacija posebno teška. Svoju borbu za malinarstvo ostvaruju predanim radom na svojim imanjima i stalnim dijalogom sa nadležnim kako bi ova oblast posebno sada opstala i bila iole ekonomski isplativa."

Nakon toga održan je sastanak ministra Himze Smajića sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednika ZDK i predstavnicima Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH. 

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača dali su podršku Vladi ZDK, premijeru Galijaševiću i ministru Smajiću u naporima koji se ulažu da se malinarstvo u ZDK sačuva i razvija na zdravim osnovama. Rezultat zajedničkih napora je činjenica da je u posljednje dvije godine kantonalni iznos sredstava za poljoprivredu uvećan sa 2 na 2,8 miliona KM u 2017. godini, a ove godine za poljoprivredu i veterinarstvo sveukupno je izdvojeno 3,5 miliona KM. Prošle godine poticaj za proizvođače maline povećan je sa 0,15 na 0,25 KM po kilogramu, tako da je u konačnici Vlada ZDK za ovu poljoprivrednu djelatnost izdvojila više od miliona KM, stojij u saopćenju Vlade ZDK. 

"Na sastanku su dogovorene smjernice za dalje djelovanje i stabilizaciju prilika. Zaključeno je da se u narednom periodu  po pribavljanju preciznijih informacija sa terena, održi novi sastanak na kojem će biti zauzeti stavovi u skladu sa kojima će Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu poduzeti odgovarajuće mjere", rekao je Himzo Smajić, ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK.


Tagovi

Protest malinara Admir Durmo Mahir Oparić Himzo Smajić Cijena maline Otkup maline


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.