Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ribizla
  • 11.09.2017. 07:30

Razmnožavanje ribizla zrelim reznicama

Razmnožavanje ribizla zrelim reznicama je jednostavno i jeftino, a dobiju se dobro razvijene sadnice, koje osiguravaju dobar prijem, bujan porast i visoku rodnost.

Foto: Pezibear/Pixabay
  • 7.574
  • 162
  • 0

Razmnožavanje ribizla zrelim reznicama je jednostavno i jeftino, a dobivaju se dobro razvijene sadnice, koje osiguravaju dobar prijem, bujan porast i visoku rodnost.

Mogu se uzimati iz rodnih zasada, ali je bolje kada se koriste iz matičnjaka, koji je podignut sortno čistim i zdravim sadnim materijalom. Za reznicu se koriste jednogodišnji dobro razvijeni ljetorasti.

Ljetoraste skidati u ranu jesen

Ukoliko je zemljište dobre strukture, plodnije i postoji mogućnost navodnjavanja, dovoljno je da reznice budu duge 10-15 cm, ali ako je lakše i bez mogućnosti navodnjavanja, reznice bi trebale biti dužine 15-20 cm.

"Najbolje je kada se ljetorasti od kojih se prave reznice skidaju nešto ranije u jesen dok još nije otpalo svo lišće sa njih, već je prisutan poneki listić na vrhu, jer su tada oni bogatiji u hranjivim tvarima, pa se reznice bolje ožiljavaju nego kada se ljetorasti skidaju u toku zime ili rano u proljeće", navodi stručnjakinja Suzana Jerkić.

Čuvanje ljetorasta

Ljetoraste treba čuvati vezivanjem - po 25 ljetorasta u snopove i njihovim postavljanjem u vlažan pijesak ili treset, tako da se gornji krajevi reznice okrenu na dolje. Mogu se čuvati i upakirane u najlonske vrećice i u hladnjačama na temperaturi od jednog do 20oC.

Sadnja reznica

Ljetorasti se uzimaju neposredno pred pikiranje i od njih se prave reznice skraćivanjem na odgovarajuću dužinu. Zemjlište bi trebalo biti dobro pognojeno organskim i mineralnim gnojivima.

"Reznice se sade jednostavnim pobadanjem u redove na razmak od 60 cm do 80 cm između redova i 10-12 cm u redu i to tako da iznad zemlje ostane jedan, eventualno dva pupoljka. Pikiranje na otvorenom polju obavlja se u proljeće, najčešće tijekom travnja", piše Jerkić.

Ožiljavanje zrelih reznica je bolje ukoliko se prije stavljanja reznice u supstrat na pet sekundi potopi njihov bazalni dio u otopinu indol-buterne kiseline (IBA 250mg/l). Nakon toga se ona ostavi oko 15 minuta da se prosuši, a potom se bazalni dio potopi u posudi sa praškastim fungicidom. Nakon toga se direktno postavlja u zemlju ili supstrat.

Foto: Pezibear/Pixabay


Tagovi

Ribizl Razmnožavanje Uzgoj Reznice


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]