Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba krušaka
  • 08.12.2020. 09:00

Rezidba krušaka na "klik" utječe na povećanje prinosa

Rezidba na "klik" nije u velikoj mjeri zastupljena kod većine uzgajivača krušaka, ali pokazala se kao dobra mjera za vraćanje rodnosti u zonu oko provodnice stabla.

Foto: Depositphotos/Chretien
  • 669
  • 289
  • 0

Jaka zimska rezidba uzrokuje pojačan rast jednogodišnjih izdanaka (mladara) početkom naredne vegetacije i ako se na vrijeme ne obavi ljetno orezivanje doći će do formiranja vodopija koje za jednu sezonu mogu narasti više od dva metra.

Osim visine, posebice u slučaju ljeta s više padalina i ako se ne poviju, doći će do odrvenjavanja u bazi izdanaka zbog čega će se poremetiti protok hranjivih tvari i proces formiranja većeg broja rodnih pupoljaka za narednu sezonu.

Slabije formiranje rodnih pupoljaka

U bazi tog izdanka odnosno vodopije neće biti formirani rodni pupovi. Vrlo rijetko će ih biti na vrhu, a doći će i do zagušivanja krošnje i slabije obojenosti formiranih plodova na ostalim granama. To je najviše izraženo ako se buduće vodopije formiraju u blizini provodnice.

Zimska rezidba krušaka: Manje grana - veća snaga voćke

Zato se oni uklanjaju u zimskoj rezidbi i ako ih je više blizu provodnice, svake godine dolazi do udaljavanja zone s rodom od nje. Na terenu se često vidi, posebice kod sorti Williams i Santa Maria da prvi plodovi budu formirani i do pola metra od provodne grane što je bespotrebni gubitak većeg roda po stablu.

Grane iz provodnice orezivati na "klik"

Da bi se to spriječilo primjenjuje se orezivanje na takozvani klik koje nije često u praksi, ali je pokazao dobre rezultate koji se ogledaju u povećanju prinosa po stablu jer se zona rodnosti vraća prema provodnici. Naime, iz spavajućih pupoljaka nakon zimske rezidbe, formiraju se kratke ili srednje duge drvne grančice koje ne nose rodne pupoljke sa strane ili na vrhu. One se obično pojavljuju iz provodne ili na početku skeletne grane.

Na klik se režu grane debljine najviše do jednog centimetra (Foto: B. Kecman)

Dužina im je obično do 25 centimetara. Jako zimsko orezivanje uzrokovat će veliki broj takvih grančica koje tijekom ljeta, ako se ne poviju ili ne skrate na četiri do pet pupoljaka, izrastu u duge nerodne drvne grane ili jake vodopije, bez onih rodnih. Zato je najbolje da se u narednom periodu orežu odnosno, skrate na četiri do pet pupoljaka koji će se tijekom ljeta diferencirati u rodne.

Ako tanke, duže grane rastu iz provodnice mogu se skratiti rezidbom na "klik" ili se saviti ispod skeletne grane pod kutom od 90C°. Ako ih je puno trebalo bi ih prorijediti, točnije višak grana skratiti do provodnice.

Na klik se orezuju grane do 1cm debljine

Ne bi trebalo doći do jačeg razgranjavanja u vidu metle na mjestu reza, a takve grančice će ujedno smanjiti i rast vodopija na ostalim dijelovima rodne grane. Na njihovom vrhu također se može formirati rodni pupoljak, a iste grančice se formiraju na dvogodišnjoj kratkoj grani.

Ne režu se deblje grančice izrasle iz provodnice (Foto: B. Kecman)

Ujedno će se stabilizirati protok hranjivih tvari što pokazuje i činjenica da se iz takvih pupoljaka dobivaju najbolji plodovi. Oni su prvi u raspodjeli hranjiva koje se iz zemljišta crpe korijenom. Nema ništa ljepše za voćara nego kada vidi kako se na skeletnoj grani, u bazi stabla, cijelom dužinom vide formirani plodovi.

Još je važno napomenuti da se ne režu deblje grančice koje su na skeletnoj grani ili su izrasle iz provodnice. Na klik se režu grane debljine najviše do jednog centimetra. Deblje orezane ne bi trebalo da u bazi odnosno na dva ili tri pupa formiraju rodne pupoljke.


Tagovi

Zimska rezidba Ljetna rezidba Rezidba na klik Zona rodnosti Diferencijacija pupoljka Viljamovka Santa Marija Zagušivanje krošnje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić