Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba lijeske
  • 14.02.2021. 10:30
  • Požeško-slavonska, Jakšić

Rezidba lijeske obavlja se ručno, a gornje grane najbolje je formirati u riblju kost

Bitna stavka kod uzgoja je i oblik, a Josip Sedlaček savjetuje grmoliki koji postiže duži vijek.

Foto: Facebook/ Poljoprivredna tv
  • 5.834
  • 621
  • 0

Na OPG-u Sedlaček u Jakšiću pored Požege rezidba lijeske ove godine krenula je nešto kasnije, a razlog tome su nepovoljni vremenski uvjeti - kiša, snijeg i minusi. 

"Inače to bude već u prosincu. Kasnimo, ima dosta već procvale lijeske i nezgodno je za rezanje. Počinje nas hvatati i panika jer su se počeli majčinski cvjetovi otvarati i utrkujemo se s vremenom“, kaže Josip Sedlaček. Bitna stavka kod uzgoja je i oblik, a ovaj proizvođač savjetuje grmoliki koji postiže duži vijek.

Kvalitetu njihovih lješnjaka ljudi su prepoznali diljem Hrvatske, a kako bi proizvodnja i dalje rasla, važno ju je dobro održavati.

Dugovječniji grmoliki nasad 

Za početak, Poljoprivrednoj je televiziji pojasnio koji se mehanički alat koristi. "Trebaju nam male i velike škare, motorna pila i sredstvo za dezinfekciju“, nabraja te dodaje kako ih oni nakon svakih 10-tak stabala dezinficiraju, iako ističe bilo bi poželjno nakon svakog stabla. "U toku jednog radnog dana neka se četiri puta dezinficira i već je to dobro“, smatra ovaj uzgajivač.

Rezidba nije lak posao, a pogotovo kada se radi o lješnjaku čije je stablo grmolikog oblika. "Trebate oko svakog kleknuti tri-četiri puta. Zato radnici uvijek imaju spužve koju stave pod koljena i tako si olakšaju posao“, pojašnjava. 

Razlike u rezidbi između ekološke i konvencionalne lijeske nema, a prije nego što se započne posao, grm treba obići i pogledati sve grane. U slučaju da je neka grana oštećena, a uvijek se dogodi da ima takvih, vadimo ju i ostavimo da pored nje izraste nova, mlada. Također, objašnjava sugovornik, režu se i sve grane koje se križaju ili koje idu prema sredini gore u krošnji.

"Nastojimo da ona bude lijepa baza, a najbolje je kada se formiraju u riblju kost, sugerira dodajući kako tako sunce najbolje prodire što je bitno za plodove. 

Donje grane očiste na otprilike jedan metar visine, a režu i grane koje strše prema van.

Pomlađivanje lijeske

Postoji još jedna važna rezidba kod lijeske koja se ne radi svake godine, a služi pomlađivanju grmova. 

"Kada naš bude star 12 godina počet ćemo s pomlađivanjem. Svake godine, do šesnaeste, ćemo izvaditi četvrtinu starih grana i kraj njih puštati mlade koje su na lijepom položaju. Tako ćemo u četiri godine cijeli nasad pomladiti i onda smo opet dvanestak godina mirni“, pojašnjava.

Za kraj, naglasio je kako je nakon rezidbe nasad potrebno temeljito očistiti, a posebno ispod grmova kako ostatci grana ne bi radili problem prilikom strojnog usisavanja plodova kada dođe vrijeme kupljenja. 

Nakon toga slijedi prskanje, a za ovu radnju temperature tri-četiri dana za redom moraju biti iznad 15 °C. 

Kako dobro orezati lijesku možete pogledati i u videu:


Tagovi

Rezidba lijeske OPG Sedlaček Grmolik oblik Pomlađivanje lijeske


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner