Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Završena berba
  • 17.08.2022. 09:00

Rod maline nadmašio lanjski - u jednoj regiji otkupljeno 450 tona

Otkupna cijena još nije utvrđena, dok se akontativna kretala od 7 KM do 7,50 KM zavisno od otkupljivača

Foto: Depositphotos/Ashtray25
  • 173
  • 41
  • 0

U svim malinarskim dijelovima na kojim djeluje Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Sokolac, berba maline je završena. Po proizvodnji maline na regiji koju pokriva, ističe se Rudo. Malinjaci na području ove općine se prostiru na površini od oko 40 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Na području Čaniča, Novog Goražda, Višegrada, Ruda i Rogatice djeluje pet otkupljivača i ukupni kapaciteti hladnjača su oko 2.000 tona. Većina njih otkupljuje malinu i na teritorijama susjednih općina i koje organizuju prijevoz ubranog roda o svom trošku.

Otkup maline

Poljoprivredna zadruga "Uvac - Rudo" je otkupila oko 70 tona maline, u općini Višegrad hladnjača "Alex" otkupila je oko 80 tona, u Rogatici hladnjača "Conte-co" oko 80 tona, hladnjača "Hipex" iz Novog Goražda otkupila je oko 150 tona maline, hladnjača "Boletus" je na teritoriji Foče radila otkup s oko 50 tona, dok je na Palama i Sokocu za hladnjaču "Bosna plod" otkupljeno oko 20 tona.

Što se tiče sortimenta u najvećem djelu zastupljena je sorta Vilamet i u manjem djelu sorta Miker. Otkupna cijena još nije utvrđena, a akontativna cijena maline se kretala od 7 KM do 7,50 KM zavisno od otkupljivača. Ukupno u svim opštinama ubrano je oko 450 tona maline što je više za oko 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

Za povećanje prinosa u mnogome je zaslužan model savjetodavnog rada i startap paketi, koji su implementirani preko Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i IFAD projekta. Savjetodavni rad koncipiran je tako da agronom savjetodavac obiđe svakog malinara četiri puta u toku sezone tj. na početku vegetacije, prije početka cvjetanja maline, u toku berbe maline i poslije završetka berbe kako bi prenijeli sve informacije i savjete o tehnologiji uzgoja i zaštiti maline, i direktno uticali na poboljšanje kondicionog i zdravstvenog stanja samih zasada maline, a samim tim i na povećanje prinosa i kvaliteta plodova maline.

Startup paketi

Model savjetodavnog rada je podržan i finansiran dio od strane privatnog sektora-otkupljivača i hladnjačara, dio od lokalnih zajednica, a jednim djelom od Ministarstva poljoprivrede, dok su organizaciju, monitoring i izvještavanje o radu agronoma pratili Klaster SRP i Područna jedinica Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. Također, podijeljeni su i startup paketi, koji su sadržavali kompletan program zaštitnih sredstava i đubriva koji se koriste u zasadima malina.

Proizvođači malina najavljuju masovne proteste i blokade u BiH 

Malinarima, kao i drugim voćarima, na raspolaganju je desetak raznih mjera prema Pravilniku o poticajima i kapitalnim investicijama u poljoprivredi za 2022. godinu, a tu spadaju sredstava za nabavku protivgradnih mreža, za nabavku sistema za navodnjavanje, za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije i traktorskih priključaka, podizanje višegodišnjih zasada, premija osiguranja zasada, kao i korištenje regresiranog dizela goriva i poticaji za proizvedenu i otkupljenu malinu.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Rod maline Otkupljivači Hladnjače Rudo Sokolac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P