Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duplo manje
  • 24.05.2022. 13:30

Rod trešnje u Republici Srpskoj podbacio je za najmanje 50 posto

Generalno gledano ovogodišnji rod će biti duplo manji od prošlogodišnjeg

Foto: Depositphotos/londondeposit
  • 91
  • 52
  • 0

Rod trešnje u Republici Srpskoj podbacio je za najmanje 50 posto. Prema riječima predsjednika Udruženja voćara RS Dragoje Dojčinovića, zavisno od sorte, u nekim regijama nisu rodile nikako. Generalno gledano ovogodišnji rod će biti duplo manji od prošlogodišnjeg.

"Bolje i više su rodile domaće sorte, dok su plantažne sorte svoj rod umanjile duplo. Kasne sorte su bolje podnijele ovaj mraz, ali imamo područje Gradiške gdje u nekim dijelovima trešnje nisu rodile uopće", rekao je Dojčinović za Nezavisne.

Rano za cijene

I područje Semberije i Majevice poznato je po trešnjama, ali je ona podbacila u i tom dijelu ovog bh. entiteta. Kako kaže, o cijenama je još rano govoriti.

"Vidimo da je trenutna prodajna cijena u marketima između pet i šest KM, ali kolika će biti prodajna cijena kod proizvođača ostaje da vidimo", rekao je Dojčinović.

Objašnjava kako će cijena mnogo zavisiti od uvoza iz Srbije. Ako bude manji pritisak uvoza onda će cijena biti nešto veća, a ako bude bilo više ponude iz Srbije doći će do pada cijena.

Mraz uništio jabuke

Cijena bi mogla biti viša i zbog poskupljenja repromaterijala i radne snage, navodi Dojčinović, istakavši kako voćari moraju gledati i na kupovnu moć naših građana. Dodaje da niko od trgovaca ne želi da se ugradi u maržu od 10 do 20 posto, svi bi htjeli maržu od 50 posto, što je u ovim uslovima nemoguće.

U hladnjačama još 300 vagona jabuke - ovogodišnje obrao mraz, biće šljiva za rakije

Podsjetimo, od mraza su ove godine stradale jabuke, kruške, breskve i kajsije, u nekim regijama RS-a od 50 do 100 posto. Sve su prilike da će najviše roda, u ovoj godini, biti na šljivama.


Tagovi

Trešnje Cijene trešanja Uzgoj trešanja Voćari Dragoje Dojčinović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.