Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupine
  • 16.11.2020. 09:30

Sadite borač pored kupine za veći prinos, a vlasac za imunitet

Biljke koje se sade pored kupine mogu povećati rodnost, djelovati na bolju obojenost i okus plodova, zaštiti je od napada štetočina i smanjiti pojavu biljnih bolesti.

Foto: WikimediaCommons/Paasikivi
  • 381
  • 26
  • 0

Kupina pripada grupi omiljenog voća kojeg možemo uzgajati i na svojim okućnicama. Njeni ukusni plodovi bogati su vitaminima, mineralima i drugim korisnim materijama, a upotrebljavaju se u gastronomiji i narodnoj medicini.

U zavisnosti od sorte, ovo voće može se ugajati bez naslona ili sa njim. Za sorte sa dugačkim izdancima naslon je obavezan. Kupina nema velike zahtjeve, ali će joj blizina nekih biljnih vrsta odgovarati. Izborom dobrih susjeda može se poboljšati imunitet voćke i njeno zdravstveno stanje, bolje zametanje cvjetova i formiranje plodova, a takođe će se popraviti i okus plodova.

Kod izbora vrste koja će se saditi pored nje, važno je da joj ne oduzima prostor, hraniva i vodu. Kupina dobro raste na osunčanim terenima, ali i na mjestu u djelimičnoj sjeni. 

Pored ogrozda saditi je u nizu

Često se kupine i maline sade jedna pored druge. Takva sadnja ima svoje prednosti i mane. Obe vrste imaju slične zahtjeve prema zemljištu, hranjivima, vodi, a tretiranje zaštitnim sredstvima može biti zajedničko. Međutim, isto tako obe se šire u prostoru i treba se posvetiti redovnoj rezidbi jer mogu da se međusobno potiskuju. Najmanje rastojanje između biljaka trebalo bi da iznosi 1,5 metar.

Šta je sve potrebno za zasnivanje zasada kupine

Kada se uzgaja na okućnici, dobro je posaditi pored grmovitih voćnih vrsta. Na taj način će se obezbjediti berba različitog voća. Pored kupine najbolje je posaditi borovnice koje neće stvarati sjenu, a imaju iste zahtjeve prema svjetlosti i vodi. Može se uzgajati i pored ogrozda, ali ipak bolje je saditi u nizu, biljka pored biljke. Ogrozd se može posaditi u blizini tog niza. Sadnju ribizle treba izbjegavati jer je kupina potiskuje.

Voćna stabla nisu dobri susjedi kupini. Osim što će joj oduzeti vodu i hraniva, ona formiraju veliku krošnju koja je zasjenjuje.

Ljekovite vrste mogu povećati urod

Borač će indirektno povećati urod jer privlači insekte koji oprašuju cvjetove. Ukoliko želite bolju obojenost plodova, pored ovog voća posadite ruže koje formiraju plodove.

Koje su biljke dobri, a koje loši susjedi u vrtu?

Majčina dušica, menta, melisa i luk vlasac izuzetno su dobri biljni susjedi. Osim što će privući oprašivače, ove vrste će jačati imunitet kupine, štititi je od štetočina i pojave razičitih oboljenja. U isto vrijeme, pomenute biljke su dobri prekrivači zemljišta oko nje.

Neke vrste zaštitiće kupine od napada insekata i pojave biljnih patogena. Bijeli luk i kupina su izuzetno dobri susjedi. U ovoj kombinaciji, luk štiti kupinu od štetočina i jača njen imunitet. Kako bi spriječili napad moljaca i ušiju trebalo bi posaditi miloduh dok je vratić još jedna ljekovita vrsta koja štiti kupinu od raznih štetočina.


Tagovi

Uzgoj kupine Sadnja kupine Osunčani tereni Dobri biljni susjedi Napad insekata Napad moljca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.