Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja borovnica
  • 01.03.2021. 09:00
  • Požeško-slavonska, Požega

Sadnjom borovnice u vreće štiti ju se od korova, glodavaca i regulira kiselost tla

S obzirom da imaju plitak korijen, u vrećama mogu biti i do 10 godina, pojašnjava Tajana Stanić koja uz krizanteme i eukaliptuse, uzgaja i američku borovnicu.

Foto: Facebook/ Poljoprivredna tv
  • 3.432
  • 150
  • 0

Tajana Stanić iz Požege na svom OPG-u osim krizantema i eukaliptusa uzgaja američku borovnicu u vrećama. Smatra kako tako efikasnije štiti biljke od korova, ali i regulira kiselost tla koja je ovoj kulturi prijeko potrebna. 

"pH treba biti od 4,3 do 4,8. To se postiže mješavinom zemlje, kiselim baltičkim tresetom, kokosovim vlaknima i perlitom koji ujedno zadržavaju toplinu i vlagu“, pojašnjava za Poljoprivrednu televiziju.

Voli kisela tla i potrebna joj je vlaga

Nakon sadnje dodaje se malč ili piljevina od crnogorice, a Tajana savjetuje kako je najbolje to napraviti u jesen kako bi se kiselina kišom lagano opuštala u tlu.

Također, potrebno ju je orezati na oko 20-tak centimetara visine kako bi ponovno protjerala i stimulirala korijen za bolje primanje. "Prve godine nakon sadnje režu se cvjetni pupovi kako bi se dobio grm koji nagodinu treba imati jedan kilogram po sadnici. U svojoj punoj rodnosti borovnica može dati od šest do 12 kila po grmu“, kaže Stanić.

Inače, ova biljka vrlo je izdržljiva, podnosi niske temperature, a neke sorte čak i do -30 °C. Sunce joj je potrebno za razvoj velikih plodova punih sokova. Također, potrebna joj je vlage, najviše od travnja pa sve do srpnja kada kreće cvjetanje i dozrijevanje plodova, a na ovom OPG-u uskoro planiraju navodnjavati sustavom "kap po kap“.

Sadi se u jesen

Tajana je tek ove godine krenula s uzgojem. Zasadila je 400 sadnica dvije sorte- ranu Duke i kasnu Liberty. "Rane na našem podneblju bolje uspijevaju, zbog klime i temperature ranije dobijemo plodove i zato postižu veću cijenu. Kasna sorta dolazi u više intervala, možete ju brati i po mjesec dana, svaki tjedan jednom“, objašnjava ova uzgajivačica. 

Budući da borovnice imaju plitak korijen u vrećama mogu biti i do 10 godina. Nakon toga ih se presađuje u veće do 100 litara. "Grm može doživjeti 50 godina, a sadnja u vreće omogućava im da uvijek imaju tlo u kakvom najbolje uspijevaju“, ističe sugovornica. 

Iako se mogu saditi i u proljeće, stručnjaci preporučuju jesen kako bi biljka imala manje šokova kod primanja u zemlju. Vreće se stavljaju na platno te se tako osim korova brani i od prodiranja krtice i glodavaca. Ptice su također veliki predatori ove kulture pa je bitno zaštititi ih nekom ogradom ili mrežom. 

Više o sadnji borovnica u vreće pogledajte u videu: 


Tagovi

Borovnice Sadnja u vreće Kiselo tlo Korovi Vlaga Tajana Stanić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.