Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spriječite štetu
  • 26.05.2022. 10:30
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Sami napravite klopke za octenu mušicu ploda - štetnik stigao iz Japana

Aktivan je u proljeće, preferira temperature od 20 do 30⁰C pa o tome ovisi i broj generacija štetnika. U idealnim uvjetima može imati i do 15 generacija

Foto: Ministarstvo privrede PK
  • 284
  • 86
  • 0

Octena mušica ploda (Drosophila suzukii) štetnik je porijeklom iz Japana, a utvrđen je u zemljama širom svijeta. U Federaciji BiH je prvi put registriran 2013. godine i od tada su zabilježene štete koje jasno upućuju na to da postoje povoljni uvjeti za opstanak ovog štetnika.

Ima širok spektar domaćina i napada brojne voćne vrste, uključujući jagodičasto, koštičavo te jezgričavo voće i vinovu lozu. Polaže jaja isključivo u nedozrele i neoštećene plodove velikog broja voćaka za razliku od drugih vrsta koje jaja polažu u prezrele, već oštećene plodove. Primarnu štetu radi polaganjem jaja u tkivo ploda, dok se sekundarna svodi na prodor raznih sekundarnih parazita (gljive, bakterije) koji uzrokuju trulež plodova.

Početak napada

Na taj način oštećuje plodove u zriobi uzrokujući ekonomske gubitke u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji. Prezimljuje kao odrasli oblik na zaštićenim mjestima. Aktivan je u proljeće, preferira temperature od 20 do 30⁰C pa o tome ovisi i broj generacija štetnika. U idealnim uvjetima može imati i do 15 generacija.

U Posavini postavljeno 12 hranidbenih mamaca

Početak napada se vezuje za promjenu boje ploda kada se povećava koncentracija šećera, a pokožica postaje mekša. Širi se trgovinom ili prodajom sadnog materijala i plodovima domaćina (jagoda, malina, kupina, borovnica, trešnja, breskva…), te letom odraslih insekata.

U skladu sa smjernicama koje je izradilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za suzbijanje štetnika Drosophila suzukii, koordinatorica izvještajno – prognozne službe pri Odsjeku poljoprivredno savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona započela je provođenje mjera na praćenju pojave i prisutnosti ovog štetnika. Postavljeno je 12 hranidbenih mamaca (klopki), kao najučinkovitije metode praćenja i njegove redukcije.

Plod koji napadne octena mušica nije za konzumaciju

Klopke su postavljene u tri nasada jagodičastog i bobičastog voća i to osam klopki na prostoru općine Orašje, nasad maline i kupine (k.o. Orašje 1; nasad kupine, k.o. Matići) i četiri klopke na prostoru općine Odžak, nasad maline (k.o. Prud).

Sami napravite klopke

U narednom periodu pratit će se kontinuirano pojava štetnika, te ovisno o broju jedinki obavještavat će se o poduzimanju odgovarajućih fitosanitarnih mjera radi sprečavanja njegovog širenja.

"Budući da se radi o štetniku koji čini velike ekonomske štete u proizvodnji voća, savjetujemo svim proizvođačima voća da preventivno u svojim nasadima postave klopke", navode iz ovog ministarstva.

Klopke se mogu izraditi u kućnoj radinosti na način da se na plastičnim bocama (250, 500 ili 750 ml) naprave četiri simetrične rupe promjera oko 5mm. U boce se do trećine ili polovine volumena kao atraktant stavlja jabučni ili vinski ocat, ili vodena otopina kvasca i šećera, a može se staviti i prezrelo voće.


Tagovi

Octena mušica ploda Drosophila suzukii Voće Štetnik voća Trulež ploda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.