Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici šljiva
  • 16.04.2023. 10:30

Savijači i lisne uši već aktivni na šljivama - kako ih suzbiti?

Nakon prvog prskanja, posebno u slučaju ako je bilo dosta oborina, trebalo bi ponoviti tretman insekticidima i fungicidima, uz dodatak vodotopivih hranjiva

Foto: Bojan Kecman
  • 7.968
  • 416
  • 0

Savijači, Tortricidae, koji napadaju pupoljke, listove i mlade, tek zametnute plodiće, kao i lisne uši, već su se počeli pojavljivati na stablima šljiva u nasadima u kojima je u tijeku procvjetavanje ili je došlo do vidljivije pojave prvih plodića.

Hladnije vrijeme koje je nedavno donijelo i realnu opasnost od mrazeva i ugrozu roda za ovu godinu, najvjerojatnije je prekinulo ciklus razvoja šljivine osice, a slična situacija dogodila se i prošle godine.

I prošle godine bio jak napad

Međutim, češće smjene kiše i toplijih dana, bile su povoljne za pojavu lisnih ušiju i gusjenica savijača, što je također bio slučaj i lani kada su proizvođači posebno imali problem s lisnim ušima, zbog čega su, umjesto jednom, morali u nekoliko navrata djelovati insekticidima kako bi prekinuli njihov razvoj.

Listovi se uvijaju i postaju svijetliji

Po svemu sudeći i ove godine dogodit će se se isto jer meteorolozi za naredno razdoblje predviđaju dosta kiša i smjenu nižih i viših temperatura. Na stablima šljiva već se mogu primijetiti gusjenice savijača listova i pupoljaka koji mogu ostati deformirani i zaostati u razvoju. Listovi se uvijaju, postaju svijetliji, a sa strane se vide grizotine.

Lisne uši i savijači inače se pojavljuju krajem cvjetanja i tada se mogu vidjeti prvi simptomi bez obzira je li se prethodno radio tretman bakrenim preparatima. U mnogim slučajevima učinak bakrenih sredstava smanjuje se uslijed čestih oborina tijekom ranog proljeća.

Obratiti pažnju i na Moniliu

Proizvođači bi trebali odmah nakon kiša tretirati stabla šljiva insekticidima registriranim za suzbijanje ovih štetnika, a zajedno s njima, poželjno je da se ubace i fungicidi na bazi ciprodinila, tebukonazola, kaptana i ostalih koji spriječavaju pojavu Monilie, uzročnika sušenja grančica i plodova šljiva.

Monilija: Sušenje voćnih stabala nemojte zamijeniti s oštećenjem od mraza

Neka od ovih sredstava djeluju na nižim temperaturama. Također, mogu se dodati vodotopiva sredstva za prihranu s više fosfora i kalija.

Nakon prvog prskanja, naročito u slučaju ako je bilo dosta padalina, trebalo bi ponoviti tretman insekticidima i fungicidima, uz dodatak vodotopivih hranjiva. Kada se plodovi očiste od cvjetova i počnu s rastom, oko stabala bi trebalo dodati KAN gnojivo kako bi imalo dovoljno snage iznijeti rod i kako bi došlo do normalnog rasta plodova.


Tagovi

Savijači Tortricidae Šljivina osa Lisne uši šljiva KAN Monilia


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]