Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslina
  • 26.04.2021. 11:50

Savjeti maslinarima: kako suzbiti paunovo oko i eliminirati štitaste uši?

Pojava bolesti značajnija je u nedovoljno orezanim i prozračenim maslinicima, te tamo gdje je zaštita prošlih godina bila lošija. kaže dr. sc. Josip Ražov.

Foto: dr. sc. Josip Ražov
  • 6.759
  • 208
  • 0

U maslinicima na jadranskom području, poglavito u udolinama i mikrolokacijama gdje je slabije strujanje zraka i veća vlaga, primijećena je aktivacija bolesti paunovo oko (Spilocea oleagina). Ovo će, kaže predstavnik međunarodnog projekta Pescar dr. sc. Josip Ražov, pogotovo biti izraženo s rastom temperatura.

Osim toga, dodaje, pojava bolesti značajnija je u nedovoljno orezanim i prozračenim maslinicima, te tamo gdje je zaštita prošlih godina bila lošija.

Fungicidi s bakrenim pripravcima

Nakon što je provedena rezidba masline se, osim bakrenim pripravacima, mogu zaštititi i jednim od sljedećih fungicida protiv paunovog oka: tebukonazol + trifloksistrobin (Nativo WG) 0,025 posto, krezoksim - metil (Stroby WG) 0,01 - 0,02 posto, dodine (Syllit 544 SC), 0,125 – 0,165 %. U slučaju jačeg napada ova sredstva mogu se i miješati sa bakrenim pripravcima u nižoj koncentraciji, dodaje dr. Ražov, Masline je potrebno dobro okupati da škropivo dosegne sve dijelove krošnje jer se radi o kontaktnim pripravcima. 

U ovoj fazi preporučuje: Neoram WG; 0,2 – 0,3%, Nordox 75 WG; 0,15%, Copper Key, Copper Lainco; 0,3 %, Airone SC; 0,2 %, Cuprablau Z; 0,3 posto. Također, moguće je koristiti i sredstva na bazi bakra i mineralnog ulja: Crveno ulje, Modro ulje, Red Fox; 2 - 3 %. Sva navedena sredstva, ističe, dozvoljena su i u ekološkoj proizvodnji

Pojašnjava da se navedene koncentracije odnose na teoretsku potrošnju vode 1.000 l/ha. U slučaju rada modernim atomizerima, te ovisno o volumenu krošnji, potrošnju vode moguće je smanjiti na 400 – 600 l/ha, ali tada je potrebno povećati koncentraciju za onoliko za koliko se smanjila količina vode. Npr. ako pri prskanju sa 1.000 l vode/ha koristimo koncentraciju Cuprablau Z 0,3 % ili 3 kg/ha, tada ćemo pri uporabi 500 l vode/ha (dva puta manje) povećati koncentraciju za dva puta, te koristiti 0,6 posto ili opet 3 kg/ha sredstva. Ukoliko se ne pridržavamo navedenoga, može doći do značajne poddozacije sredstva.

Štitaste uši i zašto otpadaju listovi?

Ako su na maslini prisutne štitaste uši, nakon što temperature još porastu i aktiviraju se ličinke, moguće je koristiti sljedeće insekticide: Fenoksikarb (Insegar 25 WG), 0,06 % i Piriproksifen (Pyxal), 0,03 posto.

U ekološkoj proizvodnji protiv paunovog oka dozvoljeno je koristiti samo sredstva na osnovi bakra, dok je za štitaste uši dozvoljenomineralno ulje u koncentraciji 3 – 4 posto. Dosta maslinara se tuži da im otpada lišće sa stabala. Pitaju: Zašto? “Opadanje lišća svakako je uvjetovano paunovim okom kao primarnim uzročnikom, ali mjestimično je maslina doživjela i stres zbog niskih temperatura te već inficirano lišće opada još lakše", odgovara dr. Ražov i na kraju poručuje maslinarima:  Uputno je samo dalje provoditi redovnu zaštitu i folijarnu prihranu stimulatorima rasta i mikroelementima.


Tagovi

Paunovo oko Štitaste uši Zaštita maslina Dr. sc. Josip Ražov


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]