Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici maslina
  • 14.05.2020. 08:20

Savjeti stručnjaka: Kako protiv moljca, buhe i potkornjaka u masliniku?

Period cvatnje masline je pred nama, a zajedno s njim i pojava nekih važnih nametnika koji u ovom razdoblju mogu izazvati značajnija oštećenja. Među njima je svakako ekonomski najvažniji maslinin moljac.

Foto: Depositphotos/fineart
  • 1.103
  • 73
  • 0

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Kristijan Franin piše o štetnicima koji se javljaju u masliniku u vrijeme cvatnje te najboljoj zaštiti od njih.

Period cvatnje masline je pred nama, a zajedno s njim i pojava nekih važnih nametnika koji u ovom razdoblju mogu izazvati značajnija oštećenja. Među njima je svakako ekonomski najvažniji maslinin moljac.

Maslinin moljac

Ovaj kukac najčešće prezimljuje kao gusjenica, a odrasli leptiri se u uvjetima našeg klimata obično pojavljuju krajem travnja i u svibnju. Iako je prema literaturnim podacima početak leta ovog kukca vezan uz sumu efektivnih temperatura, neki autori su dokazali da početak leta pojedinih generacija bolje odgovara danima u godini i određenim fenofazama masline.

Prema tim podacima let odraslih oblika prestaje između 142. i 151. dana u godini, što se podudara s periodom kada je otvoreno otprilike 50 posto cvjetova pa sve do pune cvatnje. Ženka odlaže jaja na čaške zatvorenih cvjetova. Izlaskom iz jaja gusjenice se počinju hraniti, izgrizaju cvjetove i zapredaju ih pređom.

Ličinke se nakon završenog razvoja kukulje u zapredenom cvijetu ili u tlu. Stadij kukuljice traje od 6 do 20 dana, a zatim se pojavljuju leptiri druge generacije. Štete od cvjetne generacije manje su značajne pa se tretiranje obavlja jedino ako postoji opravdana potreba. Ipak, suzbijanje prve generacije se često provodi u cilju sprječavanja ili smanjivanja intenziteta napada iduće generacije. Za praćenje populacije se uglavnom koriste feromonske lovke. Kritični broj za tretiranje je 5 ulovljenih leptira po ferotrapu u jednom danu.

Kod dnevnog ulova manjeg od 5 jedinki preporuča se obavljati vizualne preglede. Ukoliko je vizualnim pregledom utvrđeno 5 i više ličinki po cvatu, odnosno ukoliko je indeks cvatnje manji od 10 cvjetova po izbojku, a indeks fertilnosti do 20 posto, trebalo bi provesti zaštitu.

Gusjenice cvjetne generacije možemo uspješno suzbiti primjenom mikrobioloških insekticida. Preporuča se dodati šećer (0,5-1 posto) insekticidu u svrhu intenzivnije ishrane gusjenica i konačno boljeg djelovanja preparata. Od ekološki prihvatljivih sredstava preporučeno je koristiti preparate na bazi neema i piretrina. Piretrin je najbolje primijeniti desetak dana prije cvatnje, dakle u vrijeme kada ženke leptira počinju odlagati jaja.

Od kemijskih sredstava u Hrvatskoj trenutno imaju dozvolu pripravci na osnovi deltametrina, dimetoata i fosmeta. Krajem zime, otprilike u periodu formiranja cvjetnih resa, na peteljkama i naličju mladog lišća počinje odlagati jaja i maslinova buha. Nakon završenog embrionalnog razvoja, koji traje 10-15 dana, iz jaja izlaze ličinke prve generacije.


Tagovi

Maslinar Kristijan Franin Štetnici Cvatnja Masline Maslinov moljac


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]