Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja borovnica
  • 11.12.2022. 10:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Sela neće lako izumrijeti: Student podigao zasad borovnice u rodnom selu svoje majke

Nekoliko godina Ognjen Kudra je razmišljao o podizanju zasada. Na kraju, izbor je pao na dugovječnu voćku.

Foto: Bojan Kecman
  • 448
  • 230
  • 0

Student grafičkog dizajna na fakultetu informacionih tehnologija, Ognjen Kudra, odlučio je da se bavi poljoprivredom. Izabrao je voćku koja se, posljednjih godina najviše sadi - borovnicu. U rodnom selu svoje majke, Memići, koje se nalazi nedaleko od Banjaluke, podigao je zasad na jednom dunumu.

Nekoliko godina Ognjen je razmišljao o podizanju zasada neke voćne vrste. Na kraju, izbor je pao na dugovječnu voćku koja je zdrava i sve više popularna ne samo u Republici Srpskoj, već i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Sadnice iz Bihaća

"Moja majka dugo se, na razne načine, bavila poljoprivredom, najviše povrtarstvom. Vjerovatno je zato i meni normalno da se bavim istim poslom. Razmišljao sam i o ostalim voćkama ali, na kraju, izbor je pao na borovnicu koja je, ne samo zdrava voćna vrsta, već i isplativa za uzgoj. Znam da su mnogi krenuli u proizvodnju borovnica, ali sam isto tako siguran, da neću imati problema s otkupom", kaže ovaj mladić.

Siguran je da neće imati problema s otkupom

Firma "Berry project" iz Ripča kod Bihaća, zaslužna je za dvogodišnji sadni materijal borovnica, i to sorte Duke, kao osnovne, te Bluecrop i Chandler, kao oprašivače. Ne samo da je riječ o povoljnim cijenama već i odličnim kvalitetom pa je, ne mali dio voćara u sjevero-zapadnom dijelu RS, podigao zasade sa sadnicama ove firme. I Ognjen je jedan od njih.

Je li borovnica najisplativija voćna kultura u BiH - saditi ili ne?

"Zadovoljan sam kvalitetom, dopremljen je i treset, a uz malo više muke, uspjeli smo da nabavimo i piljevinu koju smo stavili oko sadnica. Problem je što sve više drvoprerađivača piljevinu koristi za pravljenje peleta pa je teže doći do nje naročito one koja se dobija od četinara, a koja je najbolja za borovnice", ističe Ognjen.

Izbjegava mrazeve

Nakon osnovne obrade zemljišta odrađeno je formiranje bankova jer je zemljište na kojem je podignut zasad u nizini i često dolazi do mrazeva. Zato je borovnica idealna voćka jer kasnije cvjeta i izbjegava mrazeve. Oko sadnica posuti su treset i piljevina tako da su spremne za zimsko mirovanje i početak vegetacije, u proljeće naredne godine. Ubrzo će se, na krajeve bankina, postaviti i okorci.

Ne isključuje mogućnost proširivanja zasada

U poslu, ovom mladom poljoprivredniku će pomagati roditelji i rodbina. Ako ga krene, ne isključuje ni mogućnost proširivanja zasada.

On je jedan mladih ljudi koji se, uprkos svemu, odlučuju na razne načine vratiti selu, što je za pohvalu. Život u gradu nosi brojne prednosti ali i mane, a grijeh je ostaviti zapuštene njive i livade. U Memićima, nažalost, malo je ostalo omladine, a tako je u većini sela u Republici Srpskoj.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ognjen Kudra Berry project Borovnica Piljevina Treset Duke Bluecrop Chandler


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.