Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lješnjaci
  • 23.02.2021. 15:00

Siguran plasman i dobri prinosi popularizirali uzgoj lijeske?

Lješnjak je burzovna roba koja ima svoju cijenu, a većinom ju diktiraju Turska i Italija, kaže Ivo Brzica.

Foto: Renata Prusina
  • 1.277
  • 134
  • 0

Jedna od rijetkih grana hrvatskog agrara koja tijekom 2020. godine nije pretrpjela štete proizvodnje i pandemije koronavirusa je plasman lješnjaka.

"Što se tiče prošle godine većina je proizvođača zadovoljna, a to mogu potvrditi iz razloga što sam i ja otkupljivač. Naravno sve ovisi o mikrolokaciji. Nekog je možda zadesio mraz, netko nije imao dovoljno vode ili je bilo nevrijeme, ali u globalu ostvarili su se željeni prinosi“, kaže Ivo Brzica, voditelj Besana Croatia, hrvatske podružnice vodeće talijanske tvrtke za proizvodnju, otkup i preradu orašastih plodova.

Ekološki lješnjaci traženi u Europi

Njihovi ekološki nasadi nalaze se u Baranji. Od ukupno 50 hektara stari nasad zauzima šest dok je ostatak podignut prošle godine uz pomoć Mjere 4. iz Programa ruralnog razvoja. "Stari nasad nam svake godine da nekih 12-14 tona, a prošle godine izvezli smo nekih 100 tona u ljusci za Italiju“, navodi za Osječku televiziju.

Uzgajivače lijeske ohrabruje i kontinuirana sigurnost plasmana, odnosno izraženo zanimanje otkupljivača lješnjaka u europskim okvirima.

"Plasman ne samo da je osiguran već se nadmeće nekoliko otkupljivača svake godine. To je burzovna roba koja ima svoju cijenu, a većinom ju diktiraju Turska i Italija“, pojašnjava Brzica dodajući kako je tržište stabilno i iz razloga što se uplate proizvođačima vrše svaki dan.

Iz svih tih razloga proteklih godina uočen je trend povećanja broja uzgajivača i površina pod ovom kulturom, pogotovo onih malih koji ga sade od jedan do četiri hektara. "Pojavljuje se sve više i onih koji dižu plantaže na 10-20 pa i više ha što će sigurno u narednim godinama donijeti jako puno ploda“, ističe sugovornik.

Optimalni prinosi 2-3 t/ha

Kada je riječ o rodu, objašnjava kako se prvi može očekivati nakon tri-četiri godine od sadnje, a onaj puni nakon pet do sedam. U Europi je posebice važan ekološki uzgoj čija se proizvodnja dodatno stimulira.

Što se tiče procjene prinosa po hektaru Brzica misli da je neki optimalan dvije do tri tone i s time su proizvođači zadovoljni. "Za održavanje je puno lakše od jabuke. Znamo imati problema sa sjenicom, no zadnjih par godina ju nismo uočili“, kaže sugovornik.

Naglašava kako je u posljednje vrijeme sve više uvođenja navodnjavanja koje su i oni primijenili na novom nasadu po sistemu "kap po kap“.

"To su sve nove tehnologije koje spriječavaju neke klimatske čimbenike da nas ometu u tome što želimo na kraju“, zaključuje ovaj proizvođač.

Što je sve rekao na ovu temu možete pogledati u videu:


Tagovi

Uzgoj lijeske Besana Croatia Ivo Brzica Prinosi Plasman Ekološki lješnjaci


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]