Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šljive
  • 25.10.2020. 11:30

Šljivin savijač i štitasta vaš, najveći problemi ove godine - kako ih suzbiti?

Brojnost populacije štetočina u narednoj vegetacijskoj sezoni smanjiti će jesenji tretmani preparatima na bazi bakra i mineralnim uljima, ali i uništavanjem oštećenih plodova, pojašnjava dr.sc. Vesna Tomaš.

Foto: Depositphotos/jptb2017
  • 183
  • 7
  • 0

Dva najveća problema koji su proizvođači šljiva imali u ovoj godini su šljivin savijač (Cydia funebrana Tr.) i šljivina štitasta vaš (Parthenolecanium corni Bouche).

Šljivin savijač, poznato je, može smanjiti urod i do 50 posto, praveći velike štete na plodovima uzrokujući njihovu crvljivost i opadanje, te se smatra među najvažnijim štetočinama šljive. Prezimljuje kao zapredena gusjenica u pukotinama kore stabala i rašljama debljih grana pa će jesenje - zimsko prskanje preparatima na bazi bakra i mineralnim uljem onemogućiti njegov dalji razvoj. No, dio larvi će preživjeti i u novoj vegetacijskoj sezoni biće potrebno odraditi preventivne i kurativne insekticidne tretmane.  

Praćenje razvoja i ciljano suzbijanje

U borbi protiv šljivinog savijača nije dovoljno samo poznavati nego i pratiti njegovu biologiju, ističu stručnjaci, stoga je važno na vrijeme, prije početka cvjetanja, postaviti feromonske mamce u zasad (koji se mijenjaju na mjesečnoj bazi) i pratiti njegov let. Sedam dana nakon prelaska kritičnog praga od 7 do 10 insekata po mamcu, kreće se sa hemijskim tretmanima kojima se djeluje na jaja.

Vrlo je kratak period za tretiranja jaja jer je malo vremena od izlaska gusjenice do ubušenja u plod, upozorava dr.sc. Vesna Tomaš sa Departmana za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek i dodaje kako italijanski voćari primjenjuju i metodu konfuzije muških jedinki koja je učinkovita samo ako se radi o površinama većim od dva hektara, odnosno ako su i susjedni voćnjaci u integrisanoj zaštiti. 

Iskusniji voćari kod veće rodnosti preskoče prvi tretman 

Šljivin savijač ima dvije do tri generacije godišnje. Let leptira prve generacije može se pratiti od aprila do maja, druge od juna do početka avgusta, a treće krajem avgusta i početkom septembra. Iskusni voćari prvu generaciju u pravilu ne suzbijaju ako je rodnost šljive velika jer djelovanje savijača praktično dođe kao prirodno prorjeđivanje plodova. No u suprotnom slučaju, ako procjena uroda ne zadovoljava, trebalo bi suzbijati i tu prvu kako bi se sačuvalo što više plodova.

Ako se odluči za prvo tretiranje, ono je neophodno obaviti sredinom maja, a drugi tretman nakon deset dana. Stručnjaci ističu kako su najvažniji treći tretman (suzbijanje druge generacije) sredinom i krajem jula dok je četvrti (suzbijanje treće generacije savijača) u kasnim sortama moguće u prvoj polovini ili sredinom avgusta. Pri ciljanom iskorjenjavanju ovog insekta sa dva odnosno tri tretmana poželjno je imati na umu antirezistentnu strategiju odnosno primjenu aktivnih supstanci različitog djelovanja (fenoksikarb, klorantranilprol, emamektin benzoat).  

Nezgodni za uklanjanje

Velikih je problema u borbi protiv štetočine ove godine bilo i sa štitastom vaši. Iako ima jednu generaciju godišnje i pojavljuje se periodično, izuzetno je opasna jer se prenamnoži. Napada mlade izboje i grane, ali i lišće. Suzbijanje je problematično jer su ženke, zbog zadebljane kože na leđima koja gradi lažni štit, vrlo zaštićene od uticaja insekticida pa na njih učinak imaju uglavnom sistemici i to u većim dozama, koje registracijama preparata nisu dozvoljene.

Najučinkovitije je suzbiti larve u L1 stadiju koji se prepoznaje po žuto-zlatnoj boji tijela, kada štete čine sisanjem sokova na naličju lista dok se u L3 stadiju one hrane na vršnim izbojima gdje je kora sočna i tanka. Kao i se ostale vaši, izlučuju velike količine medne rose i privlače gljive čađavice koje pak smanjuju fotosintezu, a posljedično i kvalitet i urod ploda. Kao posljedica napada, cvjetovi budu prorijeđeni, a plodovi ostaju sitni.

Ako ipak zaštita nije dovoljno uspješna, može se odraditi u avgustu i septembru, u razvojnom stadiju L2 larve (narandžasto smeđe boje). 

U strategiji suzbijanja je važan jesenji tretman

Sve u svemu, napad ove štetočine iscrpljuje stabla i voćke nepripremljene ulaze u zimu i neotporne su na niske temperature.

Biološko zaštita od štitastih vaši 

"Što se tiče učinkovitosti uvijek bih dala prednost jesenjem tretmanu sa velikim dozama mineralnog ulja, kojim se puno toga rješava. Suzbijanje treba početi na vrijeme. Tretman se uljnim preparatima može ponoviti i u proljeće, mart/april, a zaštita nastaviti u ljeto, jun/jul", savjetuje Tomaš navodeći kako se za uklanjanje štitastih vaši u vegetaciji mogu koristiti sredstva na bazi piriproksifena, spirotetromata i sulfoksaflora.

Brojnost štetočina u narednoj sezoni smanjiti će se uništavanjem otpalih zaraženih plodova, ali i prirodnim neprijateljima pa je borba protiv njih moguća i biološkim putem - božjim ovčicama i osama najeznicama.


Tagovi

Ciljano suzbijanje Feronomski mamci Štetočine šljive Jesenja zaštita voćaka


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.