Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BIOinput
  • 23.02.2018. 09:00

Smanjite gljivične infekcije u nasadima

Bez obzira o kojoj se vrsti proizvodnje radilo, zimsko prskanje voćaka i primjenjivanje ostalih radova prije kretanja vegetacije preporučljivo je kako bismo smanjili infektivni potencijal prezimjelih bolesti i štetnika.

  • 1.301
  • 54
  • 0

Obzirom na blagu zimu vjerujemo da će potencijal biljnih, posebice gljivičnih bolesti biti velik. Bez obzira o kojoj se vrsti proizvodnje radilo, zimsko prskanje voćaka i primjenjivanje ostalih radova prije kretanja vegetacije preporučljivo je kako bismo smanjili infektivni potencijal prezimjelih bolesti i štetnika. 

Proizvođači voća, kao i vinogradari, nakon rezidbe obavljaju zimsko "kupanje" biljka bakrenim preparatima. Temperature za to moraju biti iznad 5 stupnjeva te vrijeme mora biti mirno.

Prskanje obaviti prije bubrenja pupova

Najranije krećemo u zimsko prskanje koštićavog voća (breskva, nektarina, trešnja, šljiva). Koštićave voćke vrlo su osjetljive na bakar te obzirom da bakar na njih djeluje fitotoksično, vrlo je važno prskanje obaviti prije bubrenja pupova. Tom mjerom preventivno djelujemo na kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans), šupljikavost lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), paleži cvijeta i grančica (Monilinia spp.) te rogač šljive (Taphrina pruni).

Jezgričavo voće kreće kasnije pa je i primjena bakrenih preparata kasnija. Primjenom bakrenih pripravaka u ranim fenofazama jabuke i kruške saniraju se rane od rezidbe te preventivno štiti od ranih infekcija uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis). Osim toga, zaštita bakrenim pripravcima obavezna je u nasadima jezgričavog voća u kojima je proteklih sezona evidentirana bakterijska palež (Erwinia amylovora).

BIOinput preprarati
BIOinput proizvodi BIO 9 Plus i Secur 30

BIOinput bakreni preprarati

Lupinasto, bobičasto voće te vinova loza nisu tako osjetljive na bakar te proizvodi na bazi bakra koriste i tokom vegetacije. 
Na tržištu ima mnogo bakrenih proizvoda. Proizvodi tvrtke BIOinput osim veće količine bakra imaju i mikroelemente koji smanjuju poznati negativan učinak koji bakar ima na kulture. To je posebice bitno u vegetaciji.

Tablica: Preporučeni proizvodi tvrtke BIOinput:

Bio 9 Plus

Bio 9 Plus je mješavina mikroelemenata bakra (Cu), mangana (Mn) i cinka (Zn) koja je formulirana sa novom i ekskluzivnom tehnologijom. Tehnologija se bazira na uporabi anorganskih mikročestica, koje zbog svoje velike pokrivenosti površine, omogućuju izuzetno homogenu raspodjelu proizvoda na tretiranoj površini biljaka. To rezultira brzom apsorpcijom elemenata koji djeluju trenutno, učinkovito i dugotrajno. Bakar, mangan i cink su bitni elementi za brojne biokemijske i enzimatske reakcije.

Korištenjem Bio 9 Plus proizvoda poboljšava se opće stanje tretirane biljke, smanjuje polijeganje, poboljšava se fotosintetska aktivnost i omogućuje uravnotežen rast. Bio 9 Plus se folijarno upotrebljava u dozi od 0,4-1 kg na 100 litara vode. Potrebno je koristiti najmanje 400-500 litara vode.

 

Secur 30

Bakar oksiklorid 30 %, Bor 0,5 %, MgO 2%. Bakar oksiklorid koji smanjuje potrebe biljke za bakrom te ima popratno djelovanje koje daju svi bakreni proizvodi. Proizvod zbog sastava mikroelemenata dobro djeluje na kondiciju biljke te biljka nema negativnih nuspojava koje ima kod korištenja bakrenih pripravaka.

 

Folijarno na voćne vrste 2-2,6 kg/ha u 500-700 litara vode; masline: 2,8-3,3 kg/ha u 500-700 litara vode; povrće i jagode: 2,5-3 kg /ha u 500-700 litara vode

Mikroorganizmi

Proizvod koji svojim aktivnim supstancama djeluje na imunološki sustav same biljke. Kada se koristi preventivno, oko biljke se stvaraju uvjeti za optimalan rast i razvoj. Na taj način stvaraju se nepovoljni uvjeti za patogene organizme, što uključuje zemljišne bolesti te ostale ekonomski važne bolesti (plamenjača, alternarija, antraknoze, botritis, monilija). U sebi sadrži Bacillus vrste sa kvascima.

 

Koristi se u koncentraciji od 0,5-1%, ovisno o kulturi i vremenskim prilikama. Preventivno u koncentraciji od 0,5 % svakih 14-21 dan, dok kurativno koncentracija mora biti viša i aplikacije češće.

Nakon otvaranja pupova na koštičavom voću ne primjenjivati bakrene pripravke zbog moguće fitotoksičnosti. Ukoliko su se pupovi na koštićavom voću počeli otvarati, umjesto bakra koristiti proizvod Mikroorganizmi u koncentraciji 1%. Mikroorganizmi stvaraju fizičku barijeru te onemogućavaju prodor gljivica ili bakterija u biljku pogotovo u vrijeme cvatnje. To je izuzetno važno ako je kišovito. Tretiranje treba provesti prije kiše

Za sva pitanja o važnim i ekonomski značajnim bolestima i štetnicima raznih kultura te o mogućnostima njihovih suzbijanja u ekološkoj proizvodnji, obratite se s povjerenjem stručnim agronomima u tvrtki BIOinput d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata koji će vam uz pomoć višegodišnjeg iskustva pomoći u rješavanju vaših problema. 

Foto: travelview/bigstockphoto.com


Tagovi

BIOinput Nasad Gljivice Voće Voćnjak Prskanje Infekcija Koštičavo voće Krastavost Bakterijska palež


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]