Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smokvici u junu
  • 14.06.2022. 09:00

Sočne smokve traže vodu - nekada i više od 50 litara po aplikaciji

Obroci navodnjavanja mogu biti dnevni ili sedmični. Aplikaciju vode je najbolje provoditi pomoću sistema kap po kap koji ne dovodi do pojave nastanka pokorice tla

Foto: Depositphotos/irina999irina
  • 222
  • 24
  • 0

Kultura smokve se smatra jako otpornom na sušu, no da bi je uzgajali u intenzivnim nasadima sa svrhom ostvarivanja prihoda, za proizvodnju je neophodna voda. Kultura smokve ima potrebu za 800 mm padavina godišnje. Zajedno sa dobro razvijenim korijenovim sistemom moguće je ostvariti optimalni urod, no kako bi osigurali urod i doprinijeli ustaljenosti kvalitete te kvantitete, moramo osigurati navodnjavanje.

Kako u preporukama ističu ineženjeri agronomije dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromediteranskog zavoda, navodnjavanjem možemo utjecati na relativnu vlažnost, jer smokva najbolje uspijeva na 70 posto relativne vlažnosti zraka, dok pri nižoj uz visoku temperaturu dolazi do paleži smokve.

Obroci navodnjavanja

Obroci navodnjavanja mogu biti dnevni ili sedmični. Aplikaciju vode je najbolje provoditi pomoću sistema kap po kap koji ne dovodi do pojave nastanka pokorice tla. Obroci moraju biti optimalni kako ne bi došlo do sušenja plodova ukoliko su oni umanjeni, ali i do pucanja u punoj zriobi ukoliko su obilni što dovodi i do pojave oboljenja od različiti patogena, poput truleži ploda smokve.

Ovisno o kapacitetu kapanja kapaljki određujemo vremenski period obroka. Kapaljke imaju raspon od 2 do 8 litara u satu ovisno o proizvođaču i pritisku sistema navodnjavanja. Odraslo stablo smokve po obroku treba nekada i više od 50 litara po aplikaciji.

Ljetno tretiranje provodimo sa pripravcima na bazi piretrina i neema (Foto: Nedjeljko Jusup)

Folijarna gnojidba se obavlja primjenom vodotopivih gnojiva na bazi fosfora koji važan za oplodnju plodova, a također za proces zrenja sa gnojivima na bazi kalija. Također, bitan mikro element u proizvodnji smokava je cink koji pospješuje sintezu šećera. Optimalna folijarna gnojidba smokve se obavlja sa ujednačenim makro hranjivima sa udjelom mikro hranjiva u formulaciji hranjiva za prihranu.

U junu se pojavljuje prvi rod kod dvorodnih sorti poput Petrovače bijele. Puna zrelost plodova prvog roda se očituje u povećanju ploda do dvostruke veličine i visokog sjaja boje sa pojavom kapljica nektara na kožici.

Zaštita od nametnika

Tokom ovog mjeseca dolazi do pojave larvi smokvinog medića (Ceroplastes rusci) koje nakon rasprostranjenja vjetrom nastanjuju listove i plodove smokava, a potom se prekrivaju štitom voštane izlučevine. Simptom pojave možemo primijetiti pojavom kolonija mrava koje skupljaju mednu rosu koju smokvin medić obilno luči te dolazi do pojave crnjenja stabla i plodova koji su ljepljivi, a time gube i na vrijednosti. U krajnjem slučaju dolazi do sušenja lišća čime biljka zaostaje u razvoju i u konačnici do sušenja cijelog stabla.

Mjere zaštite protiv ovog nametnika se obavljaju u periodu mirovanja vegetacije, jer je smokva veoma osjetljiva na EC formulacije, a reagira odbacivanjem lišća.  Tretiranje se obavlja paletom mineralnih ulja poput crvenog, modrog i bijelog, no ukoliko je nužno da obavljamo ljetno tretiranje onda to provodimo sa pripravcima na bazi piretrina i neema.

Rajsko voće smokva odlično uspijeva i na kontinentu - kako je uzgojiti?

U smokvicima tokom juna je još aktualno uništavanje korova, a obavlja se primjenom herbicida ili košnjom korova. Ukoliko se kosi jako je bitno kod iznosa  korovne mase na mjesto spaljivanja da se ponaša sukladno pravilima održavanja vatre na otvorenom. Isto tako je moguće ostaviti zelenu masu na površini smokvika u svrhu malčiranja, kako bi se smanjilo isparavanje vode iz tla.


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: - | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Tagovi

Smokva Navodnjavanje Uzgoj smokve Vlažnost tla Zemljište Smokvin medić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.